Kezdőoldal » Emberek » Magány, egyedüllét » Mi lehet az oka annak, ha...

Mi lehet az oka annak, ha mindenki, bármiféle előjel nélkül megszakítja velem a kapcsolatot egyik pillanatról a másikra?

Figyelt kérdés

Sajnos visszatérő probléma az életemben, hogy amióta az eszemet tudom, előbb-utóbb kukáz mindenki, aki a közelembe kerül. Épkézláb indoklást ritkán kapok, általában valamiért egyik pillanatról a másikra elegük lesz belőlem, esetleg rámunnak. Nyilván velem van a baj. De mégis, mivel váltom ki az emberből ezt a bánásmódot?

Néhány példa a múltamból:

A) Az exem telefonon szakított velem egy évnyi párkapcsolatot, és kb. egy hónapos “mosolyszünetet” követően. Arról volt szó, ha tartunk egy kis pihenőt, hogy mindketten átgondoljuk a dolgokat, majd ezt követően megpróbáljuk újra a dolgot. Persze erre már esélyt sem kaptam. Úgy, hogy állítólag előtte minden egyes korábbi barátnőjétől öleléssel és puszival vált el. Miért érdemeltem én ennyit?

Nem volt szó megcsalásról (legalábbis részemről biztosan nem), fizikai erőszakról, meg hasonló durva dolgokról, “mindössze” szexuális téren akadt pár nézeteltérésünk. Utólag azt mondom jobb is, hogy elváltak útjaink, ugyanakkor szakítás ezen személytelen módja viszont számomra elképesztően sértő volt.

B) Általános és középiskolai barátnők rendre gondoltak egyet és onnantól már nem voltam a barátnőjük. Indok: unalmasnak vagy túl soknak találtak.

C) Itt Gyakorin leveleztem egy illetővel a hobbim (rajzolás) kapcsán. Rendre dicsérte a rajzaimat, hajtogatta, hogy tehetséges vagyok, bekövetett egy rajzos közösségi oldalon, kommentelt a képeim alá, stb. Hosszú idő óta először éreztem azt, hogy végre valaki törődik velem, őszintén érdeklődik a munkásságom iránt. Aztán egy szép napon fogta magát és felszívódott az életemből. Nem írt többet egy betűt sem. Innentől minden korábbi kijelentése hitelét vesztette számomra.

Mindenesetre pár hónapra rá, egy teljesen más jellegű kérdésem kapcsán írt privátban, hogy szívesen barátkozna, mert magányos. Valószínűleg nem tudta, hogy ugyanaz a személy vagyok, akit nemrégiben ghostingolt. Erre a levelére nem válaszoltam, mert enyhén szólva megalázónak éreztem a helyzetet.

Szerintetek mivel váltom ki ezt a durva, érzéketlen, otromba bánásmódot az emberekből? Egyáltalán mit érez az ilyen? Miért jó érzés a másik érzéseivel játszadozni, a másiknak a bizalmába férkőzni, csak azért, hogy megnyíljon és utána lelkifurdalás vagy bármiféle magyarázat nélkül eltűnni az életéből?

Ami engem illet, noha ADHD-s vagyok és enyhe autizmusra utaló vonásaim is vannak, én igyekszem kedves, érdeklődő és őszinte lenni, mégis rendre tűnnek el az emberek az életemből. Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy, ha valaki néhanapján kedves velem, netalántán barátkozna is, erős fenntartással és kételyekkel fogadom, hogy vajon mennyire gondolja az illető komolyan, vajon ő is el fog-e hagyni, hátba fog-e szúrni, stb-stb.

Gyakorlatilag a maradék bizalmamat is elveszítettem az emberekben a fenti események miatt. Ötletem sincs, hogy kiben lehet megbízni, vagy hogy egyáltalán mit csinálok rosszul.

A pszichiáterem szerint túlságosan is bizalmatlan vagyok, nyitottabbnak, lazábban, elfogadóbbnak kellene lennem. De mégis hogyan szavazhatnék bizalmat bárkinek is, ha tapasztalataim szerint bárki simán-lazán hátba szúr és/vagy elhagy?

Nyílt, őszinte, egyenes embernek tartom magam, aki szereti megbeszélni a problémákat, konfliktusokat, mégis, rendre belefutok ilyen esetekbe, ahol a ghosting miatt esélyt sem kapok rá. Zaklatni sem szokásom másokat, úgyhogy tényleg nem értem, hogy miért menekül mindenki előlem online és a való életben egyaránt. :(

nov. 23. 15:46
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Úgy szavazz bizalmat másoknak, hogy ne vizualizálj előre katasztrófát. Minél többet gondolsz a rosszra, annál közelebb húzod magadhoz.

Egyébként számomra is ismerős jelenség, engem is sokszor kukáztak, a sokadik után én is olyanná váltam, hogy lelkifurdalás nélkül dobtam ki bárkit az életemből, hiába nem ez a megfelelő módszer. Mára kiölték az összes érzést belőlem.

nov. 23. 15:55
 2/15 anonim ***** válasza:
80%

Férfiak azért kukáznak általában hirtelen, mert belép egy új nő, vagy kibékülnek egy régivel.

A többi meg mert nem lát hasznot a barátságból, nem látja értelmét.

Aki kukáz azzal jól jársz, mert tudsz egy dolgot, képzeld el aki nem kukáz, inkabb hazudik neked es ezerrel csal es ha el akarod hagyni, fenyeget, hogy megszégyenít, fotóid teszi közzé, kirúgat, melyik helyzet jobb?

nov. 23. 16:04
 3/15 anonim ***** válasza:
44%

Pedig értelmes nőnek tűnsz.

Fura.

Merrefelé laksz?

Írj rám priviben.

Kíváncsi lettem rád.

nov. 23. 17:47
 4/15 anonim ***** válasza:
59%

Nem minden az, hogy jóindulatú vagy-e. Ha megnézed, sokszor kérdezik, hogy miért annak vannak egészséges kapcsolatai, akik taplók és akik kedvesek, azok miért magányosak. Mert néha a törődés is fullasztó. Nekem is van pár ember az életemben, aki nagyon jószívű, de néha menekülök tőlük, mert azt érzem, hogy rámtapadnak. Én is észreveszem azt, hogy akik nagyon törődnek velem, több figyelmet szentelnek nekem mint amit igényelnék, azok amikor írnak, hogy hétvégén van e kedvem egy találkozóra, automatikusan visszaírnám, hogy nem. Ugyanúgy ha elkezdenek egy összeröffenes után jönni velem ugyanazon az úton haza, szívesen mondanám, hogy nem kell.

A másik akik szintén jók, de, ki tudja miért, fontosnam érzik áldozatnak beállítani magukat, folyamatosan azért érzem magamnak hibásnak, amkt el sem követtem.

nov. 24. 00:12
 5/15 anonim ***** válasza:

A. Ezt így nehéz megállapítani. Nem mindegy az sem, hogy pontosan hogy zajlott a többi párjával a szakítás, egy ponton felnőtt emberek módjára leültek megbeszélni, hogy ez nem megy és imponalt az exednek, hogy milyen éretten kezelik a dolgot, ezért volt a puszi meg az ölelés vagy az, hogy az exednek nem volt egy konkrét gondja ami fájt csak nem passzoltak össze, azt se tudni, mennyire fájt az exedbek az, amit mosllyszünettel reagált le.

Nekem is voltak exeim, van akivel csak nem ment a dolog, mert éreztem, hogy nagyon sérült lelkileg, vele még utána is tartottam a kapcsolatot, ami akkor szakadt meg amikor a lelki sérelmei miatt már viselkedni sem tudott, van akivel meg azért, mert másról sem szólt a kapcsolatunk csak hogy emlékeztessen arra, hogy ő többet ér nálam, vele nem barátkoztam utána.

nov. 24. 00:44
 6/15 anonim ***** válasza:
B. A négyesben már kifejtettem erről a vélenényem. Az ubalmashoz fűzbém hozzá, hogy az ember szereti, ha nem forgatókönyv szerűek a találkozások. Egy kis változatosság nem árt. Arra is figyelj oda, hogy kicsit aktívabb legyél abban, hogy megnyílj és hogy meghallgasd őket és érdemnen reagálj nekik.
nov. 24. 00:48
 7/15 anonim ***** válasza:

C. Itt amennyire érzem, nagyon egyoldalú volt a dolog. Már ne haragudj, de ha csak arról szólna egy kapcsolat, hogy papagáj módjára hajtogatom, hogy "De ügyes vagy!", lehet én is ráunnék.

Itt az is eszembe jut, hogy untam én már rá azért kapcsolatokra, mert egy idő után azt vettem észre, hogy csak ismételgetem magam. Egy barátnőmnek például súlyos gondjai voltak a bizalmával, akárki akármit tett, mellre szívra, aztán nekem panaszkodott és minden héten ugyanazt a szöveget kellett elmondanom neki. Egy másik a párja miatt volt kiborulva, elmagyaráztam neki, hogy miért kéne szakítani, következő alkalommal megint jött panaszkodni a párjára, megint ugyanaz a beszélgetés lezajlott.

Egyszerűen nem szeretik az emberek, ha ismételgetniük kell önmagukat.

nov. 24. 00:55
 8/15 anonim ***** válasza:

"erős fenntartással és kételyekkel fogadom, hogy vajon mennyire gondolja az illető komolyan, vajon ő is el fog-e hagyni, hátba fog-e szúrni, stb-stb."

Na ettől hanyatt-homlok menekülnék. Már volt ilyennel is tapasztalatom. A kezdetekben lelkes voltam, hogy szegény nem tehet a dologról, mert mennyi nehézségen van túl. Aztán jött az időszak, hogy magamat hibáztattam, hogy megint kihúztam nála a gyufát és magamat ostoroztam. Aztán már bekapcsolt az önvédelmi refkex és már emiatt inkább mérges voltam amikor megint azt éreztem, hogy egy tiszta jóindulatú tettemre az a reakció, hogy rosszat tettem vagy hátsószándékom van.

Az egyik barátnőm már idegileg kikészített ezzel. Már arról szóltak a találkozók, hogy utána sms-ben kellett neki magyarázkodnom vagy könyörögnöm a bocsánatáért egy olyan dolog miatt amit nem os sértésnek szántam. Már eljutottunk arra a pontra, hogy a metrót vártuk és ott tett egy sértett megjegyzést amire az volt a reakcióm, hogy sírva fakadtam.

Egy ember se szereti szarul érezni magát azért, mert kedves a másikkal.

nov. 24. 01:02
 9/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Hát igen, ahogy sejtettem, valószínűleg a neurodivergenciám lesz itt a ludas. Más kérdés, hogy egyedül az ADHD-ra van gyógyszer, az autizmusra nincs. Magyarán megszívtam.

A neurotipikussal úgy érzi magát az ember, mint anno irodalom órán, lehet találgatni, hogy “Vajon mire gondolt a költő?” Mert, ha A-t mondanak, az szinte sosem csak A-t jelent, hanem kismillió íratlan elvárást és találd ki, hogy ezek közül melyiket óhajtja éppen abban a pillanatban.

Én állásinterjúkon is rendre elmondom a team-fit jellegű kérdéseknél, hogy a nyílt, egyenes, kommunikáció híve vagyok, nem vagyok gondolatolvasó. Persze rendre nem vesznek fel emiatt a NT-k uralta helyekre. Ami lehet nem is baj, csak szomorú, mert a képességeim alapján el tudnám látni a feladatokat, annyi, hogy nem fogok Katikával leállni jópofizni csak azért, mert X pozícióban van, vagy menő a ruhája vagy mert fontos személy a cégnél. Nem fogok vele arról ömlengeni kávézás közben, hogy mi van a gyerekeivel, mert nem érdekel. Legfeljebb meghallgatom. Nem mintha őt kicsit is érdekelné a hobbim, vagy a történetem, amin dolgozok, még csak arra sem venné a fáradtságot, hogy egyáltalán rákérdezzen. Gyermektelen, neurodivergens nőként én csak a társadalmi ranglétra legalján lehetek.

A rajzos dolog is gyomorforgató. Magamból kiindulva, én akkor szoktam kommentelni, ha valakinek tényleg tetszik a rajza, vagy ha kikérik nyíltan a véleményemet. Csak úgy, udvariasságból, jópofizásból sosem írok senkinek. Miért normális és elfogadott az az eljárás, hogy ő valószínűleg csak azért írt, mert abban reménykedett, hogy hátha majd én is írok az ő rajzaihoz? Miért kell a hátsó szándékot legitimizálni az őszinte, egyenes kommunikációval szemben? Végtelenül dühít, hogy ez a “ normális”. Mindazonáltal az ő rajzai nekem nem tetszettek. Természetesen nem kezdtem el fikázni, szimplán csak nem írtam hozzájuk semmit. Más kérdés, hogy nem is kérte a véleményemet. Nem arról van szó, hogy önző lennék, mert mint mondtam, akinek valóban tetszenek az alkotásai, azt igenis meg szoktam dicsérni kérés vagy kölcsönösség nélkül is. Tudom, hogy az ilyesmi jólesik az embernek.

A gondolattól, miszerint nagy eséllyel kizárólag azzal a hátsó szándékkal írt rám és követett be ez a létforma, mert abban reménykedett, hogy majd én is hozzászólok az ő alkotásaihoz, felfordul a gyomrom. Miért kell ezt csinálni? Miért nem lehet egyenesnek lenni, kinyitni a szánkat, ha valamit szeretnénk, nem pedig elvárni a másiktól, hogy gondolatolvasó legyen. Ennyire nehéz ez?

Ha tanácsot vagy véleményt szeretett volna kérni, miért nem tette?

Én is kérdetem amúgy pár dolgot tőle, de nem válaszolt, úgyhogy erről ennyit. Én megpróbáltam.

Személyes kommunikációnál pedig hatványozottan igaz, hogy meghallgatom a másik felet, aktívan kérdezek is, igaz, javarészt csak akkor, ha őszintén kedvelem az illetőt és/vagy érdekel az adott téma. Más tészta, hogy ez általában nem kölcsönös. A történetemről vagy a rajzaimról rendszerint nem kérdez senki, pedig tudják, hogy dolgozom rajta. Ha pedig elkezdek róla beszélni, akkor látom rajtuk, hogy nem igazán érdekli őket. Ez meglehetősen rosszul érint, mert így sosem fogom megtudni, hogy mi a baj vele, min lehetne javítani. Ha nyíltan rákérdezek vagy azt mondják, hogy “Még nagyon az elején vagyok, ennyiből nem lehet semmit megállapítani.” vagy azt, hogy “Ők ehhez nem értenek.”

Járok terápiára, egyelőre nem érzem hatását. Nem tudom, mikor fogok megtanulni újra bízni az emberekben, lévén, szinte csak rossz tapasztalatom van minden olyan esetnél, ahol elkövettem azt a hibát, hogy kicsit is megnyíltam. Vannak becsületes, egyenes és jó emberek a neurotipikusok között is, de valahogy rendre elkerüljük egymást és rendre csak ezeket a gyáva, gerinctelen, játszmázós alakokat vonzom be, akik csak megerősítenek abban, hogy nem szabad megbízni másokban. Ez egy ördögi kör, valószínűleg egy séma, de ötletem sincs, hogyan tudnék kitörni belőle.

Nagy eséllyel a mételyező öngyűlöletem sem segít, de sajnos nem tudom, hogyan kezdhetném el szeretni és elfogadni önmagamat, ha egyfelől mások sem teszik, az egész eddigi életemet elszúrtam, miután otthagytam az egyetemet, másrészről meg 5 pozitív és hasznos tulajdonságot is csak nagy nehézségek árán tudnék felsorolni. Ellenben azzal, hogy miért utálom magamat, egy ültő helyemben meg tudnék tölteni egy kisebb könyvet.

Tisztában vagyok vele, hogy az emberek a pozitív, építő energiákat keresik egy-egy kapcsolatban, de én hogyan adhatnék olyat, amivel magam sem rendelkezek? Szeretnék, de nem tudok. Hogyan lehetnék pozitív, ha egyszer semmi jó nincs az életemben? Másokat is hiába kérdezek, hogy mégis milyen jó tulajdonságaim vannak, általában vért izzadva kinyögik, hogy jól rajzok vagy írok, pont. S ha már itt tartunk, a hobbimat mondjuk szeretném, de rajtam kívül senkit sem érdekel, így nehéz rá pozitívumként tekinteni.

Ez az egyetlen dolog, amiben nem vagyok reménytelen eset és még ezzel sem tudok érdemi sikert, figyelmet vagy elismerést kivívni. Gondoljatok csak bele, hogy mások elmondás szerint mindössze egy-két dologban vagytok jók és még ezzel sem mentek semmire, mert mindenkit hidegen hagy, amit csináltok, építő jellegű kritikát kérdésre sem kaptok… Merthogy más érdemi, említésre méltó dolog meg nincs a jelenlegi életemben. Totális csődtömeg vagyok és gőzöm sincs, mégis hogyan mászhatnék ki ebből a gödörből.

nov. 24. 08:39
 10/15 A kérdező kommentje:

A másik meg az, hogy nem kellene a neurotipikusoknak a felelősséget hárítani meg lemosni magukról, hanem felelősen kell belemenni egy-egy kapcsolatba, vagy sehogy.

Ami nekik egy szimpla kellemetlenség, az egy érzékeny, megtört személynek akár az életébe is kerülhet.

Az a baj a felelőtlenül “barátkozó” emberekkel, hogy úgy intézitek, hogy a másik megkedveljen titeket, mintha őszintén, önmagáért szeretnétek az illetőt, utána meg az első adandó kellemetlenségnél kukázzátok, ahelyett, hogy értelmes, felnőtt ember módjára megbeszélnétek az egészet.

Tudom, hogy divat a mentális problémák meg a neurodivergens személyek démonizálása, de az extrém esetektől eltekintve igenis lehet velünk beszélni, észérvekkel hatni ránk. A gond az, hogy többnyire meg sem próbáljátok.

Ha nekem valaki elmondja, hogy bocsi, de nekem ez vagy az már nem fér bele, őt nem érdekli az adott téma, elfoglalt, megváltozott, meggondolta magát, akármi, megértem. Lehet, hogy picit rosszul esik, de legalább nem magamban keresem a hibát. Ellenben, ha valaki egy szó nélkül, egyik pillanatról a másikra elhagy, úgy, hogy veszekedés, vita nem előzte meg a dolgot, akkor szinte borítékolható az önostorozás.

Ebbe sokan valamiért bele sem gondolnak. Úgy váltogatják egyesek a barátaikat, barátnőiket, legyen szó, akár párkapcsolatról, akár baráti viszonyról, mint más az alsóneműjét. Kölcsönösség, illetve nyílt lapokkal való játszás esetén nincs is ebből gond. A gond ott kezdődik, hogy szinte senki sem úgy kezdi, hogy “Gyere, szexeljünk egy jót, utána feléd sem nézek többé.” “Vagy, gyere, segíts az egóm feltunningolásában, önbecsülésem megerősítésében, utána kiváglak, akár egy használt, taknyos zsebkendőt.”

Nem, többnyire szépen-lassan, tudatosan behálózzák az “áldozatot”, úgy intézik, hogy megkedvelje őket, törődjön velük, aztán, ha megkapták, amit akartak és/vagy nem származik további előnyük a kapcsolatból, akkor egy szó nélkül lelécelnek. A legkevésbé sem törődve azzal, hogy a másik ilyenkor mit érez. Lehet, hogy valaki pár napig szomorkodik miatta és elfelejti. Lehet, hogy valakinek ez lesz az utolsó csepp a pohárban, ami miatt végett vet a saját életének. Sosem tudhatod. Úgyhogy ennek tudatában játszadozzon bárki is a másik érzéseivel.

Félreértés ne essék: természetesen nem elvárás, hogy mindenki kedveljen, vagy hogy bárki is benne maradjon egy olyan kapcsolatban, ami számára terhes vagy problémás. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, tiszta sor.

Amit viszont elvárnék - úgy érzem joggal - az az emberi bánásmód, a körülmények tisztázása, nem több. Szerintem ennyit mindeki megérdemelne. (Most nyilván nem a bántalmazó, nárcisztikus kapcsolatokról meg az extrém esetekről beszélek, ahonnan értelemszerűen menekül az ember, hanem szimplán azokról a helyzetekről, amikor szimplán nem vált be egy barátság vagy párkapcsolat.)

nov. 24. 11:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!