Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Kit nevezünk túlképzettnek és...

Kit nevezünk túlképzettnek és miért hátrány, ha valaki az?

Figyelt kérdés
Ha én pályaváltónak minősülök és van 3 diplomám, 2 alapszak és egy mester, amiből az első két papírom kicsit távolabb áll az aktuális szakmámtól, de végülis össze lehet kötni a mostanival azt is, akkor túlképzettnek fognak tartani? Jobb elhallgatnom a másik két papírom vagy sem? Származhat hátrányom abból, ha gyűjtöm a diplomákat és szeretnék később is levelezőn vagy estin egy újabb papírt?
2020. júl. 13. 01:15
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

- Sokat kéne neki fizetni.

- Nincs eléggé alárendelve a főnöknek.

2020. júl. 13. 01:19
 2/15 A kérdező kommentje:
De miért hiszik azt, hogy sokat kellene fizetni? :D Ha nincs igény itthon sehol a korábbi végzettségemre, emiatt pedig soha nem boldogultam jól az álláskereséssel és ezért is választottam a számomra második legérdekesebb opciót, ami hasznosít némi tudást az előzőből is, akkor logikus, hogy a második végzettségem árazása úgymond tökéletesen megfelel nekem, mitöbb örülök, mint majom a farkának, ha kapok végre itthon állást
2020. júl. 13. 01:23
 3/15 anonim ***** válasza:
86%

A süvömmel is így van. 9 nyelven beszél: magyar, latin, orosz, angol, lovári, spanyol, olasz, portugál, görög. (üzleti nyelv is.)

Az összes verset amit iskolába csak elemezni kellet, tudja fejből. Pl. Toldi, János vitéz. A 11 ezer híres vulkánt ami sajnos csak a saját területén híres, de ő megtanulta. Az összes sport összes játékszabályát, Eurovízió 64 győztesét, dalai hosszúságát mp-re pontosan. Valamint az összes mértékegységet. De ez a főnökét nem zavarja. Ha egy kiegyensúlyozott jó főnök van, akkor ez nem hátrány.

2020. júl. 13. 03:04
 4/15 anonim ***** válasza:
90%
A legtöbb munkahelyen nem szeretik a főnökök, ha okosabb, képzettebb a beosztott. Ez már csak így megy. Volt, hogy én is letagadtam a főiskolai végzettséget, mert elég volt az érettségi, sőt, még sok is.Felvettek, mert emberhiányban voltak.De amint találtam állást a végzettségemmel, léptem is.
2020. júl. 13. 06:19
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Ha vki tajaritonak jelentkezik de beleirja az öneletrajzba hogy diplomas.

Vagy hirdetesben benne van hogy közepfoku vegzettseget igenyel de akkor is beleirja hogy neki felsöfokuja van.

2020. júl. 13. 06:46
 6/15 anonim ***** válasza:
86%

Csak azt nem írtad milyen diplomák, milyen munkahely/pozíció lenne.

De szerintem a te a szokásos büfészakos, évtizedek óta minimálbéren tengődő kérdező vagy megint.

De az indok egyébként egyszerű.

Ha bértábla van, esetleg sokat kell fizetni (többet mint egy olyannak akinek az éppen szükséges/elégséges végzettsége van), ha nem, akkor is kérhet a pályázó többet, mint egy alacsonyabban kvalifikált. Valamint hosszú távon megkérdőjelezhető lesz a lojalitása már pusztán a túlképzettség miatt is. Könnyen leléphet, ha talál egy szakmaibb munkahelyet, vagy éppen rövidebb idő alatt elveszíti az érdeklődését, motivációját

2020. júl. 13. 10:21
 7/15 anonim ***** válasza:
86%

Ha főnökként én vagyok a legokosabb, nincs kitől döntés támogatást kérném, rossz helyen vagyok :)

Ezt a Herendi porcelán gyár ceo-ja mondta egyszer nekem.

A túlképzéssel a gond, hogy elveszik az egyik fő motivációs faktor, az izgalmas munka: a kihívás; és elveszik egy másik motivátor is, a fejlődési lehetőség.

6 motivációs faktor : kihívás (komplex feladatl) / szervezeti és egység célok és a munka értelme (purpose) / döntési szabadság / elismerés / előlépési lehetőség / fizetés / rugalmas munkaidő / támogatás és személyes fejlődés

És a már mások által említett fizetési költség növekedés. Ami persze nem kötelező minden esetben, de ha egy gimivel végezhető munka esetén egy 3 nyelvvizsgás 2 diplomásat veszek fel állami szektorba, akkor bizony a nyv és diploma pótlék extra költség.

De még egy telco cégnél is az MSc es PhD extra forintokat jelent.

Ugyanakkor sokszor a nagyobb probléma, amivel naponta találkozom, hogy moral romboló, hogy valaki túl okos és a többi ezért butának érzi magát, vagy nem bír tempót tartani a másikkal és ezért kiég a hajtásban.

Ez sem egészséges.

Vannak munkahelyek, ahol túlképzett emberek teljesen jól elvannak. De ehhez egy érzelmi stabilitás kell, ami általában azokban nincs meg, akiket a teljesítési vágy hajt.

Ez összetett dolog és odafigyelést követel meg.

Nos nekem volt 19 főnököm. (az eddigi 3 munkahelyemen). Ebből 3 figyelt oda a dolgozókra. Tudom, ez személyes kétely, de másoktól is azt hallom, hogy a főnökök egy részét nem érdekli a munkaerő. "mindneki pótolható".

2020. júl. 13. 13:40
 8/15 anonim ***** válasza:
24%

Vajon honnan ered a hülye duma hogy túlképzett embernek többet kell fizetni? Miért is kéne egy forinttal is többet?

Adott egy meló adott egy ahhoz szükséges végzettség. A cég ezt fizeti meg, ezt és nem többet. Ha árufeltöltőt keresnek 8 elemivel és nekem diplomám van miért kapnék egy petákkal is többet?A cég a 8 elemit fizeti és nem többet, azon felül mi van még kit érdekel.

És ez (a szuperokosok kedvéért) a bértáblás helyeken is így van ám!

Ott is a besorolás alapja a pozícióhoz szükséges végzettség.

Azon felül mi van nem számít.

Ha középfokú meló van, akkor táblás helyen is csak a középfok után fizetnek, lehet nekem akadémiai nagydoktorim is.

2020. júl. 13. 14:41
 9/15 anonim ***** válasza:
100%

De feszültséget okozhat az, hogy többet vársz, mert pl. idáig többet kerestél.

Ezen kívül ettől még a többi továbbra is igaz: tehát zavart okozhatsz a képzettségeddel, és nem vagy eléggé kiszolgáltatva, pl. hamar leléphetsz.

2020. júl. 13. 14:46
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

#8 és semmilyen más melóheky nincs, csak, amit te ismersz és nem létezik sem nyelvvizsga és diploma pótlék.

Ugye?

Azért keresek 50k-val többet MSc-vel, mint BSc-vel és azért mérés 150k-val többet a PhD-s. Ugye?

Mert csak az a fajta munkahely létezik, amit te ismersz?

Nem mindenhol kell többet fizetni, de van, ahol igen. És az állami szektorban dolgozó anyós esetén pont az alap szintű nyv pótlék extra 7 ezer náluk :) ezért lett valami kamu vizsgája (lovári nyelvből).

De aki ilyen helyen dolgozik, vagy ilyenről tud, az Szeritned "hülye".

Gratulálok!

2020. júl. 13. 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!