Miért nem állandósítják a Home Office-t Magyarországon?
"Teamsen, vagy Skypon is meg lehet oldani a csoportmunkát. Ez megint csak mellébeszélés."
Nem feltétlenül. Személyesen sokkal hatékonyabbnak lehet lenni, különösen, ha nem operatív szintű munkáról van szó. Ezek az eszközök nagyon hasznosak és rengeteg problémát át lehet hidalni velük, de nem váltják ki 100%-ban a személyes interakciókat.
"Ezt kéne már végre elfelejteni. Nálunk például semmilyen papír nincs. Minden elektronikusan zajlik. A postázás meg... hihetetlen, hogy 2020-ban ez a folyamat még létezik. Hogy borítékolással, meg postacsomagolással kell foglalkozni."
Ez sem megvalósítható mindenhol, pl a NAV, vám stb. felé aláírt, pecsételt, scannelt dokumentumok kellenek minimum, ha nem konkrétan az eredetit kell bevinni. Kínai, török vámról nem is beszélve, még a pecsét színét is nézik. Egyszerűen nem fogadják el, amiről nem ordít, hogy fizikai valójában írta alá és pecsételte egy felelős személy.
"Ezt a barátság dumát meg engedjük már el. Ez olyan mint az iskola. Oda tanulni jártál be, ide meg dolgozni. Ez is csak ebben a szerencsétlen országban elvárás, hogy ezeken a helyeken kötelező jellegel barátkozni kell."
Nem kötelező, de olvass már utána a másik oldalnak is. A munkahely igenis része az emberek szociális életének. Sokak komoly negatív hatásokat szenvednek el, ha huzamosabb ideig elszigetlik a személyes kontaktusoktól, a kollégáktól. Mint korábban is írtam, attól még, hogy te szar irodában, szar emberek között dolgozol, nem mindenki ilyen.
Az pedig, hogy most működött 2 hónapig szinte mindenhol, az nem jelenti azt, hogy hosszú távon, stratégiai szinten nézve is tud működni, és a cég és a dolgozók nem csak vegetálni fognak a jelenlegi (vagy romló színvonalon, lásd eggyel feljebb), hanem előre tudnak jutni. Ami nélkül pedig nincs fenntarthatóság. Hosszú távon stratégiai szinten veszteségek érik a céget...
Szerintem ez is olyan kérdés, mint szinte minden az életben: „ami az egyiknek étek, a másiknak méreg”. Több mint tíz éve dolgozom itthonról, nagyon szeretem, nem is tudom már elképzelni, hogy be kelljen járnom valahová. De ehhez pár dolog kellett: olyan jellegű munka, amit lehet otthonról végezni (sőt, amit szerintem nem is lehet hatékonyan végezni úgy, ha közben mellett csevegnek, motoznak), másrészt olyan személyiség, hogy jól bírja az ember az egyedüllétet (illetve legyenek munkán kívüli kapcsolatai), és főképp, hogy jól be tudja osztani az idejét.
Sokakkal beszélgettem már erről, és a legtöbben azt mondták, megőrülnének otthon, vagy elsunnyognák a munkaidejüket egyéb tevékenységekkel. Nekem épp az ellenkezője volt egy ideig a gondom, sokkal többet dolgoztam, mintha egy irodában ültem volna, mivel nem volt egyértelműen eleje-vége a munkaidőmnek. Általában azt látom, alkalmazottaknak ritkábban engedik meg a távmunkát jelenleg hazánkban, inkább a vállalkozóként vagy projekteken dolgozó emberek dolgoznak így. Nem tudom, Nyugat-Európában mennyire jellemző ez, de én dolgozom egy külföldi cégnek, és elképesztőnek érzem a különbséget a munkavállalókhoz való hozzáállásban. Ők az első pillanattól megbíznak bennem, ráadásul pontosan fizetnek (magyar cégeknél tapasztalatom szerint a munka mindig nagyon sürgős, a fizetésnél pedig akár hónapokat is csúsznak), és távmunkásként is munkatársként kezelnek, online tanfolyamokat szerveznek, tájékoztatnak a céges ügyekről, kikérik a véleményemet, érdeklődnek, hogy vagyok…
Szóval én azt gondolom, ha a munka jellege és az azt végző ember ezt lehetővé teszi, érdemes lenne sokkal több mindenkinek engedni a távmunkát. Igen sok haszna lenne, pl. a munkavállalók hatékonyabbak lennének, ráadásul elégedettebbek a munkájukkal, így vélhetően lojálisabbak is, sok ülést igénylő irodai munka esetén többféle lehetőségük lenne annak egészségügyi kockázatait ellensúlyozni (a mentálisan és testileg egészségesebb emberek pedig az egész társadalom hasznára lennének), a cégnek elég lenne kisebb irodát bérelnie…
Egyetértek azzal, hogy ezt itthon még sok esetben a munkaadók korlátoltsága, bizalmatlansága akadályozza, de szerintem ez a kollégákra is igaz, igen sok embertől megkaptam én is már, hogy„te csak otthon vagyok egész nap”, konkrétan a szüleim sem tudják feldolgozni, hogy attól még, hogy nem 8-tól 5-ig ülök egy irodában, dolgozom. :)
Nekem egyébként is a fő mumusom az open office + a nem nyitható ablakú, légkondis irodaház, de a mostani járványhelyzet ebből a szempontból még több kérdést vet fel.
Ja, egyébként nyilván introvertáltabb típus vagyok, de nem vagyok antiszociális, van családom, vannak barátaim…
Kedves kérdező!
Minden szavaddal egyetértek..
Nekem minden álmom a home office, úgy oszthatnám be az időm, ahogy szeretném, sokkal hatékonyabb lennék én is azt gondolom.
Mi is itthon vagyunk már egy ideje, és úgy éreztem, hogy sokkal hatékonyabb tudnék lenni így, mivel jobban kipihenem magam, nem kell utazgatni, bejárni a munkahelyre, plusz hazautazás ez mind drága idő.
Az introvertáltabb emberek mindig hatékonyabban dolgoznak ha békén hagyják őket, és ha segítség kell akkor arra ott a skype vagy bármi, kollegákkal csoport és ugyanúgy tudnak segíteni.
Én sem értettem soha ezeket a céges barátságokat, nem tudom mások hogy vannak vele, de nekem megvan a saját baráti köröm és nincs szükségem plusz barátokra.
Nincs bajom a kollegákkal, meg úgy általában senkivel sem, viszont nagyon sokszor megy nálunk is a másik kibeszélése, felesleges okoskodások stb stb, amiket én személy szerint nem szeretek.
Soha nem értettem amúgy ezt sem, hogy miért van mindenki a másikkal elfoglalva, engem személy szerint soha nem érdekelt, hogy mit csinálnak a kollegáim.
Felőlem azt csinálnak amit akarnak, nekem aztán édes mindegy.
Bemegyek, megcsinálom a munkám és kész.
Nem azért megyek be, hogy haverkodjak.
Nálunk azt is rossz szemmel nézik, ha nem vagy ott negyed órával előbb a munkahelyen, miközben akik előbb beérnek sem a munkával foglalkoznak , hanem ott reggeliznek közben beszélgetnek én nem igénylem ezt, és jobb étvággyal fogyasztom el a reggelimet otthon nyugodt körülmények között.
Bezzeg azért senki sem szól, amikor rendszeresen tovább bennmarad az ember , hogy tisztán rendezetten hagyja ott a munkáját.
Annyira nem értem az embereket, és megmondom őszintén nekem egyáltalán nem hiányzik ilyen szempontból az emberek társasága.
Csak leszívják az energiám.
Mondom ezt úgy,hogy tényleg nincs bajom a kollegákkal, de különösebben nem is hiányoznak.
No meg amiért még a home office nagyon hasznos lenne az pl a gyerkőc érkezése.
Nem tudom másoknál hogy van, de nálunk még az is problémát okoz ha lebetegszik valaki, és nehezen tudjuk megoldani a helyettesítést.
Viszont ha az ember otthonról dolgozhatna, akkor azért hamarabb meggyógyulna úgy , hogy otthon bebugyolálva dolgozik akár.
Én azt gondolom legalábbis hatékonyabb lenne otthonról bebugyolálva dolgozni, mint bemenni és ott végig szenvedni a napot.
Aztán ha a gyerkőc beteg, a lényeg hogy otthon vagyunk, mellette tudunk dolgozni és közben mindenkinek sokkal könnyebb hogy nem kell könyörögni , hogy beteg a gyerek el kell vinni orvoshoz stb.
Szóval sok sok szempontból hasznos lenne a home office én az gondolom, főleg ha rugalmas munkaidő lenne, hog pl ha este produktívabb az ember , akkor akkor halad többet.
A legdurvább az, hogy még a cégek is jobban járnának, de hát igen, valószínűleg ez a vírus sem volt elég ahhoz , hogy erre mások is rájöjjenek.
Minden szavaddal egyetértek, Kérdező. Bárcsak soha többé ne kellene bemennem az irodába. Otthonról sokkal nyugodtabb, hatékonyabb és jobb a munka. És nem megy el idő a bejárással sem.
Aki meg imád bent lenni egy halom másik emberrel egy irodában, ahol a főnök folyton ugráltat, az menjen, élvezze..
De sajnos ebben az országban a cégvezetők nagy része begyöpösödött, őskori gondolkozású boomer.
Meséltem más kérdésnél hogy nekem főnök egyik érve azvolt hogy a céges fájlokat nem akarka kiengedni de nem montha pendrivon ha akartuk volna ne hozhattuk volna ki de kinek is kéne? Illetve hogy a 8 órát így ledolgozom e.
Úgyhogy szépen mehettünk volna 4en egy irodába. 3an becsicskultak mentek is persze tőlem mehválltak bár már mentem volna igaz maszkba de már meg attól félt, ha tényleg elkapjuk mondhattam volna, hogy naugye megmondtam...
Amíg sok a szarrágó főnök, itt nemfog elterjedni a home office.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!