Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mi lehet az oka, hogy valaki...

Mi lehet az oka, hogy valaki évekig, évtizedekig marad egy munkahelyen, amit utál, és ahol alulfizetik?

Figyelt kérdés
Sok ilyen embert ismerek, anyukám is ilyen, hiába próbáltam neki érvelni, meg sem próbálja jobbra fordítani a sorsát, már a nyugdíjba vonulásra vár, pedig addig van még pár év.
2020. aug. 11. 18:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
96%
Én bruttó 230 ezret keresek néha kicsit többet. 8 éve dolgozom itt, azért szeretem mert 6.20 tól 14.20 ig, tehát 8 óra és abból csak 3-6 óra munka ténylegesen. Nagyon laza állami hely. Szeretek dolgozni ismerem biztos, félek váltani
2020. aug. 11. 19:25
 12/20 anonim válasza:
100%

Én is egyedül maradtam kisgyerekkel, lakáshitellel, és nagyon kedvező időbeosztású irodai munkával. Tudtam oviba-iskolába menni a gyerekért, hova ugráltam volna

Az akkori 40 végi főnököm mondogatta, hogy nem akar új helyet, pedig kiemelték volna több pénzért. Azzal érvelt, hogy nem lenne már lelkiereje nulláról kezdeni.

2020. aug. 11. 19:26
 13/20 anonim ***** válasza:
62%
Több oka lehet: a biztos xar jobb, mint az új, ismeretlen f*s. Nem biztos, hogy a tudása a mai kornak megfelelő lenne, ha csak nem képezte magát közben. A munkaadók nagyon nézik a kort is, így nehéz ugrálni Mo.-n a munkahelyek közt.
2020. aug. 11. 20:53
 14/20 anonim ***** válasza:
Nekem sok munkahelyem volt már. (10-15 között). Bár az egyik xarabb volt mint a másik, de volt motivációm váltani. Legalább a remény megvolt hogy a következő nem lesz ennyire... R. De kiderült, hogy ami itt jó, ott az rossz, és így tovább. Hol több pénzért hol többért.
2020. aug. 11. 23:01
 15/20 anonim ***** válasza:
50%
De értem az embereket amúgy hogy miért nem mennek el. Pláne most, most aztán megy a zsarnokoskodás egyes helyeken....
2020. aug. 11. 23:23
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Találkoztam már itt kórházban ápolónőként dolgozó kommentjével, aki lelkiismereti alapon nem képes felmondani, mert hogy így is hiány van, és mi lenne, ha mindenki elmenne.
2020. aug. 12. 04:33
 17/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem biztos, hogy találna jobbat. Vidéken élünk egy kisvárosban, itt nem érdemes nagyon váltogatni, mert nincs mire... eleve ritkán adódik lehetőség, illetve az sem jobb semmivel a másiknál (sem kereset, sem munka, sem munkakörülmények szempontjából). A hely pedig meghatározó, mert nem mindenki tud ingázni, nem mindenki tud lakást bérelni és egy már felépített életet sem akar akárki maga mögött hagyni a bizonytalanságért. Vannak olyan szakmák is, ahol bértábla van és nem azon múlik, hogy hol dolgozol. Felnőttként, pláne családosként, már nem olyan egyszerű tanulni sem (akár továbbképzés, akár új végzettség szerzése). Idősebbeket már eleve nem szeretnek foglalkoztatni, gyerekeseket eleve nem szeretnek foglalkoztatni, hát még pályakezdőként. Szóval én alapvetően megértem, hogy sokan nem mernek ide-oda ugrálni, ha van egy biztos munkájuk és jövedelmük. Az én apám pl. egy helyi kisvállalatnál dolgozik sofőrként kevés pénzért, amiért mindenki hülyének tartja... viszont senki nem tud jobbat mondani, hogy egy egészségkárosult-leszázalékolt, ma már használhatatlan szakmákkal rendelkező, 57 éves családos férfinek mégis hol kellene munkát vállalnia, ha közben biztosítania kell a megélhetését is. Fiatalként még teljesen más a helyzet, még nincsen annyi kötöttséged, szabadabb vagy, bátrabb vagy, vágysz is az újdonságokra és szerintem akkor még kell is váltani, hogy új dolgokat tanulj, fejlődj és tapasztalj. De később ez már nem ilyen egyszerű.
2020. aug. 12. 11:06
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Mert nincs más lehetőség. Vagy egyszerűen csak fél váltani, igaz ott rossz, de már minden megszokott, ismer mindenkit, kapja normálisan(vagy viszonylag normálisan) a fizetést, tudja a munkát, tud betanítani, stb. Új helyen be kéne illeszkedni, újra kéne tanulni az ottani szabályokat, meg kéne felelni az új főnököknek, kockázatot kéne vállalnia(kifizetik-e, lehet lesz olyan, akivel nem jön ki), stb. Valaki ezektől fél, és inkább szenved a jól megszokott szarban, minthogy kockáztasson egy olyanért, ami nem biztos, de lehet, hogy jobb. Ez család mellett érthető.
2020. aug. 12. 16:56
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy felettem már írták páran, minél hosszabb ideig maradsz egy bármilyen munkahelyen, annál nagyobb biztonságban érzed magad, mondhatni bebetonozódik a pozíciód. Kiismerted már a kollégákat, főnököket, a napi teendőket, egy idő után megszűnnek a “váratlan események”, mert az is rutinná válik.

Én 9 évig voltam az előző munkahelyemen. Borzasztó fizetéssel, rettenetes munkakörülmények közt, mérgező közegben. Az utolsó évem már szenvedés volt, mindennapos gyomorideggel, depresszióval, érzelmi kitörésekkel, az utolsó pár hónapban már nem mert senki sem hozzám szólni, miután pár ember - köztük kisfőnökök - fejét leüvöltöttem. Nem lettem ezek miatt (se) elővéve, mert akkor már tudták, hogy csak idő kérdése, és dobbantok. Mégis nagyon nehéz volt meglépni, mert bár nem éreztem jól magam, de biztonságérzetet adott. Felettesek, főnökök az évek során hullottak, mint a legyek, mialatt az én szerény pozícióm egyre stabilabbá vált. Valaki elnevezett “Titkok őrzőjének”, és bár faarcot vágtam hozzá, titokban tetszett ez a név, mert tényleg kvázi minden jelszót, belépési kódot, kontaktokat, hasznos infókat stb. rám bíztak, amiket x évvel később is tudtam, ha kérdezték. Az is jó volt, hogy részmunkaidős voltam, és bőven volt időm mellette képezni magam (az ottlétem alatt letettem egy érettségit, szereztem szakmát, nyelvvizsgát). És bár a fizum nem volt sok (nettó 107.000 havi 100 órára), a kiadásaim is kisebbek voltak az átlagnál (kvázi szívességi lakhatás stb.). Az sem utolsó, hogy az ezelőtti munkahelyeimen nem sok sikerélményem volt, illetve hogy van egy betegségem, ami miatt nem ugrálhatok olyan szabadon a munkaerő-piacon.

Aztán januárban megléptem azt, hogy felmondjak. Sokszor érzem azt, hogy hamarabb is megléphettem volna. Az új munkahely még nem volt meg, csak hónapok múlva. Itt június óta vagyok, a szakmámhoz méltó rendes szellemi, irodai munkában, heti 40 órában, kicsivel több mint 2x akkora fizuért (210k volt a bérigényem, amire ők durván egy 20-ast reflexből rádobtak). A munkaidő hosszabb, de nincsenek túlórák, és az előző hellyel szemben itt ha hazamegyek, vége van a napnak, és már nem csörög folyamatosan a telefonom. Cserébe a belső biztonságérzetem még kicsit hiányos, sokan vagyunk, sokakat nem ismerek még. Remélem, pár hónap, és ez a hely is komfortzónám részévé válik. Örülök, hogy így alakult.

2020. aug. 12. 18:02
 20/20 anonim ***** válasza:
Mert a xar munka is jobb, mint a munkanélküliség. Minnél idősebb valaki, annál kevésbe hasznos a munkaerőpiacon, mert a fiatalnak kevesebbet kell fizetni, hát felveszik őt, hiába, hogy a másik, idősebb jelentkezőnek nagyobb a tapasztalata. Ez a mostani időszakra hatványozottan igaz.
2020. aug. 12. 18:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!