Mit tudnék tenni hogy ne 20 éves tapasztalatlan pályakezdőnek nézzek ki?
A kinézetem egyszerűen hátráltat a karrieremben. Lassan 27 éves vagyok, de 20 évesnél nem nézek ki többnek, sőt..ügyintézésekkor rendszerint rákérdeznek, hogy elmúltam-e már 18, majd elkérik a személyimet bizonyítékként. Eddig 2 munkahelyem volt, de minkét helyen a vezetőm fél év után behívatott és elismerően szinte elnézést kért amiért első ránézésre tapasztalatlan, kis fiatal hozzá nem értőnek nézett, majd fizetésemelést ajánlott. Az első 1-2 hónapban épp emiatt csak ostoba, nagyon könnyű munkákat adtak, gondolom azt hitték nem vagyok többre képes. Jelenleg szeretnék munkahelyet váltani emiatt megfordultam néhány interjún. Volt ahol már a portán diákmunkásnak néztek, pedig a hajam jól fésült volt, szolid sminket raktam fel, illetve megfelelő nadrágkosztümben mentem. Olyan is volt már ahol pályakezdőnek néztek az önéletrajzom ellenére és csak miután bemutatkoztam ismerték el, hogy ezt nagyon határozottan és valósághűen mondtam így igaz lehet az önéletrajz tartalma. Ezen kívül kérdeztek már olyat, hogy akarok-e majd a jövőben vezető munkakört betölteni majd hozzátették hogy végülis olyan fiatal vagyok ezt még nem tudhatom. Mivel az önéletrajzomban nincs benne a születési dátumom, így úgy gondolom a koromat megtippelve ajánlanak bért is, mely a szakmai tapasztalatomhoz képest általában 20%-al kevesebb a piaci átlaghoz képest.
Ilyen esetben mit tudok csinálni? Van olyan ismerősöm aki hasonló cipőben jár 35 éves ügyvédként. Mikor meséltem neki hogy talán az évekkel majd jobb lesz szomorúan mesélte, hogy első ránézésre az ügyfelei mindig titkárnőnek vagy asszisztensnek nézik. Idővel ugyan mikor látják a határozottságát feloldódnak, de még akkor is jobban megbíznak benne ha ott van mellette egy idősebbnek tűnő kollégája.
Továbbra is azt ajánlom, hogy írd bele a CV-be a születési dátumot. Ha egy 20 éves(nek kinéző) valaki adna nekem egy tip-top önéletrajzot egy rakás tapasztalattal, több komoly munkahellyel, én is azt gondolnám, hogy kamuzik, mert olyan mennyiségű rutinhoz több év kell és ő ehhez túl fiatal. Ha viszont látom, hogy 27 éves, akkor nem fogom kétségbe vonni (kivéve persze ha az interjún oltári hülyeségeket csinál).
Az emberek egyszerűen fiatalabbnak néznek, ez van. Elhiszem, hogy bosszantó, de nem direkt csinálják és nem is nevezném “külsőről ítélkezésnek”, hogy egyszerűen úgy nézel ki, mint egy 20 éves és ezért annyinak is gondolnak. Szerintem a te fejedben is van egy tipikus kép mondjuk a 15-16 évesekről, most akkor egy fiatalabbnak kinéző 20 éves is vegye magára, hogy tininek nézted?
Sajnos ez a történet részben genetika, ha babaarcod van, vékonyka vagy, akkor sajnos Chanel kosztümben, modell sminkkel is fiatalabbnak fogsz tűnni. Erről nem tehet senki, te sem. Az meg külön jól esne amúgy a helyedben nekem, ha még bocsánatot is kérnének utána :) engem is szoktak fiatalabbnak nézni és a többség le se tojja, hogy ilyesmivel foglalkozzon és azért olyankor zavar, mikor emiatt kifejezetten lekezelőek, bunkók, mert szerintem az alap tisztelet kortól független.
Köszönöm! A szüleimtől örököltem az "adottságot", ők már 50 felett vannak bőven de simán letagadhatnak 10 évet. Azzal nyugtatnak, hogy majd ha 50 leszek előnyömre válik, na de addig... Sajnos egyébként az életben más szituációkban is hátrányomra válik, pl. nemrég a párommal (aki 2 évvel idősebb, de 35-nek néz ki) bementünk egy dohányboltba és megkérték, hogy a húga (azaz én) menjen ki mert 18 év alattiak nem mehetnek be. Fáradt voltam előkeresni a személyimet, így kihozta nekem az üzlet elé a kávét és ott megittuk, mert végülis csak azt akartunk inni :)
Egyébként teljesen igazad van, mindenki előítéletes, hisz ez belénk van kódolva és elsőként kinézet alapján alkotunk véleményt. Ezentúl bele fogom írni az önéletrajzomba a koromat, hátha ez segít.
Továbbra is azt gondolom h nem a kinézeteddel van a baj. Attól h valaki idősebb, még nem feltétlenül jobb. Attól h valaki régebb óta van a szakmában, nem lesz attól jobb mint aki fele annyi ideje csinálja ugyanazt. Jó lehet h az interjúztatók hülyék. Meg általában szeretik a gyerekeket, meg a fiatalokat hülyének nézni. Csak azért, mert régen őket is hülyének nézték. De ezzel nem tudsz mit csinálni. Mások hülyeségét ne vedd magadra.
De esetleg csinálhatod azt, hogy ha legközelebb azt érzed, h azért bíznak rád bizonyos munkákat, mert nem bíznak abban h tudnál többet is, akkor beszélj a fejükkel. Mond el h mennyi ideje csinálod ami csinálsz, és biztos h elbírnál sokkal bonyolultabb dolgokkal is. És mondjuk azt is mondhatod, hogy ha nem bizonyíthatsz már az első napon, akkor inkább nem akarsz ott dolgozni. Ilyen helyzetekben mindenképp érdemes kockáztatni. Én speciel mindig jól jártam azzal ha elmondtam egyenesen h mi van. Eddig mindenki értékelte. Pedig sokszor mondtam hülyeségeket is, de akkor meg legalább van kommunikáció. Az is jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!