Félek bántják a gyerekeket. Hogyan tudnánk segíteni?

Azért ennyiböl nem lehet arra következtetni, hogy bántják a gyerekeket - a legtöbb (nem megnevelt) gyerek üvöltözik meg rohangál a lakásban, a szül meg kiabál, hogy hagyja abba - de ebböl még nem következik, hoyg bántalmazzák a gyerekeket.
Elvileg tehetsz bejelentést a gyámhatóságnál - akár névtelenül is -, de csak akkor tehetnek valamit, ha az esetleges bántalmazásnak valami nyoma van.

Szerintem sem jelenti azt élből, hogy bántják őket. Nálam is van olyan lakó, ahol az anyuka itthon potyogtatja a gyerekeket évek óta de nevelni képtelen őket. A gyerek folyton üvölt, rohan, csapkod, zörög, ordít...amit el tudsz képzelni, tohonya anyuka meg mászik utána és üvölt hogy a tüdeje majd' kiszakad.... A lakók már rosszul vannak tőlük. Nyáron kivágják a kölyköket a teraszra és ott üvölt a fél család tovább :D
Szerintem ilyenkor a gyerekorvos vagy óvónő vagy tanító az, aki ténylegesen láthatja a bántalmazás nyomait, ha vannak. De persze nehéz ügy, mert ha folyton üvöltenek a gyerekek az se normális.

"A lelki terror nem bántalmazás?? Ha éppen nem üti veri őket, nem kék zöld az egész gyerek, akkor már hagyjuk az egészet és menjünk el csendben mellettük??"
Elvileg az is bántalmazás, csak nem igazán bizonyítható. Hiába szólsz a gyámhatóságnak, nem tesznek - meg nem tehetek - semmit, egyszerüen, mert nincs megalapozott ok a beavatkozásra. (Az, hogy egy szomszéd - föleg névtelenül - bejelenti öket, még véletlen sem elég indok, mert rengeteg rosszindulatú szomszéd van (nem rád gondolok!!), aki csak bosszúból tesz bejelentést.
De mindentöl függetlenül még normális szülöknél is lehet ilyen, ha a gyereknek valami pszichikai problémája van, és azért kezelhetetlen.

Egy hasonló jóakaró tette anno pokollá anyám életét babakoromban. Hasfájós voltam, és sírtam. Délutánonként rendszeresen. Órákig. Igen, anyut is zavarta, de nem tudott vele mit kezdeni, semmi nem használt.
A "kedves" szomszéd azonban ezt nem hitte el. Minden délután az ajtónk előtt adta a műsort, hogy engem vernek. Leveleket ìrt anyámnak, elhordta mindenféle aljas szemétnek , aki bánt egy csecsemőt. Feljelentette a gyámügynél.
Nem találtak persze semmit de ez a tortúra nem hiányzott, elhiheted...
Csak akkor intezkedjél ha Biztosan tudod, mi a helyzet.

Nem ismered őket, nem tudsz róluk semmit. Ennyiből egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen módon is bántják őket.
Barátkozz össze velük, ismerd meg őket, menj át hozzájuk. Akkor talán jobban átlátod, hogy lehet-e valami baj.
Tényleg durva lenne, ha ennyi alapján bármit is tennél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!