Rátelepedős-zaklatós szomszéddal mit csináljak?
Sziasztok! 7 éve lakom egy társasházban. A lakás a nagymamámé volt, aki elhunyt. Az egyik szomszéd a barátnője volt. Jó viszonyban voltunk mindig is, néha elbeszélgettünk jövet vagy menet a lépcsőházban, ő volt az, akit meg lehetett kérni pl hogy figyelje a lakást, ha elutaztam, meg szedje ki a postaládát, szóval értitek, ez a fajta szomszéd.
Nyugdíjas házaspár, gyerektelenek.
Két éve vettek egy laptopot és beköttették az internetet. Akkor kezdődött minden. Az első lépésekhez mindenképp segíteni kellett nekik, erre megkértek, volt ott vírusirtótól, op-rendszer telepítésig minden, elég sokat melóztam a gépükkel. Ezt kifizették, nem is tudtam lebeszélni őket róla.
Azóta a nő facebook-ozik, skype-ol és szörföl a neten. Ha bármi de BÁRMI történik, azonnal hozzám jönnek. Olyan szinten analfabéták a géphez még mindig, hogy azzal is sírva dörömböl át, hogy nem megy az egér, és akkor mikor átmegyek, kiderül, hogy kimerült az elem...
A dolog teljesen a visszájára fordult. Szívesen segítettem nekik az egészben, de ez ma már inkább átment a zaklatásomba. Volt hogy szabadnap (állami ünnep) reggel hét után már nyomta a csengőt, én meg sokáig alvós fajta vagyok, és a megbánás vagy szégyen szikrája se volt benne, mikor az 5. csengés után kimentem és ott álltam pizsiben előtte. Csak menjek, mert a facebook nem engedi posztolni a napi giccses képét.
Ha nem nyitok ajtót a csengetésre, akkor se adja fel, nyomja tovább. Sajnos a bejárati ajtómon van egy ablak, amin keresztül látja, ha ég benn a lámpa, tehát otthon vagyok. Volt már, hogy a zuhany alól csurgó samponnal ugrottam ki, mert csengetett vagy 6x és már elhitettem magammal, hogy valami súlyos baj van. Persze nem volt, csak felugró üzenetben üzent valamit a vírusirtó.
Volt, hogy magánórát adtam épp (nyelvtanár vagyok), amikor csengetett, és alig tudtam elküldeni, hogy most dolgozom, és nem megyek át, majd később.
Tegnap este szakadt el a cérna végleg, este tíz órakor 4x csengetett. Nem nyitottam ki, mert pizsiben tévéztem az ágyból.
Mikor átmegyek, az "akadozik a facebook" szintű problémáktól egészen odáig terjednek a panaszok, hogy "tegnap este itt a bal sarokban kiírt valamit". Általában feleslegesen hív át. Már ezerszer igyekeztem elmagyarázni neki, hogy az ilyennel meg olyannal ne törődjön, az ilyet ikszelje ki, ezeket fel is írta, mégis mindig szalaszt, ha baj van. A lehető legtöbb értesítést ki is kapcsoltam a gépén, de így meg amiatt hívna állandóan, hogy nem látja a saját születésnapját a facebook-on (??!!) meg hogy le szeretné cserélni a windows hátteret.
Ha átmegyek, akkor ráadásul olyan körülményesen mesél el mindent, hogy háromszor annyi idő, mint rendes esetben lenne. Szeret dumálni is, tehát pl ha feljön egy fénykép, azon végigbeszél mindenkit. Csakhogy én napi tíz órát melózom, és alig várom, hogy hazaérjek és vízszintesben legyek, nem akarok másfél órát az ő rokonságáról hallgatni. Erre viszont nincsenek tapintattal.
Nem akarom, hogy ilyen gyerekpótlékként rám szálljanak, nekem megvan a saját életem, munkám és nem bírok minden felugró ablaknál a gépükhöz se rohanni.
Összeveszni se vesznék velük össze, de az, hogy nem nyitok ajtót, nem megoldás. A nő nem tanul ebből, és nem szokik le a zargatásról.
Valami köztes megoldást tud valaki javasolni?
Ha van hasonló sztoritok, szívesen fogadom :)
29/N
Két éve tart ez az állapot? Birkatürelmed lehet!
Nyomatékosan meg kell nekik mondani, hogy elég volt, esetleg amit leírtál, küldd át nekik is! Hetente EGY alkalommal átmész, arra tartogassák a problémáikat, több időd nincs. Ha csengetnek, nézz ki a kisablakon, jelezd, hogy nem érsz rá. Hazaérve kapcsold ki a csengőt vagy a villanyszerelő tegyen fel egy megszakítót 2 csengés után.
Elhiszem, hogy nem akarsz haragot, de ha nem értik meg, találj másik viráglocsolót helyettük...
Köszi a választ! Igen, a csengő kiiktatására én is gondoltam!
Két éve kezdődött, de fokozatosan durvult el. Most már teljesen rászokott a nő, főleg mert gondolom, sokat van egyedül, a férje beteg, főleg alszik, így egyedül van, és szerintem azért is hív át néha, hogy addig is beszéljen valakihez. Én ezt még meg is értem, de elfogadni nem fogom, mert ez azért egy határon túl bírhatatlan.
Mikor zaklatnak valamivel mond meg hogy holnapután 6-tól 6:30 ig tudsz segíteni, addig nem érsz rá. Ha megsértődnek akkor velük van a baj nem veled.
Nekem is van olyan ismerősöm aki ilyen körülírósan mesél "Az úgy volt hogy mikor tudod azt hogy amikor történt az amit az előbb meséltem akkor...... Na attól én a falra mászok, s mikor beleszólok egy annyival pl. hogy "hogy", azért hogy kezdje elmondani a lényeget, akkor kezdi a körülírást elölről. És nem veszi észre hogy unom... Akármit csinálok csak mond mond mond mond mond és mond. Ha találkozol a szomszéddal megkell mondani hogy félórád van, utána kell menj mert a munkatársaddal egyeztetned kell, vagy kezdődik a sorozatot vagy nem tudom. És ha ő a fél órát veled körülírásokkal tölti akkor ő baja, annyit remélem kibírsz.
Ez jó! :)
Köszi!
Őszintén csodálom a türelmed. :) Pár alkalomnál tovább nem bírtam volna. Én is társasházban élek, de szerencsére már csak akkor zaklatnak, ha valami katasztrófa van.
A csengős dolgot én is javasolnám mindenképp, engem az adománygyűjtők és hittérítők hoztak ki a sodromból korábban, volt például, hogy valamikor este kilenc körül jöttek beteg gyerekeknek gyűjteni...
Nehéz sajnos a ráérős nyugdíjasokkal, úgy gondolják, nekik alanyi jogon jár, hogy kiszolgáld őket mindig, remélem a szomszédoddal meg tudtok azért egyezni békességben.
Sok szerencsét kívánok. :)
Köszönöm a kommentjeiteket, nagyon kedvesek vagytok :)
Hát igen, sokat lenyeltem ennek a házaspárnak, az az igazság, hogy az öreg nagymamámnak sokat segítettek, mikor még élt szegény, és tudom, hogy ő sokra becsülte őket, így aztán nehezebb keménynek lenni velük. Persze tudom, hogy semmi kötelességem nincs velük szemben akkor se, ha ez így volt.
Először megbeszélem majd velük, hogy mikorra időzítsék a problémáikat, és tisztázom velük, hogy mikor nem fogok ajtót nyitni. Ugyanakkor pedig beszereltetek egy csengőmegszakítót, mert az ettől függetlenül is jó. A csengőt meg ugyan csak létráról tudom kikapcsolni, de ki fogom.
Nálunk is volt már este kilenckor adománygyűjtés :)
Köszi mindenkinek, ment a pacsi :)
Nagyon-nagyon-nagyon nagy balek vagy, istenem.... Én egyszer szólnék, de az olyan lenne, hogy többé köszönésen kívül mást nem mernének felém intézni.
Én értem, hogy nem akarod sértődés nélkül, de vannak értetlen emberek, és velük nincs mire menni. Vagy mindig pattansz nekik, vagy ignorálod őket. Én az utóbbit választanám.
Kérdező, itt egy baj van.
Ez kb 100%-ig olyan szituáció, amit nem fogsz tudni sértődés nélkül megoldani.
Írtad, hogy még ajtót sem nyitottál sokszor, meg megmondtad, hogy nem érsz rá, stb, és nem értették meg. Akkor szerinted ha kijelented, hogy csak fél órád van, azt megértik? Ha meg kikötteted a csengőt, akkor meg dörömbölni fog az ajtón. Mellesleg irigyellek, hogy ekkora a türelmed, én már rég elküldtem volna őket a francba.
Azért járkálnak át hozzád, mert megszokták, hogy nem kell gondolkodniuk a géppel kapcsolatban, ha valami kis sz@r történik, akkor már egyből mehet át hozzád. Nyilvánvaló amúgy, hogy unalmában járkál a nyakadra, legyél erélyes! Mondd meg, hogy innentől befejezted az átfutkosást, semmi baja sincs a gépnek, X-eljen ki mindent ami kijön, ha meg nem megy, vigye el szerelőhöz. Én még azt is kijelenteném, hogy eddig türelmes voltál, de most már eleged van a folyamatos zaklatásból (igen, ezt a szót használd élőben is, ne csak itt), te is nyugalomra vágysz, és neked is dolgod van.
Mellesleg nem értem, hogy egy unatkozó nyugdíjasnak minek kell számítógép, amikor nyilvánvalóan nem ért hozzá egy kicsit sem. Nem azt mondom, hogy lehetetlen megtanulni egy nyugdíjasnak, de aki tényleg meg akarná tanulni, az meg is tanulja. Aki meg 1-2 év után is analfabéta a legkisebb dolgokhoz is, azt meg nem is érdekli az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!