Kit nevezünk túlképzettnek és miért hátrány, ha valaki az?
- Sokat kéne neki fizetni.
- Nincs eléggé alárendelve a főnöknek.
A süvömmel is így van. 9 nyelven beszél: magyar, latin, orosz, angol, lovári, spanyol, olasz, portugál, görög. (üzleti nyelv is.)
Az összes verset amit iskolába csak elemezni kellet, tudja fejből. Pl. Toldi, János vitéz. A 11 ezer híres vulkánt ami sajnos csak a saját területén híres, de ő megtanulta. Az összes sport összes játékszabályát, Eurovízió 64 győztesét, dalai hosszúságát mp-re pontosan. Valamint az összes mértékegységet. De ez a főnökét nem zavarja. Ha egy kiegyensúlyozott jó főnök van, akkor ez nem hátrány.
Ha vki tajaritonak jelentkezik de beleirja az öneletrajzba hogy diplomas.
Vagy hirdetesben benne van hogy közepfoku vegzettseget igenyel de akkor is beleirja hogy neki felsöfokuja van.
Csak azt nem írtad milyen diplomák, milyen munkahely/pozíció lenne.
De szerintem a te a szokásos büfészakos, évtizedek óta minimálbéren tengődő kérdező vagy megint.
De az indok egyébként egyszerű.
Ha bértábla van, esetleg sokat kell fizetni (többet mint egy olyannak akinek az éppen szükséges/elégséges végzettsége van), ha nem, akkor is kérhet a pályázó többet, mint egy alacsonyabban kvalifikált. Valamint hosszú távon megkérdőjelezhető lesz a lojalitása már pusztán a túlképzettség miatt is. Könnyen leléphet, ha talál egy szakmaibb munkahelyet, vagy éppen rövidebb idő alatt elveszíti az érdeklődését, motivációját
Ha főnökként én vagyok a legokosabb, nincs kitől döntés támogatást kérném, rossz helyen vagyok :)
Ezt a Herendi porcelán gyár ceo-ja mondta egyszer nekem.
A túlképzéssel a gond, hogy elveszik az egyik fő motivációs faktor, az izgalmas munka: a kihívás; és elveszik egy másik motivátor is, a fejlődési lehetőség.
6 motivációs faktor : kihívás (komplex feladatl) / szervezeti és egység célok és a munka értelme (purpose) / döntési szabadság / elismerés / előlépési lehetőség / fizetés / rugalmas munkaidő / támogatás és személyes fejlődés
És a már mások által említett fizetési költség növekedés. Ami persze nem kötelező minden esetben, de ha egy gimivel végezhető munka esetén egy 3 nyelvvizsgás 2 diplomásat veszek fel állami szektorba, akkor bizony a nyv és diploma pótlék extra költség.
De még egy telco cégnél is az MSc es PhD extra forintokat jelent.
Ugyanakkor sokszor a nagyobb probléma, amivel naponta találkozom, hogy moral romboló, hogy valaki túl okos és a többi ezért butának érzi magát, vagy nem bír tempót tartani a másikkal és ezért kiég a hajtásban.
Ez sem egészséges.
Vannak munkahelyek, ahol túlképzett emberek teljesen jól elvannak. De ehhez egy érzelmi stabilitás kell, ami általában azokban nincs meg, akiket a teljesítési vágy hajt.
Ez összetett dolog és odafigyelést követel meg.
Nos nekem volt 19 főnököm. (az eddigi 3 munkahelyemen). Ebből 3 figyelt oda a dolgozókra. Tudom, ez személyes kétely, de másoktól is azt hallom, hogy a főnökök egy részét nem érdekli a munkaerő. "mindneki pótolható".
Vajon honnan ered a hülye duma hogy túlképzett embernek többet kell fizetni? Miért is kéne egy forinttal is többet?
Adott egy meló adott egy ahhoz szükséges végzettség. A cég ezt fizeti meg, ezt és nem többet. Ha árufeltöltőt keresnek 8 elemivel és nekem diplomám van miért kapnék egy petákkal is többet?A cég a 8 elemit fizeti és nem többet, azon felül mi van még kit érdekel.
És ez (a szuperokosok kedvéért) a bértáblás helyeken is így van ám!
Ott is a besorolás alapja a pozícióhoz szükséges végzettség.
Azon felül mi van nem számít.
Ha középfokú meló van, akkor táblás helyen is csak a középfok után fizetnek, lehet nekem akadémiai nagydoktorim is.
De feszültséget okozhat az, hogy többet vársz, mert pl. idáig többet kerestél.
Ezen kívül ettől még a többi továbbra is igaz: tehát zavart okozhatsz a képzettségeddel, és nem vagy eléggé kiszolgáltatva, pl. hamar leléphetsz.
#8 és semmilyen más melóheky nincs, csak, amit te ismersz és nem létezik sem nyelvvizsga és diploma pótlék.
Ugye?
Azért keresek 50k-val többet MSc-vel, mint BSc-vel és azért mérés 150k-val többet a PhD-s. Ugye?
Mert csak az a fajta munkahely létezik, amit te ismersz?
Nem mindenhol kell többet fizetni, de van, ahol igen. És az állami szektorban dolgozó anyós esetén pont az alap szintű nyv pótlék extra 7 ezer náluk :) ezért lett valami kamu vizsgája (lovári nyelvből).
De aki ilyen helyen dolgozik, vagy ilyenről tud, az Szeritned "hülye".
Gratulálok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!