A cég mostantól nem fizeti ki a túlórát, sőt beírni sem lehet a jelenlétibe, köteles a dolgozó továbbra is túlórázni?
"Igen, köteles vagy."
Ingyen dolgozni köteles vagyok? Te tisztában vagy vele, hogy ha nem fizetik a túlórát, az ingyenmunka, ha továbbra is vállalni kell?
Ha beírni sem lehet, akkor az szabálytalan szerintem de nem vagyok jogász. Elméletben 2 évük (?) van kifizetni a túlórát, ebből volt is felháborodás még régebben. Viszont ha nem vezetik a túlórát, akkor nem is tudják később kifizetni.
Mivel gondolom ha megszólod kirúgnak, így nincs sok választásod. Ha keresett szakmád van akkor mondj fel és közölt burkoltan a vezetőség fele hogy gusztustalan k***ögök, ha pedig nem keresett szakmád van akkor próbálj titokban új munkát keresni, de mindenképp menj el onnan. Mert igen mindenkinek nehéz most a vírus miatt pénzt keresni, de ez szimplán egy nyomorult húzás volt azzal a céllal hogy a főnökségnek ne keressen kevesebbet egy fillérrel sem.
Én emiatt léptem le az előző cégemtől. Nem volt beléptető rendszer, csupán egy közös excelbe kellett beírni önkéntesen melyik nap hány órát voltál bent. Természetesen hó végen sosem fizették ki a túlórákat.
Reklamálni nem sok értelme volt, ugyanis ő szerintük mindenki heti 40 órát volt bent.
Esetleg azt tudod csinálni, hogy 8 óra után simán eljössz. Aztán ha nem tetszik neki, küldjenek el. Végkielégítést persze kellene fizetni ilyenkor. Itt meg azzal trükköznek, hogy fegyelmi vétséggel küldenek el. Azt mondják, megszegted a belső szabályzatot. Sejted, hogy ezt bármire rá lehet fogni.
Én hasonló esetben másik állást kerestem.
Nem vezeted szabályosan és valós tartalommal a jelenléti ívet, az bizony okirathamisítás. Kérd a cégvezetést, hogy az erre való parancsát adja írásba.
Ha nem rögzítheted a túlóráidat az erre a feladatra rendszeresített jelenléti íven, az a számviteli törvénybe is ütközik. Kérd meg a munkáltatói jogok gyakorlóját, hogy az erre való parancsát is adja írásba.
Ha nem rögzítheted a ledolgozott órák számát a jelenléti ívben, kérdezz rá, hogy mi alapján akarják fizetni a túlórákat? Ha nem akarják fizetni, a választ kérd írásban.
Természetesen ha tökös vagy, akkor simán a nyolc óra ledolgozása után leteszed a munkát. Ez az idegek harca lesz :) Sok erőt kívánok neked és a munkatársaidnak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!