Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A minimálbér emelésével az...

A minimálbér emelésével az átlagbér is emelkedni fog?

Figyelt kérdés
Tervezi a magyar kormány bruttó 200 ezer forintra emelni a minimálbért, ami jó dolog szerintem (itt eltekintek a mindenféle szakszervezetek és érdekképviseletek károgásától, akiknek a vezetői kb naponta megkeresik ezt az összeget). Viszont ezzel vajon emelkedni fog mindenki más fizetése is? Mivel én úgy tudom hogy a minimálbér az átlagbérhez van kötve, tehát ha azt emelik, akkor átlagosan a fizezéseket is emelni kellene, nem? :)
2021. szept. 9. 11:58
 1/7 anonim ***** válasza:
86%
Minimálbér - garantált bérminimum.
2021. szept. 9. 12:02
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

[link]

Azokat a vállalkozókat, akiknél ez gondot fog okozni,

az állam támogatni fogja.

2021. szept. 9. 12:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Kevered a szezont a fazonnal. Az "átlagbér" egy matematikai kifejezés. Nem azt jelenti, hogy valaki épp annyit keres. Átlagbér egy példával: van 10 dolgozó. 5 dolgozó ezek közül keres 200.000 forintot, a másik 5 dolgozó keres 400.000 forint. Akkor a 10 dolgozóra számítva az átlagbér: 300.000 forint.

5x200.000=1.000.000

5x400.000=2.000.000

1.000.000+2.000.000=3.000.000

Az összes dolgozó keres 3.000.000 ftot, ezt leosztva a dolgozók számával megkapjuk a 300.000-et. Ez az átlagbér a példában, miközben a példabeli dolgozókból senki sem ezt az összeget keresi.

És mi történik, ha az alacsonyabb fizetésű dolgozók bérét megemeljük? Az ösdzkereset változik, tehát az átlagbér is változik. A kérdésedre válaszolva: igen, a mimimálbér emelésével változik az átlagbér. De hogy más fizetése is változni fog, az nem törvényszerű. De megtörténhet.

2021. szept. 9. 12:07
 4/7 anonim ***** válasza:
86%
Hát szerintem muszáj emelniük, különben szépen felmondanak és elmennek egy könnyebb, másabb munkakörbe, ahol ugyanazt a pénzt meg kapják mint előtte, csak kevesebb/kényelmesebb munkával. Szóval a munkatársak megtartása érdekében haladni kell a bérekkel felfelé, ha a minimálbér emelkedik. Különben a különböző munkakörök átlag feletti fizetése hirtelen átlag alatti lesz, a megbecsülés érzete szükségessé teszi majd a bérek emelkedését a szektorokban.
2021. szept. 9. 12:16
 5/7 A kérdező kommentje:
Szerintem úgy lenne igazságos ha a minimálbérrel együtt a többi dolgozó bére is emelkedne. Magyarországon olyan bénák a bérek hogy sok olyan emver keresne alig többet a megemelt minimálbérnél, akik sokat dolgoznak és/vagy felelős munkakörben vannak. Például a tanárok, kutatók vagy a kezdő orvosok. Ha az ő béremelésül elmarad, akkor nem fognak e beinteni a munkahelyüknek és elmenni inkább a szalag mellé minimálbérért?
2021. szept. 9. 12:17
 6/7 anonim ***** válasza:
80%

"Hát szerintem muszáj emelniük, különben szépen felmondanak és elmennek egy könnyebb, másabb munkakörbe, ahol ugyanazt a pénzt meg kapják mint előtte, csak kevesebb/kényelmesebb munkával."

akkor a mi helyünkön 5-6 éve miért nem emeltek egy fillért se? annyit keresek most mint 16ban kerestem, noha azóta évről évre nőtt az átlagbér.

És nem kellemesebb de még rosszabb munkát SE találnék.

2021. szept. 9. 13:08
 7/7 anonim ***** válasza:
Kérdezö azt nem érted hogy, már mindenki külföldön vásárol mert olcsob a kaja.Magyarország az irgalmatlan adójival hiába emeli a béreket.Ha Ausztriába 4 többet keresnek és olcsoban vásárolnak ilyen sehol nincs.Adhatnak egy millios fizetést egyerüen értéktelen mert külföldön minőségi árut kapok itt meg rosszat csak drágában.Ez 27 % meg az adók tönkre vágták az egész gazdaságot nem versenyképes.Hiába vesznek luxus hajokat meg prostiznak az nem hajtja a magyar gazdaságot.
2021. szept. 10. 12:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!