Mennyire ítélitek el az öngyilkosságot?
Én nem ítélem el egyáltalán, tiszteletben tartom, ha valakinek ez a döntése.
Legfeljebb felhívom a figyelmet arra, hogy az életösztön nagy úr, és sokkal könnyebb nyomorékká válni, mint meghalni - és halál sem szenvedésmentes, mert nem villanykapcsoló módjára működik: még egy fejlövés vagy lefejezés után is akár percekig élhet és szenvedhet az illető (például egy Henri Languille nevű, guillotine-al lefejezett ember fején fedeztek fel életjeleket). A méreg és gyógyszer pedig a bekapcsoló életösztön miatt pánikot szül, amit már nem lehet visszafordítani, így ez még hosszabb szenvedést okoz.
És hogy a halállal minden megszűnik, az egy materialista hipotézis (ami mellesleg lehet igaz is), valójában senki nem tudja mi történik. Ha netán mégis megmarad a tudatossága az illetőnek, akkor egy pánik rohammal tengődni ki tudja, meddig, ha ugyan beszélhetünk "meddig"-ről. Raymond Avery Moody "Élet az élet" után című könyvében halálközeli élményeket gyűjtött össze, ezek ritkák, de ha vannak többnyire pozitívak, viszont vannak rém-látomások is, amelyek gyakorta öngyilkosságot megkísérelt emberekhez köthetők.
Egy szó mint száz, a következmények nem túl kecsegtetők, de ha valaki vállalja, ám tegye, én fejet hajtok előtte.
Az öngyilkossággal fenyegetőzők többsége figyelemfelhívásból teszi ezt, kevesebb, mint 5%-ka próbálja meg ténylegesen (a legtöbb öngyilkos előzőleg nem fenyegetőzik). A fenyegetőzés egy hatalmi játszma, amelyre ha a másik fél tiltakozással reagál, már bele is ment a játszmába.
Mindig is sokat foglalkoztatott a téma. Bevallom, volt két kísérletem is. A legutóbbiba majdnem belehaltam, azóta jobban becsülöm az életet. Nem ítélek el senkit, aki megteszi. Azt meg egyértelműen nem, aki sokat gondolkozik ezen. Szívesen beszélgetek erről bárkivel, meg a tapasztalataimról is.
18l
Nem ítélem el.
Lenne hozzá bátorságom már nem élnék. Nincs senki akinek hiányoznék, ha lenne biztos nem tenném.
Szerintem kell erő ahhoz, hogy valaki megtegye, viszont egyszerre gyávaság is, ha csak a problémák elől való menekülés miatt teszi.
Abban az esetben, ha az illető beteg, és egy hosszú, gyötrelmes halál vár rá, elfogadható, és szerintem akkor is, ha az embert olyan mértékben megnyomorítják, hogy már gyötrelem neki az élet. Például olyan sérülést szenved, hogy teljesen lebénul, stb.
Viszont a többi problémát meg kell próbálni megoldani, mert (szerintem) az életet jobbá lehet tenni , de azt senki sem tudja biztosan, hogy a halál után lesz-e valami, és ha igen, jobb lesz-e, vagy rosszabb.
"Az öngyilkosság abban az esetben elfogadható ha azzal mások életét menti meg az egyén."
Az nem öngyilkosság. Az önfeláldozás. Semmi köze az öngyilkossághoz.
Én sem ítélem el az öngyilkosságot. Mindenki szabadon dönt a saját élete felett. Kivétel, ha valakiért felelősséggel tartozik, például gyereke van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!