Akit megbélyegeztek már mert diplomás: Hogyan győzte le?
Sziasztok! Decemberben diplomáztam turizmus szakirányban. Egyetemi gyakorlatokon pincérkedtem, jól el lehet lenni. Diploma után is ebben maradtam.
Nemrég a vírus miatt munkahelyet váltottam és már a második főnököm mondja a második helyen, hogy mit keresek náluk diplomával, miért nem megyek olyan munkahelyre, ahol a kompetenciámnak megfelelő helyen dolgozhatok és nem kéne gályáznom, mert rossz nézni.
Ha meg olyan helyre felvételizek, ami a végzettségemnek megfelelne, vagy be se hívnak interjúra, vagy tapasztalat hiányában elutasítanak, így marad ez. Az a helyzet, hogy a főnökeimnek igazuk volt/van. Belémültették az érzést, hogy ezzel saját magamat értékelem le, holott csak nem akarok munka nélkül maradni. Kezdem azt érezni, hogy fölösleges volt az egyetem (DE) és inkább mentem volna hidegburkolónak vagy vmi jól fizető maszekban is művelhető szakmára.
Volt már valaki hasonló csapdában? Sikerült kiszabadulni? Ha igen, hogyan?
Előre is köszönöm.
Nekem nincs ilyen gondom, mert másodszorra találtam nekem tetsző piacképes szakot, de így sem írom bele feltétlenül a korábbi végzettségeimet. Illetve lesz szakmai végzettségem is hobbiból, amit legfeljebb a szabadidős tevékenységek számlájára írnék, mert elég hülyén nézne ki, ha a pénzügyi és a történelem szakos diplomám mellett az is ott lenne, hogy "kozmetikus". :D
Nem diplomáztál olyan régen, hogy ne tudd letagadni amúgy. Meg ahhoz sem vagy elég öreg, hogy ne tanulj mást. Szóval ha beletörik a bicskád abba, hogy ilyen területen állást találj vagy bármit csinálj, amivel a diplomás munkád teheted értékessé (bár ez elég hihetetlen), akkor állj neki másnak. A tapasztalat hiánya akkor kellett volna, hogy probléma legyen, mikor diák voltál. Felnőtt munkavállalóként nyilvánvalóan nehezebb így. De nem lehetetlen. Én a helyedben biztos nem mennék kétkezi munkázni, mert nem ér annyi pénzt nekem. Helyette felszednék pár plusz képességet vagy elkezdenék valami olyan képzést, aminek több köze van a turizmushoz.
Amúgy meg ne a papírod okold, a leírás alapján körülményes vagy és nyámnyila. Nem mondom, hogy a turizmus egy jolly joker szak, de azért annyira nem szar a helyzet, hogy itt mártírkodj vele.
Nézd. Egy ismerősöm tervező grafikusként végzett a legjobb magyar ilyen irányú egyetemen. Ha jól emlékszem, 3. alkalommal sikerült bejutnia, mert nagyon komoly, több lépcsős felvételi eljárás van. Mikor megkapta a diplomáját, el volt szállva magától, kijelentette, hogy ő 80.000 Ft (/ megrendelés) alatt nem hajlandó felvenni a "ceruzát" az asztalról (összehasonlításként: én akkor kerestem 2 szakos tanárként nettó 98-at). Aztán csak nem jöttek ezek a zsíros melók. Kénytelen volt másféle munkát keresni, végül ő is tanárként helyezkedett el, azóta eltelt 10 év és még tanít.
Azért írtam le ezt, mert ebből is kitűnik, hogy lehet, hogy a végzettsége alapján "járna neki" a magas fizetés, de ha nincs aki megadja érte a pénzt, akkor nincs mit tenni, azt kell csinálni, amiért fizetnek. Közben persze legyen nyitva a szemed, add be mindenhova az önéletrajzod (az ismerősnek is akadnak hébe hóba megrendelései).
Azon meg kár gondolkodni, hogy felesleges volt az egyetem, mert szakmunkásként már kacsalábon forgó palotát kerestél volna össze magadnak. A múlton nem tudsz változtatni. Ha komolyan gondolod, hogy pl burkolóként sokkal többet kereshetnél és szívesen csinálnád, akkor iratkozz be egy esti képzésre!Ha úgy érzed, nem jó irány volt a turisztika, akkor keress másik célt, menj utána és valósítsd meg! Munka mellett is lehet tanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!