Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Milyen tapasztalataitok...

Milyen tapasztalataitok vannak az állásinterjú HR-es részével kapcsolatban? Milyen szempontok szerint szelektálnak?

Figyelt kérdés
Egyszer jelentkeztem egy nagyobb céghez. Az állásinterjún volt egy HR-es rész. Arról kérdezett, hogy miért pont hozzájuk jelentkeztem. Valamint kérdezgetett a középiskolámról és az egyetememről. Arra volt kíváncsi, hogy miért ezeket az intézményeket választottam. És kb. ennyi. Elmondtam, hogy a honlapjukat végigböngésztem, láttam érdekes ügyfeleik vannak és biztosan inspiráló lehet egy ilyen környezetben dolgozni. Az iskoláimról elmondtam, hogy a középiskola, ahová jártam, egy vidéki gimnázium volt, nem annyira neves. Az egyetem, pedig egy fővárosi intézmény, amely különböző rangsorokban mindig az 1-2 helyen van. Elmeséltem, hogy jó jegyekkel teljesítettem a tárgyaimat. Meg ki kellett töltenem egy tesztet, aminek semmi köze nem volt a munkához. Természettudományos kérdéseket tettek fel egy üzleti állással kapcsolatban. A cég még közvetett módon sem foglalkozik olyan kérdésekkel, amelyek a tesztben szerepeltek. Nyilván a szövegértést vagy logikus gondolkodást vizsgálta. Ugyanakkor a lapon azt is írta, hogy minden kérdésre van helyes és helyesebb válasz. Ezen el is csodálkoztam, főleg úgy, hogy meg sem kellett indokolni a döntést. A szakmai interjúra meg sem hívtak. Úgy éreztem, hogy ami ott történt az teljesen komolytalan volt. Elmentem egy kisebb céghez, ahol csak szakmai fordulót tartottak, három nap múlva hívtak is, hogy felvettek. Gondolkodom azon, hogy váltanék hosszabb távon egy nagyobb céghez. A probléma csupán az, hogy félek az állásinterjú HR-es részétől. Szakmailag el tudom magam adni, de a HR rész számomra érthetetlen. Nektek milyen tapasztalataitok vannak?
2021. jan. 10. 14:13
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Én is hasonlóan látom a helyzetet, sőt beszéltem néhány ismerősömmel is, akik a közelmúltban kerestek állást. Hasonló jelenségekről számoltak be. Én tulajdonképpen két állásinterjút tudok összehasonlítani. Az egyik volt a HR-es, amit a kérdés alatt bővebben is kifejtettem. A másik egy kisebb, de azonos körben tevékenykedő cégnél volt. Előzetesen egyeztettünk egy időpontot. Az állásinterjún a cég két munkatársával találkoztam, nagyon korrekten viselkedtek. Egyikük már kb. tíz éve dolgozhatott a vállalatnál, a másik csak egy-két éve. Először kérdeztek az egyetemi tanulmányokról, milyen diákkörökben vettem részt, miről írtam a szakdolgozatot. Arra is kíváncsiak voltak, hogy korábban milyen munkatapasztalatot szereztem, hol dolgoztam, milyen feladatokat kaptam. A nyelvtudásom felől is érdeklődtek. Körülbelül fél órát, maximum negyven percet vett igénybe az állásinterjú. Az volt a benyomásom először, hogy nem találtak szimpatikusnak. Azonban három nap eltelt, és meg is kerestek egy ajánlattal. Összességében nekem az volt az észrevételem, hogy a kisebb cégnél sokkal előnyösebb volt, hogy nem tartottak külön HR-es részt. Nyugodt légkörben elbeszélgettünk. Néhány személyes kérdést is feltettek, főleg munkamorállal kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy nem kellett megjátszanom magamat, értékelték az őszinteséget. Szinte teljesen mást vártak el, mint a HR-es.
2021. jan. 10. 18:47
 12/14 anonim ***** válasza:
85%

Ezt nem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy a HR-es interjú ilyen vagy olyan, mert a HR is mindenhol más és más. Van, ahol olyan embert keresnek, aki el tudja magát adni és talpat nyal. Máshol meg normálisan választanak embereket, és a HR-es része inkább arra összpontosít, hogy a csapatba belepasszoljon az illető, már ha tudnak ilyen téren válogatni (úgy értve, hogy szakmailag több ember is megfelel)... mennyire csapatjátékos, mennyire passzol személyiségre a meglevő csapatba, ilyesmik. Pl. a HR-esünk mondta, hogy volt nemrég egy olyan interjú, amin kiderült az egyik jelentkezőről, hogy nem tudja normálisan és egészségesen kezelni a kritikát (negyedóráig vekengett azon majdnem sírva, hogy egy privát, szakmai értékelésen azt merte neki mondani a főnöke, hogy nem mindig végzi pontosan a munkáját, és ez milyen megalázó, meg egy ember nem mondhat egy munkahelyen)... na már most, akármennyire jó vki szakmailag, a mi csapatunkban tényleg nem jött volna ki jól, ha vki ennyire hisztis és ennyire nem tud felnőttként kezelni jogos kritikákat. És tényleg, amióta én ott dolgozom, elég sok embert felvettek, és 1-2 ember kivételével mind tök jó fej, normális embereket vettek fel... aki meg mellényúlás volt, azok szerencsére hamar el is mentek, volt, akit még próbaidő alatt küldtek el.

Vagy pl. ha egy jobban összedolgozó, lazább csapatba keresnek vkit, akkor nyilván előbb felvesznek egy nyitottabb, lazább embert, mint egy olyat, aki legszívesebben egy szót sem szólna senkihez, és irritálja, ha vki feltesz neki egy kérdést, aminek nincs köze a munkához.

Nálunk sem pofára vettek fel embereket soha. Van pár jóindulattal is érdekes arcúnak nevezhető kolléga; és én is túlsúlyosként kerültem a céghez, de hozzám képest 2+x akkora embert, aki majdhogy nem gurult, is felvettek.

2021. jan. 11. 01:53
 13/14 anonim ***** válasza:
Azért szerintem az is gáz, hogy a HR-es kibeszéli a jelölteket a kollégáknak. Lehet, hogy szerinte gáz volt, amit mondott, de azért az, hogy a főnök egy privát értékelésen mit mond valakinek, baromira nem másokra tartozik, akkor sem, ha a HR-esnek éppenséggel elmesélte. Ha mégis mond valamit, bőven elég lett volna annyi, hogy nem illene a csapatba és szerinte nem viseli jól a kritikát.
2021. jan. 11. 07:25
 14/14 anonim ***** válasza:

Voltam HR.es. a HR es nem szelektál. Azt a szakmai vezető teszi.

Ha pl a mernök csapatba kellett egy uj ember, megmondta a mérnökseg vezetője, hogy kuldjek neki öneletrajzokat a kovetkezok szerint

- muszaki diploma, angol nyelvtudas. Ez alatt, mindenkit szelektaljak ki. De nem a HR.es szelektál konyorgok....Honnan lenne egy HR.esnek kompetenciaja ahhoz, hogy eldontse, hogy adott pozira megfelelo e valaki??

2021. márc. 26. 13:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!