Milyen szituációk vannak, ahol két ismeretlen ember természetes módon szóba elegyedhet?
Tegyük fel, hogy látsz egy szimpatikus embert, és szóba elegyednél vele, nem feltétlenül ismerkedési szándékkal, hanem akár csak úgy beszélgetni. Milyen helyzetek a legjobbak erre?
Először mondok egy negatív példát: mondjuk egy padon ül, nézi a telefonját, te meg megszólítod. Ebből is kijöhet valami, de ez nem egy igazán jó szituáció erre, mert lehet, hogy vár valakit, nincs kedve beszélgetni, stb.
Egy pozitív példa: kutyát sétáltatsz, és ő is szembejön egy kutyával. A kutyák megszaglásszák egymást, és ilyenkor magától értetődően el lehet kezdeni beszélgetni először a kutyákról, és aztán esetleg másról is.
Tudtok még a fentihez hasonló pozitív példákat mondani, ahol a helyzet olyan, hogy adja magát a beszélgetés? Bármilyen helyzet jöhet, csak a lényeg, hogy olyan legyen, hogy maga a szituáció természetessé tegye a szóba elegyedést. Hány ilyet tudunk összeszedni?
Köszönöm az ötleteket. Igen, a kérdés kiírásával a hasonló ötletelés kiváltása volt a célom. Ha többen beírnak hasonló ötletgyűjteményt, akkor biztosan összegyűlik elég ahhoz, hogy mindenki tud belőle választani magának testhezállót.
Ami az aktív-passzív részét illeti, valóban, az könnyebben megy, amihez kevesebb kezdeti aktivitás (mersz) kell. A kutyás példa ilyen, és kicsit meglep, hogy eddig senki sem tudott hasonló frappáns szituációval előállni, ami ilyen gördülékenyen és magától értetődően segíti a kapcsolatfelvételt.
Lehet, hogy ez a kutyás szituáció egyedi ebből a szempontból, és nem létezik hasonló? Nem gondoltam volna, hogy így van, de az eddigi válaszok ezt mutatják. :)
Egy feles lehet, hogy segítene, de az nem biztos, hogy jó benyomást kelt a megszólítottban, ha dől belőled a pálinkaszag, nem igaz? Mert nem kocsmában megszólításra gondoltam, hanem a parkban vagy a könyvtárban, stb.
Másrészt ha bedobom a felest, és nem jön össze az ismeretség, akkor másnap is indítsak felessel, meg azután is? Ezzel az erővel el is kezdhetnék rendszeresen inni. Igaz, ezzel nem lógnék ki a sorból, mert sokszor írják, hogy a legtöbb ember azért iszik, mert másképpen nem tudja oldani a gátlásait.
Ne sarkítsd ki ennyire, nem is közvetlenül utána érdemes nekiindulni, meg a kaja elveri, olcsó duma van a tarsolyban bőven mindenféle bekínálós születésnaposról, bármiről, és ne felejtsük el, élenjáró fogyasztók vagyunk összességében, tehát ha kirívó is, legfeljebb a kis mennyiség lehet fura, főleg ha már az este is kezd beköszönteni.
Nyilván ugyanannyi minden segítség nélkül is megcsinálni, csak ezt benned valami most még nem látja be. Ne érts félre, te belátod, csak van az az akadály belül, ami a füleit paskolva pappappappol, ha szóba kerül, hogy odaállok, elengedem magam, csacsogunk és cimbik leszünk.
Ha nem egyből a feles után indulok neki, aki elmegy a hatása, nem? Meddig tart egy feles ellazító hatása?
Amúgy egyértelmű, hogy az akadály belül van, de ez ugyanaz, mint amikor pl. el akarja valaki dobni a cigarettát, és tudja,hogy árt neki, meg abba kellene hagynia, de pusztán racionálisan ez nehezen megy.
Az érzések általában erősebbek, mint a racionalitás.
Jó, legyen két feles, de tényleg nem kell semmi hozzá, igazából tényleg belül van egy örvény, ahol beakad a szándék, és nagyon jó a hasonlatod. Sajnos dohányoztam egy jó évtizedet én is, le is raktam hol két évre, hol pár hónapra, aztán a tényleges legutolsó szál előtt sikerült MEGÉRTENEM MAGAM. Szerettem csinálni, jól nézett ki, a tartozékom lett, és hiába tudtam elméletben, hogy csak a saját, mesterséges hiányát múlasztja el rövid időre, jól esett az a megkönnyebbülés naponta jó húsz alkalommal. Szerettem. Ez volt a dolog rendbetételének kezdete.
Aztán csak nem elégedtem meg ennyivel, meg lépcsőn köhögéskor és egyéb, napi sportmegmozdulásokkor (pápá busz!) nem kellett az a köhögés, és az a gyengeség. Mivel korábban raktam már le két évre, pontosan tudtam, hogy egyetlen év után el se hiszed olyan erős és kitartó vagy fizikailag. És a figyelemkalandozás is nagyon alábbhagy nem csak naponta kb. hússzor néhány percre. Kezdtem elhelyezni a dohányzást a világban, meg az én dohányzásomat az én világomban, kicsi életemben, és végre rájöttem, hogy nem születik senki dohányzónak, én se csinálnám, meg senki más se, ha a többi nem mutatná meg. Ha lett volna valaki, aki elmagyarázza, hogy messze nem ér annyit az a sárkányosan füstölgő száj, amennyit elvesz az erődből, a figyelmedből (gyakorlatilag a figyelmed vagy te magad, amire nem terjed ki, arról hézagos emlékek maradnak, vagy semmilyen, hiába volt, nem élted át, vagy nem élted meg "rendesen")... Ha apám-anyám nem füstölt volna állandóan... Ha bárki mindentől függetlenül elmondta volna, hogy kár volt kitalálni, kár hozzáérni, kár létezőnek tekinteni, csak elvesz nagyon sokat, és nem ad semmit... Talán akkor közel jól helyeztem volna el a világban, és a saját világomban: ez egy nemlétező, mesterséges kreálmány, amiről emberek hisznek dolgokat, és akaratlanul is eszerint kezelik.
Kezdtem nem hinni, hogy olyan kibírhatatlan lerakni, mint amilyennek maguk a dohányosok mondják (hiszik). Szem előtt tudtam tartani, hogy bárhol bárki fel tud nőni nélküle, sőt. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha sose találkoznánk vele... Annyira már nem is szerettem, kevésbé érzékeny búcsút vettem tőle. És másnap reggeltől semmi akadálya nem volt, hogy akármeddig tart az a kellemetlen kis izé érzés, visszatérek valódi önmagamhoz inkább.
Miért térek ki erre ilyen kiterjedten? Van egy kis párhuzam, ahogy rávilágítottál... Azt hiszem mindig ugyanígy szívjuk meg a hiányos önismeretünkkel és a félelmeinkkel üzemeltetett, szükségtelen önkorlátozó mechanizmusainkkal. Ez egyszemélyes harc, ennyit tudtam segíteni. Talán még megemlítem, hogy teljesen értelmetlen elképzelés az, hogy "nekem ez nem fog menni". Sokkal nehezebb volt ennyire becsapnod magad (ne vedd sértésnek, ugyanitt tartok én is, újra és újra), mint amennyire nehéz lehet szembenézni az igazsággal. A téves infók közt csak bolyong az ember, a tények meg unalmasan egyszerűek. Igaz, hogy szigorúak is nagyon, de legalább nem bonyolult, se eleje, se vége dolgok. Hadd kívánjak ünnepélyes kéz- és lábtörést így útravalóként, szigorúan a győzelem érdekében! :)
"Talán még megemlítem, hogy teljesen értelmetlen elképzelés az, hogy "nekem ez nem fog menni"."
Pontosítok: most még nem fog menni, így értettem. Abban egyetértek, hogy mindenkinek dolgoznia kell magán, és ez nálam is egy hosszabb távú folyamat.
De itt is és most nekem segítenének a könnyített helyzetek, mert ezek megélése is előre vinne azon az úton, hogy valóságosan megtapasztaljam, hogy az akadály a fejemben van.
Ez kb. olyan, mint a dohányosoknál az, hogy ha le akarnak szokni, akkor sokan áttérnek a rágóra, mert az egy pszichológiai mankó, ami megkönnyíti a leszokást.
Ugyanilyen pszichológiai mankót jelentenek nekem azok a helyzetek, amik természetesen elősegítik a beszédbe elegyedést, és nem követelik azt, hogy egyből haladjam meg a korlátaimat, ahogy a dohányosnak sem kell egy lépésben lemondania arról, hogy valami van a szájában, ha helyettesítőnek ott van a rágó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!