Most mit csináljak a szomszéddal? Már kezd nagyon irritálni. Meddig lehet ezt még figyelmen kívül hagyni?
Kisvárosban lakom, ahol mindenki ismer mindenkit. 2 házzal odébb lakik egy idős pár, akik ránézésre nagyon kedvesek, és egy ideig jókat lehetett velük beszélgetni, de aztán kezdtem magamról, és a családomról elég durva pletykákat visszahallani. Eltelt egy ideig, mire rájöttem, hogy ők terjesztik, azóta a köszönésen kívül nem beszélek velük. Nem akarok bunkó lenni velük, de már a látványuk is bosszant, hiszen már látom, ahogy hangyaszorgalommal, csipegetik össze az infókat, amikből aztán helytelen következtetést vonnak le, és ami rosszabb adnak tovább.
Pl. 5 évig nem voltunk itthon. A házat addig sajnos kiadtuk albérletbe, de bár ne tettük volna. Mikor hazajöttünk, a szomszédék nem akarták elhinni, hogy ez még mindig a mi tulajdonunk, ránk hívták a rendőrséget, hogy betörtünk. (Kulccsal mentünk be) Az, hogy közben a ház szét lett rabolva, az nem volt gond. Na de ezen még csak nevettünk, mondván kissé túlbuzgóak.
Aztán azt hallottam vissza, hogy azért költöztünk el, mert a férjem börtönbe került, és meg nem tudtam eltartani egyedül a gyerekeket, így visszamentem anyámhoz. Mikor már vagy huszadjára kérdezte meg valaki, hogy igaz- e ,hogy a férjem volt börtönben (volt, de ott dolgozott, karbantartó volt, szóval szerintem nem mindegy, hogy a rács mely oldalán) már kissé meguntam, és rávágtam, hogy igen, és gyilkosságért ült.
Egy időben eléggé sokat jöttek hozzánk a villanyosok, mert míg nem voltunk itthon levágták az oszlopról a kábelt is, szóval vissza kellett köttetni, aztán meg ki kellett cseréltetni az órákat is, szóval volt dolguk. Akkor meg az ment, hogy biztos machináltunk valamit az órákkal, azért jönnek ide állandóan. Meg folyton: na most kötik ki a villanyt. Az, hogy ahhoz, hogy kikössék, előbb be kellene húzatni, az nem akadály, nálunk a kikötött villanyt, is kikötik.
A vizet is kifizettük, levették a szűkítőt, de azt is akkor kötötték ki. Amikor megcsináltattuk a csatornát,( az új volt, addig nem volt csatornánk) Ott állt a pár férfi tagja, és elmagyarázta a csatornásoknak, hogy hogy is kell azt csinálni. ???? Az a dolgok, csak tudják!
Naponta többször is járkál az utcán, minden háznál les befele, hátha talál valamit, amit kiforgathat.
Már nagyon irritál, de sajna nem tudok vele tenni semmit. Mit tehetnék? a butaságot nem lehet kiirtani. De valóban nincs megoldás? Már kiírni is jól esett magamból.
A legfontosabb: szomszéddal nem haverkodunk. 3 lépés távolság megtartása, kedvesség, udvariasság és ennyi. Semmi beszélgetés, maximum 3 percben, az időjárásról. Szívességet nem kérni, soha, be nem hívni, soha.
Ha ő kér valaki kicsi dolgot, abban lehet segíteni.
Így nem lesz pletyka, konfliktus, sértődés, semmi. Inkább te legyél a zárkózott, udvarias, kicsit fura, akin nem lehet fogást találni, mint olyan valaki, akivel/akiről lehet hordani az infót és jól össze lehet veszni. Nem szabad támadási felületet adni, ha egymás mellé vagytok zárva.
Szerinted a faluban nem ismerik arról, hogy milyen pletykás, és nem tojják pont le?
Szerintem ne foglalkozzatok velük, annál jobban bosszantja majd őket. Perlekedni lehet becsületsértésért, rágalmazásért, de egyrészt időt-energiát-pénzt vesz el, másrészt bizonyítás hiányában semmi értelme nincs.
A falusi élet sajnos ilyen, van 1-2 bunkó. Ahogy megboldogult nagyapám mondta: az utca egyik végén elfingod magad, az utca másik végén már azt hallod vissza, hogy besz.rtál. :-)
"Mikor már vagy huszadjára kérdezte meg valaki, hogy igaz- e ,hogy a férjem volt börtönben (volt, de ott dolgozott, karbantartó volt, szóval szerintem nem mindegy, hogy a rács mely oldalán) már kissé meguntam, és rávágtam, hogy igen, és gyilkosságért ült. "
😃
Pontosan ezt kell tenned: tódítsd meg a pletykát. Legközelebb mondd azt, hogy a szomszéd öregasszonyt ölte meg, mert megunta, hogy az folyton a családjáról pletykált. Az órakikötésről mondd, hogy ki kellett cseréltetni, mert valamelyik szomszéd tönkretette az éles nyelvével. Ha bámul befelé, akkor csak kiálts ki kedvesen, hogy "jaj, tessék odébbmenni, a frissen szabadult férjem nagyon nem szereti, ha bebámulnak hozzánk, és ma különösen ingerült" Csinálj viccet a kisöregekből.
Köszönöm a válaszokat. Nem beszélgettem soha ki a családi dolgokat, nem csak a szomszéddal, mással sem. Órákig tudok beszélgetni a semmiről, de ha valaki pletykálni akar, annak nem kell nagyon sok infó hozzá, hogy legyen valóság alapja.
Pl: Hallottam vissza, hogy a végrehajtó járt nálunk, és elvitte a bútorainkat, az utolsó kisszékig.
Ebből annyi az igaz, hogy a férjem beszélgetett a kapuban egy ismerősével, aki éppen kiöntötte a lelkét, hogy aznap járt náluk a végrehajtó egyezkedni, mert nagyon meg vannak csúszva a hitelükkel. A szomszéd éppen akkor tette a körútját, gondolom meghallott ezt-azt. Másnap meg hozzánk jöttek teherautóval, amire valóban szinte az összes bútorunkat felpakoltuk, mert rá nemsokra megjöttek az új bútorok.
Szóval a szomszédnak semmi nem lett mondva, hozzánk mégis jött a végrehajtó a bútorokért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!