Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Csak én látom úgy, hogy...

Csak én látom úgy, hogy manapság a felsőoktatás nagyon felhígult?

Figyelt kérdés

Manapság a legtöbb fiatal már egyetemre akar menni és túl sok diplomás végez, ami miatt a diploma elértéktelenődik. Régen aki elvégzett egy egyetemet, az tényleg sokra ment, vezető beosztásba került. Manapság meg már érettségit igénylő beosztásokban is diplomások ülnek.

Szakmát meg senki sem akar tanulni, mert a fizikai munka nehéz. Így meg a nagy hiány miatt egy szakmunkás már többet keres, mint egy diplomás. Pályakezdő szakik is keresnek már 300-350 ezret. Aztán pár év után kiváltják a vállalkozóit és megkeresik ennek dupláját is.

2021. máj. 21. 18:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
67%
Nem is hinnéd, hogy mennyire felhígult...
2021. máj. 21. 18:56
 2/17 anonim ***** válasza:
74%
Uniós átlagban az átlag alatt vagyunk diplomások terén. Legalább olvass utána, hamár ilyen nagy bölcsességeket írsz.
2021. máj. 21. 18:57
 3/17 anonim ***** válasza:
16%

2.

Az lehet, csak nem mindegy, hogy milyen diploma?

Mert Németben 5-ből 3 ember épkézláb diplomát szerez, itthon ez az arány 1.

Tehát lehet itt elkezdeni osztogatni a diplomát, hogy elérjük az átlagot, csak épp a segged kitörölheted a sok szabad bölcsésszel meg szociológussal.

Ezt is át kellene látni.

2021. máj. 21. 19:07
 4/17 A kérdező kommentje:

De ha olyan kevés itt a diplomás akkor miért ilyen értéktelen mégis a diploma?

2021. máj. 21. 19:09
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy melyik szak mennyit ér, az nem a kérdés része. A dilpomások arányáról van szó, ami uniós átlag alatt van, ennyi. Egyébként külföldön is ugyanúgy megvannak a semmit nem érő szakok. Meg egyébként ezis olyan, mit tekintünk annak? Én többre tartok mondjuk egy régészetist, mint egy 123.-ik média és kommunikációst.

2021. máj. 21. 19:21
 6/17 A kérdező kommentje:

De miért cél az, hogy legyen egy csomó büfészakos diplomás? Miért jó az, ha mondjuk 28% helyett 40% lesz a diplomások aránya, de nincs piacképes szakmájuk?

Szerintem hiba ez, hogy már társadalmi elvárássá tették a diplomát. Sokan a nyomás miatt elmennek mindenféle büfészakra, holott jobban jártak volna egy jó szakmával.

2021. máj. 21. 19:29
 7/17 anonim ***** válasza:
97%

Szerintem emg az a szomorú, hogy csak a piacképes diplomák érnek valamit egyeseknek? Miért is? Mondjuk egy régészeti ha maradunk a példánál miért is van ennyire lenézve? Amikor a történelmet általuk ismerjük meg. Vagy ugye amikor mindenki köpköd egy könyvtárosi képzést. Pedig egy csomónak a neve ott van tudományos szaklapokban, mert millió meg egy anyaggal segítette a kutatókat.

Persze, értem én, megvannak a felkapott területek, felkapott szakirányok, de azért nehogymár csak a mérnök-orvos-ügyvéd hármason lovagoljunk mert abban van pénz.

Az meg, hogy büfészak vagy nem, nektek nem mindegy? A keresete is megegyezik vele, pedig, ahogy fentebb is írtam van nem 1 és nem 2, ami egyébként tényleg ér valamit a valóságban csak lenézik. Vagy például az ezredik HR-es mire kell? Vagy médiás? Vagy közgázas? Jah, mert azok mencik, értem.

2021. máj. 21. 19:37
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
7. Egyetértek. Amúgy azok szoktak leginkább "büfészakozni", akik még alapról egyetemre se tudnak bekerülni, hát még ezeket a "büfészakokat" elvégezni..
2021. máj. 21. 20:38
 9/17 anonim ***** válasza:
60%
Már nem azért, de a sztár mérnök szakok is, mint a gépész-villamos-infosmérnök is kezd nagyon szépen felhígulni. Érettségit, technikusi munkára is inkább Őket veszi fel egy cég. Bár ez inkább a gépészre igaz, hogy hígul de lassan követi a másik kettőt is.
2021. máj. 21. 21:09
 10/17 A kérdező kommentje:

Én tapasztalatból beszélek. Én is elvégeztem egy büfészakot és most nem boldogulok, szarul keresek..

volt osztálytársam aki szakmát tanult, most sokkal több pénze van, mint nekem

2021. máj. 21. 21:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!