Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Ezért tényleg kirúghatnak?

Ezért tényleg kirúghatnak?

Figyelt kérdés

3,5 éve dolgozom, vagyis dolgoztam egy cégnél. Soha, egyetlen panasz nem érkezett a munkámra, imádtam csinálni, az egész légkört, amiben mozogtam.

A párommal 1,5 éve vagyunk együtt, ha lehet ilyet mondani, ő az egyik “legnagyobb konkurensünknél” dolgozik. Részben ennek köszönhetően ismerkedtünk meg, de érdemben ez sosem volt téma közöttünk, a munkánk ezt a részét teljesen ki tudtuk zárni a kapcsolatunkból.

Egészen ehétig, amikor is, bármilyen furcsán hangzik, de 1,5 év után először osztottam meg egy közös képet vele az egyik közösségi oldalamon. Ez szerdán történt, tegnap pedig azonnali hatállyal felmondtak nekem, a, idézem “cég elveivel összeegyeztethetetlen magatartás”om miatt.

Ennél konkrétabb indoklást nem kaptam (sőt, a főnököm szerint ez teljesen konkrét), viszont abban 100%-ig biztos vagyok, hogy sem az elmúlt időszakban, sem a 3,5 év alatt soha, semmi olyan nem történt, vagy semmi olyat nem tettem, ami bárki szemét is szúrhatta volna a munkahelyemen. Persze nem tudom, az a közös kép ebbe a kategóriába tartozik-e.

Azóta gyomoridegem van, nem tudok aludni, és elképzelésem sincs, hogyan tovább. Tényleg megtörténhet, hogy emiatt kirúgnak?

2021. aug. 14. 02:21
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
93%
Munkáltatót kellene egyszer nagyon csúnyán megbüntetni. Ahol a pénz sokkal fontosabb, mint az, hogy mi van az emberekkel, az elég: gáz. Az ember nem fogja olyan helyzetekbe keverni mindig magát, hogy saját magának kell a bizottságot alakítani külső emberekből, akik majd támogatják a nehéz pillanatokban. Megnézed az összes videót a HR kategóriában a neten, akik benne szerepelnek, értenek a dolgokhoz/emberekhez, de akik a cégnél vannak ilyen beosztásban, azok NEM. Lehet ezt szépítgetni, de ez az igazság.
2021. aug. 14. 02:41
 2/15 anonim ***** válasza:
100%
Elég nagy patkányság volt tőlük, de ha az asszony cége ugyanazzal foglalkozik, akkor talán még kollégák is lehettek. Biztos tud pár szót szólni az érdekedben, hogy vegyenek fel oda. Mindenhova kell a tapasztalt munkaerő.
2021. aug. 14. 02:43
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

Titoktartási nyilatkozatot írtál alá mikor ott dolgoztál?

Ha nem akkor nem igen tudja bizonyítani hogy összeférhetetlenség volna, bár lehet erre nem ez a megfelelő kifejezés

2021. aug. 14. 05:04
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

Ingoványos talaj, hogy ez gondot okozhat-e valóban és hogy reális-e a főnököd félelme.

Tudni kellene, mi a két cég profilja és milyen pozícióban vagytok. Utána lehet megnézni, hogy jogos lehet-e a félelem, hogy kettőtöknek van-e lehetősége akár kartellezni vagy csak összebeszélni bizonyos dolgokról.

Példa: egy egy étteremben dolgoztok, mondjuk ő szakács, te meg felszolgáló. Ebben az esetben nem túl nagy az esély, hogy bármit össze tudnátok játszani.

De ha mondjuk mindketten egy nyílászáró cégnél vagytok mondjuk középvezetői szinten és ti külditek az árajánlatot (vagy legalábbis van rálátás ezekre) az ügyfeleknek, akkor ott már lehet az, hogy az egyik fél a másiknak elmondja, hogy érkezett egy 100+ milliós ajánlat xy cégtől és akkor nyilván jó konkurencia révén még kell próbálni becserkészni az ügyfelet. Érted mire gondolok?

Egy csomó minden minősülhet üzleti titoknak, ami két ember kapcsolatában simán felmerül hét, mégsem gondol rá így az ember.

Pl. milyen szoftvereket használnak, ki a könyvelőjük, mi bérezési és jutalmazási politika a cégnél, kik a partnerek, ügyfelek... Szóval sok minden lehet.

Ebben a konkrét helyzetben nem azt kell neked mérlegelni, hogy mit nem beszéltél meg a pároddal, hanem, hogy mikre lenne lehetőségetek, hogy megbeszéljétek, közösen valamelyik cégnek kárt okozzatok.

Ha úgy gondolod, hogy jogtalan az elbocsátásod, akkor perelj!

2021. aug. 14. 06:05
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

A munkaviszony azonnali hatályú megszüntetése ilyen nehezen védhető indokkal nem állja meg a helyét egy munkaügyi bíróságon.

A munkatörvény törvénykönyve 82. § alapján járhat neked 14 havi jövedelem is akár (12 hónap elmaradt jövedelem + 1 hó felmondás idő + 1 hó végkielégítés).

Ha a munkáltató kommunikálta volna a problémát, akkor lehet tudtatok volna valami megoldást találni. Végső esetben meg lehet volna állapodni a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetéséről, mondjuk 6 hónap-nyi bérkifizetéssel. Az még mindig olcsóbb lett volna a (volt) cégednek.

2021. aug. 14. 07:19
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Ha jogtalannak érzed akkor szerintem tudsz is perelni.
2021. aug. 14. 07:27
 7/15 anonim ***** válasza:
85%
Munkaügyi bíróság azonnal, pereld be a céget, gazdag leszel, ezt úgy megnyered mint a krva élet. :) Unokatestveremek egy ilyen perből vettek házat evekkel ezelőtt :) (vidéken persze)
2021. aug. 14. 08:40
 8/15 anonim ***** válasza:
23%

"Unokatestveremek egy ilyen perből vettek házat evekkel ezelőtt :) (vidéken persze)"

Persze, álmodban. A max amit remélhet, a 6 havi átlagbére (maximált értékben) de többnyire ez alatti ítéletek születnek.

2021. aug. 14. 09:03
 9/15 anonim ***** válasza:
0%
Akik a perelés lehetőségével jönnek, azok számára lenne egy észrevételem: Egy olyan világban, ahol NEM KÖTELES egyik munkáltató sem indokolnia a körülményt, amiért elbocsájtja a munkavállalót, halott ügy a perelés lehetősége, mert nincs az a bíróság, amelynek be lehet bizonyítani az események irányítottságát, konkrét miértjét. A "cég iránti lojalitás hiánya"-ba bele lehet csempészni az eldobott szaros pelenkától a fogatlan fodrászfésűig bármit, - nincs az a bíróság, amelyik megadóan feltett kezekkel hoz egy ilyen ügyben a felperes számára kedvező ítéletet. Van egy alkalmazottam. Kirúgom, mert napi nyolc óra munkaidőből négyet traccsol, hatot pedig dohányozgatva, kávézgatva traccsol. Hülye leszek elárulni országnak, világnak, hogy ezért kell mennie, úgy pedig pláne nem, hogy senki nem is kérheti számon rajtam az okot, amiért kirúgtam. De ha sikerül is valamilyen úton-módon szorult helyzetbe hoznia az ügy kapcsán valakinek, akkor a létszám leépítéstől kezdődően felhozhatok olyan kifogásokat is, mint a cég iránti lojalitás hiánya, gazdaságtalan viszonyulás a munkához, nem kellő hatékonysággal elvégzett munka, mások zaklatása, demoralizáló, csapatromboló mentalitás, - nyugi, az osztrák határig ér a (képzeletbeli) "lista". Mindenki mehet kapálni!
2021. aug. 14. 09:04
 10/15 anonim ***** válasza:
93%

Tévedés, csak próbaidő alatt nincs indoklási kötelezettség.

Az azonnali hatályú felmondás felmondás csak rendkívűli esetben lehetséges (pl. valaki szándékosan megrongálja a munkáltató vagyontárgyait, lop, stb.) - és erről megfelelő dokumentációval is rendelkezik.

Rendes felmondás lehetséges pl. ha a munkakörre már nincs szükség (létszámleépítés), ekkor végkielégítés jár (3 év után) illetve nem lehet felvenni új embert 6 hónapig.

Nem véletlenül a legtöbb cég közös megegyezésre törekszik, mert az már nem nagyon támadható meg.

2021. aug. 14. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!