Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Introvertáltként hogyan lehet...

Introvertáltként hogyan lehet túlélni egy munkahelyen?

Figyelt kérdés

Az előző munkahelyemen 4-en ültünk egy irodában, közülük ketten elvoltunk magunkban is, általában zenét hallgattunk és úgy dolgoztunk, a másik két hölgy idősebb volt, a nap 70%-ában beszélgettek valamiről, így ha épp nem zenét hallgattunk és akartunk, be tudtunk kapcsolódni, de nem piszkált senki amiért csendben végezzük a munkánkat.

Lassan egy éve munkahelyet váltottam, de 2 hónap után a koronavírus miatt home office-t rendeltek el. Ez maga volt a mennyország, itthon a párommal és a kutyámmal lehettem. Nyár közepén vissza kellett menni dolgozni. Egy 50-es férfi ekkor "megkörnyékezett", hogy milyen antiszociális vagyok, mert nem megyek át másokhoz beszélgetni, már itt dolgozom x hónapja és a nevemet sem tudja. Egy másik közölte, hogy nyitnom kellene a társaság felé, mert így nem fognak befogadni. A "befogadás" abból áll, hogy hetente elmennek inni munka után - nos én nem vagyok egy nagy ivós, tényleg csak olyan alkalmakkor iszom egy pohár bort/pezsgőt, ha valamit ünneplünk.

Közben 2 hónapja jött egy új kolléga, akivel ketten ülünk egy irodában. Néha beszélgetünk, de én jobban szeretek dolgozni, ha épp nincs munka, akkor olvasgatok, elfoglalom magam. Ő is mondta, hogy szívesebben dolgozna otthonról, mert nem vágyik emberek közé.

Tegnap szabin volt és az egyik 50 körüli nő bejött hozzám az irodába és elkezdett kérdezgetni, hogy nem-e rossz nekem hogy egész nap nem szól hozzám senki? Szoktunk-e beszélgetni az új kollégával, mert ha benéz (ált. nyitva az ajtó) akkor mindig azt látja, hogy vadul dolgozunk és sosem hall olyan nevetéseket, mély pletykálkodásokat, mint másik irodákból. Illetve közölte, hogy majd 3 év múlva megváltozom, amit eleinte nem tudtam hova tenni. Végül rákérdeztem és elmondta, hogy majd 3 év múlva feloldódóm. Erre tájékoztattam, hogy milyen ilyen a személyiségem nem fogok és nem is akarok megváltozni, nem fogom megjátszani magam. Erre hogy témát váltsak megkérdeztem ő hogy van, de vagy csak beszólni jött vagy megsértődött és gyors válasszal lerendezte, majd távozott.

Nem értem, hogy miért nem lehet békén hagyni azt, aki nem egy társasági ember és nem akar a kollégáival naphosszat trécselni? Legszívesebben be se mennék közéjük, de ha már muszáj akkor azon vagyok, hogy megcsináljam a munkát és megyek haza - amivel a főnökömnek semmi baja, sőt ő maga mondta, hogyha már nincs mit csinálni ne üljek ott feleslegesen, de már beköptek ezért is magasabb vezetőnek, hogy nem vagyok ott napi 8 órát.

Erősen gondolkodom a felmondáson, mert a tököm tele. Tudok valamit tenni, vagy jobb lelépni?

2020. okt. 30. 11:06
1 2 3
 1/29 anonim ***** válasza:
38%
Introvertált vagyok. A munkahelyemen szaktekintélynek számítok, fel sem merült bennem, hogy ne boldogulnék. Alacsonyak a szociális igényeim, mint minden introvertáltnak, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám gond nélkül kinyitni a szám, ha kérdezni kell és azt sem, hogy egy tuksi vagyok, aki nem szól senkihez. Te inkább valami szociális fóbiás, szorongó ember vagy, nem introvertált. Azt meg kezeltetni kellene, nem felmenteni.
2020. okt. 30. 11:11
 2/29 A kérdező kommentje:

Ezt nem értem.

Egyáltalán nem említettem, hogy ne tudnám elvégezni a munkám, ne tudnék kérdeni, sőt. Eddig sosem volt gond sehol ebből, mindig is dícsértek, hogy hatékonyan és megfelelően végzem a munkám.

Olyanokra gondolok inkább, hogy kerülöm a "milyen az új téli kabátdivat, milyen legyen az új körmöm, mikor menjek kozmetikushoz, kinek mi terem a kertjében - melyből 2 órás beszélgetés adódik hogy kinek mi a kedvenc gyümölcse, mit nem kedvel, stb. vagy ha valaki behoz valamilyen sütit akkor kiemelemezni órákat miből készült, hűű de jó stb.

2020. okt. 30. 11:22
 3/29 A kérdező kommentje:
Egyébként 86%-os introvertáltság jellemez a "16Personalities" alapján. Más teszteket is kitölttem, 80% alatt sajnos egyik sem volt, úgyhogy de...
2020. okt. 30. 11:28
 4/29 anonim ***** válasza:
84%

Valójában az utolsó kolléganő egy beszólásán kívül semmi attrocitás nem ért. Nem értem mire a hiszti. Ne ereszkedj le erre a női nyafogásos, kákán is csomót keresős személyeskedős szintre, amiben az ilyen 50 pluszos megkeseredett vénlányok szórakoztatják magukat és egymást.

(Én is introvertált vagyok, sőt vezető is)

2020. okt. 30. 11:29
 5/29 anonim ***** válasza:
60%
Én kiállnék eléjük és kerekperec közölném, hogy jó lenne, ha végre megértenék, hogy nem vagyok társasági ember, nem kívánok haverkodni, de még trécselni sem, bejövök, melót elvégzem, majd megyek, és ennyi. Legjobb lenne ha csak akkor szólnának hozzám, ha azt a munka megkívánja. Még esetleg hozzátenném, hogy ezt nem kell magukra venniük, én általában mindenkivel ilyen vagyok. Ugyanakkor még figyelmeztetném őket, hogy semmiféle ellenem irányuló szervezett turpisságon ne törjék a fejüket, mert nem fogok habozni szólni a főnöknek. Hidd el, 1-2 héten belül megszoknák és beletörődnének.
2020. okt. 30. 11:29
 6/29 anonim ***** válasza:
36%
5-ös, látszik, hogy nem sok közöd van ezekhez a dolgokhoz. Kérdező, nehogy megcsináld, amit mondott, valószínűleg búcsút mondhatsz a munkahelyednek. Egyébként tudom ajánlani a “10 legvisszataszítóbb céges szokás” videót a yutúbon, teljesenjól bemutatja miről is szól ez. Néhánynak szerencséje van és/vagy nem is érti valójàban mit írtál le (mint az 1-es és a 4-es hozzászóló sem). Őszintén szólva nem tudom hogy lehet túlélni, valószínűleg sehogy vagy csak úgy, ha némi extrovertságot mégis magadra erőltetsz (tanulható), ugyanis ez az elsődleges (a “jó csapat” meg “beilleszkedés” nem pedig a munkád. Ezt a kolléganőd teljesen jól be is mutatta, mikor bement) Én csak reménykedem abban, h ez a jelenlegi helyzet àtalakítja a munkaerőpiacot és bejön a home office, mint alternatíva. Egyébirànt pedig át kell nyergelni olyan szakmàra (pl IT-s) ahol nincsenek ilen dolgok, mert ők home officolnak is, meg nem kell értelmetlen idétlen bohóckodással sem eltölteniük a napot többnyire.
2020. nov. 1. 15:48
 7/29 anonim ***** válasza:
100%
6: Leszólhatsz és lepontozhatsz engemet. De bárhogy is nézzük, a munkaszerződés nem írja elő azt, hogy a dolgozó köteles trécselni, közvetlenkedni és magnálétetről beszámolni a kollégáknak. A munkáját lássa el, és a munka kapcsán amit és amennyit szükséges, kommunikáljon. Csak kicsiny hazánkban érthetetlen módon a dolgozók valamiért nem érik be ennyivel, a vécézési szokásokig mindent tudni akarnak az új dolgozóról.
2020. nov. 1. 15:58
 8/29 anonim ***** válasza:
7es teljesen mindegy mit ír elő a munkaszerződés, a gyakorlat teljesen más, mint ahogy te is leírtad az utolsó mondatodban. El lehet kezdeni ezen ugrálni, csak sajnos nem változtat a tényen.
2020. nov. 1. 16:04
 9/29 anonim ***** válasza:
100%
8: Szerintem pedig itt az ideje, hogy az introvertáltak hangot adjanak a dolognak. A világ változik.
2020. nov. 1. 16:05
 10/29 anonim ***** válasza:
9-es igen, csak fel kell ismerni a korlátokat is. Így nem vezet célra, amit te írtál. Jelen helyzetben még nem, ezért is írtam a mondandóm végére a 6-os hsz-ben, hogy remélem a home office is opció lesz, ezzel pedig úgyis alakul a munkakörnyezet is. De amíg az az ördögi kör marad, hogy nincs életed, mert dolgozol, ergó a munkahelyed lesz az életed, onnan szerzel “baràtokat“, szeretőt, csapatépítő van, esti ivások, a pozíciód és előléptetésed attól függ kivel vagy jóba, hogy tudod pozicionálni magad, hogy tudsz helyezkedni...stb és nem attól, mit értél el a szakmailag, addig az általad javasolt dolgok csak a kirúgást eredményezik.
2020. nov. 1. 17:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!