Komolyabb cégeknél valóban felejtős a fényképes életrajz? Szigorúan tilos kérniük és ha ilyet küldök nekik kérés nélkül, azzal csak magamról állítom kit a bizonyítványt?
HR előadáson hallom, hogy már pár éve az a trend (nyugaton nem is pár éve, hanem régebben) hogy fényképes életrajzot
- nem kérünk
- és (pályázóként) nem küldünk
Komoly cég nem kér és ha én küldenék netán ilyet magamtól, akkor ezzel csak a bizit állítom ki magamtól hogy ennyire nem ismerem a (sok éves...) trendeket.
Ugye az életkor nem családi állapot stb már jóóó ideje a legszigorúbban tiltott még említés szintjén is.
(trollok figyelmébe: normális helyekről beszélek nem a szittyamagyar jóskapista sufnicégről)
Létezik a gyakorlat, főleg nyugaton, főleg a multiknál.
Mostanság az is gyakorlattá válik, hogy a szakmai interjúztatók nem ismerhetik előzetesen, hogy milyen egyetemen végzett az interjúalany.
Mindkettőnek az a lényege, hogy vagy emberileg (szimpátia, integritás, soft skills) vagy szakmailag az interjún kelljen bizonyítania magát, nem pedig a HR-es (nem feltétlenül professzionális) első látatlan benyomása döntsön.
" Ha nem szimpatikus a fejed, "
És KINEK nem szimpatikus? komoly helyen nem egy ember dönt a felvételről, sőt az én felvételemet a csopvez úgy hagyta jóvá hogy egyszer nem látott élőben se fotón.a végzettségem számított nem a fejem.
Nyugati országokban ez már hosszú évek óta diszkriminatívnak számít.
Én sem értettem soha, hogy pl. többek közt egy betanított vagy takarítói álláshoz mire fel követelik meg a fénykép csatolását az önéletrajzhoz.
Nem tudom, mostanság mennyire elterjedt még a fotóigény álláshirdetőknél, de nagy a gyanúm, hogy ez a szokás csak lassan fog kikopni hazánkban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!