Csak én látom úgy, hogy manapság a felsőoktatás nagyon felhígult?
Manapság a legtöbb fiatal már egyetemre akar menni és túl sok diplomás végez, ami miatt a diploma elértéktelenődik. Régen aki elvégzett egy egyetemet, az tényleg sokra ment, vezető beosztásba került. Manapság meg már érettségit igénylő beosztásokban is diplomások ülnek.
Szakmát meg senki sem akar tanulni, mert a fizikai munka nehéz. Így meg a nagy hiány miatt egy szakmunkás már többet keres, mint egy diplomás. Pályakezdő szakik is keresnek már 300-350 ezret. Aztán pár év után kiváltják a vállalkozóit és megkeresik ennek dupláját is.
2.
Az lehet, csak nem mindegy, hogy milyen diploma?
Mert Németben 5-ből 3 ember épkézláb diplomát szerez, itthon ez az arány 1.
Tehát lehet itt elkezdeni osztogatni a diplomát, hogy elérjük az átlagot, csak épp a segged kitörölheted a sok szabad bölcsésszel meg szociológussal.
Ezt is át kellene látni.
De ha olyan kevés itt a diplomás akkor miért ilyen értéktelen mégis a diploma?
Az, hogy melyik szak mennyit ér, az nem a kérdés része. A dilpomások arányáról van szó, ami uniós átlag alatt van, ennyi. Egyébként külföldön is ugyanúgy megvannak a semmit nem érő szakok. Meg egyébként ezis olyan, mit tekintünk annak? Én többre tartok mondjuk egy régészetist, mint egy 123.-ik média és kommunikációst.
De miért cél az, hogy legyen egy csomó büfészakos diplomás? Miért jó az, ha mondjuk 28% helyett 40% lesz a diplomások aránya, de nincs piacképes szakmájuk?
Szerintem hiba ez, hogy már társadalmi elvárássá tették a diplomát. Sokan a nyomás miatt elmennek mindenféle büfészakra, holott jobban jártak volna egy jó szakmával.
Szerintem emg az a szomorú, hogy csak a piacképes diplomák érnek valamit egyeseknek? Miért is? Mondjuk egy régészeti ha maradunk a példánál miért is van ennyire lenézve? Amikor a történelmet általuk ismerjük meg. Vagy ugye amikor mindenki köpköd egy könyvtárosi képzést. Pedig egy csomónak a neve ott van tudományos szaklapokban, mert millió meg egy anyaggal segítette a kutatókat.
Persze, értem én, megvannak a felkapott területek, felkapott szakirányok, de azért nehogymár csak a mérnök-orvos-ügyvéd hármason lovagoljunk mert abban van pénz.
Az meg, hogy büfészak vagy nem, nektek nem mindegy? A keresete is megegyezik vele, pedig, ahogy fentebb is írtam van nem 1 és nem 2, ami egyébként tényleg ér valamit a valóságban csak lenézik. Vagy például az ezredik HR-es mire kell? Vagy médiás? Vagy közgázas? Jah, mert azok mencik, értem.
Én tapasztalatból beszélek. Én is elvégeztem egy büfészakot és most nem boldogulok, szarul keresek..
volt osztálytársam aki szakmát tanult, most sokkal több pénze van, mint nekem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!