Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Rátelepedős-zaklatós szomszédd...

Rátelepedős-zaklatós szomszéddal mit csináljak?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 7 éve lakom egy társasházban. A lakás a nagymamámé volt, aki elhunyt. Az egyik szomszéd a barátnője volt. Jó viszonyban voltunk mindig is, néha elbeszélgettünk jövet vagy menet a lépcsőházban, ő volt az, akit meg lehetett kérni pl hogy figyelje a lakást, ha elutaztam, meg szedje ki a postaládát, szóval értitek, ez a fajta szomszéd.

Nyugdíjas házaspár, gyerektelenek.

Két éve vettek egy laptopot és beköttették az internetet. Akkor kezdődött minden. Az első lépésekhez mindenképp segíteni kellett nekik, erre megkértek, volt ott vírusirtótól, op-rendszer telepítésig minden, elég sokat melóztam a gépükkel. Ezt kifizették, nem is tudtam lebeszélni őket róla.

Azóta a nő facebook-ozik, skype-ol és szörföl a neten. Ha bármi de BÁRMI történik, azonnal hozzám jönnek. Olyan szinten analfabéták a géphez még mindig, hogy azzal is sírva dörömböl át, hogy nem megy az egér, és akkor mikor átmegyek, kiderül, hogy kimerült az elem...

A dolog teljesen a visszájára fordult. Szívesen segítettem nekik az egészben, de ez ma már inkább átment a zaklatásomba. Volt hogy szabadnap (állami ünnep) reggel hét után már nyomta a csengőt, én meg sokáig alvós fajta vagyok, és a megbánás vagy szégyen szikrája se volt benne, mikor az 5. csengés után kimentem és ott álltam pizsiben előtte. Csak menjek, mert a facebook nem engedi posztolni a napi giccses képét.

Ha nem nyitok ajtót a csengetésre, akkor se adja fel, nyomja tovább. Sajnos a bejárati ajtómon van egy ablak, amin keresztül látja, ha ég benn a lámpa, tehát otthon vagyok. Volt már, hogy a zuhany alól csurgó samponnal ugrottam ki, mert csengetett vagy 6x és már elhitettem magammal, hogy valami súlyos baj van. Persze nem volt, csak felugró üzenetben üzent valamit a vírusirtó.

Volt, hogy magánórát adtam épp (nyelvtanár vagyok), amikor csengetett, és alig tudtam elküldeni, hogy most dolgozom, és nem megyek át, majd később.

Tegnap este szakadt el a cérna végleg, este tíz órakor 4x csengetett. Nem nyitottam ki, mert pizsiben tévéztem az ágyból.

Mikor átmegyek, az "akadozik a facebook" szintű problémáktól egészen odáig terjednek a panaszok, hogy "tegnap este itt a bal sarokban kiírt valamit". Általában feleslegesen hív át. Már ezerszer igyekeztem elmagyarázni neki, hogy az ilyennel meg olyannal ne törődjön, az ilyet ikszelje ki, ezeket fel is írta, mégis mindig szalaszt, ha baj van. A lehető legtöbb értesítést ki is kapcsoltam a gépén, de így meg amiatt hívna állandóan, hogy nem látja a saját születésnapját a facebook-on (??!!) meg hogy le szeretné cserélni a windows hátteret.

Ha átmegyek, akkor ráadásul olyan körülményesen mesél el mindent, hogy háromszor annyi idő, mint rendes esetben lenne. Szeret dumálni is, tehát pl ha feljön egy fénykép, azon végigbeszél mindenkit. Csakhogy én napi tíz órát melózom, és alig várom, hogy hazaérjek és vízszintesben legyek, nem akarok másfél órát az ő rokonságáról hallgatni. Erre viszont nincsenek tapintattal.

Nem akarom, hogy ilyen gyerekpótlékként rám szálljanak, nekem megvan a saját életem, munkám és nem bírok minden felugró ablaknál a gépükhöz se rohanni.

Összeveszni se vesznék velük össze, de az, hogy nem nyitok ajtót, nem megoldás. A nő nem tanul ebből, és nem szokik le a zargatásról.

Valami köztes megoldást tud valaki javasolni?

Ha van hasonló sztoritok, szívesen fogadom :)

29/N

2016. dec. 30. 09:57
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Értem, köszi a válaszokat, azért a balekozás kicsit erős... nincs bennük rosszindulat és bennem sem, ettől még szerintem nem vagyok balek. Azért puszika.
2017. jan. 2. 11:42
 12/17 anonim ***** válasza:
0%
Aki hagyja magát kihasználni, az balek. Te hagyod. Puszika.
2017. jan. 2. 12:15
 13/17 A kérdező kommentje:
Nem értem a rosszindulatodat. Szerintem ez a kérdés és pár leírt esemény a legékesebb bizonyítéka annak, hogy nem hagyom. Csak egyelőre még nem határoztam a lépésről.Te azt javaslod, csapjak a lecsóba és osszam ki őket. Szerintem csak a szád nagy, ha a helyemben lennél, nem lenne ilyen nagy a pofád. Tipikus ugatós kutya vagy. én legalább beismerem, hogy nehezemre esik keményen fellépni. Nem hinném, hogy én vagyok a balek kettőnk közül, csak mert én nem azt tartom jó módszernek, hogy a torkuknak ugrok. De te tudod. Puszika ismét.
2017. jan. 2. 12:18
 14/17 anonim ***** válasza:
17%
Félreértesz. Én soha senki torkának nem szoktam nekiugrani. Egyszer elmondom határozottan, mi az, amit nem akarok és nem fogok megcsinálni. Mindenki érteni szokta, a legidétlenebb, legértetlenebb majmok is. Más kérdés, hogy utána már nem annyira kedvesek, de akinek addig terjed az értelme, hogy addig szeret, amíg megteszek neki dolgokat, azt megette a fene. Azt értem, hogy nem akarod bántani őket, de így csak a fejedre nőttek, és minden piszlicsáré üggyel zaklatnak. Ebben nincs kompromisszum, vagy csinálod, vagy nem. De ha jóban vagytok, akkor nem gondolom, hogy megsértődnének. Csak mindig határozottan megmondod, hogy nem érsz rá, nem tudsz átmenni. Én nem bántani akarlak téged, csak tényleg balek dolog mindenre pattanni, utána meg azon rágni magad, hogy te hogy ne sértsd meg az életképtelen szomszédot.
2017. jan. 2. 12:51
 15/17 anonim ***** válasza:
3%
Bár ha mással is olyan stílusban kommunikálsz, hogy "nagy a pofád", akkor nem lehetnek olyan nagy gondjaid az érdekérvényesítéssel. Mondjuk én szépen szóltam hozzád, nem kötelező ám parasztnak lenni csak azért, mert nem ismerjük egymást..
2017. jan. 2. 12:54
 16/17 A kérdező kommentje:

Nem gondolnám, hogy csúnyábban szóltam hozzád, mint te. A pofás kifejezést ugyanolyan semlegesen is lehet használni, mint ahogy valószínűleg te a balek szót használod.

Nem beszélek így mindenkivel, csak akitől én is támadást érzek. Ha félreértettelek, akkor elnézést kérek, de azért veszem fel a balekozást, mert nem vagyok rosszindulatú se velük, se senkivel. Ők picit más kategória, mint pl egy prosztó hivatalnok, akinek egyenesen felhívnám a figyelmét, hogy hogyan kellene viselkednie. Ezért óvatoskodom. És ez nem balekság itt még. Ha most sem lépnék, az már az lenne.

2017. jan. 2. 13:39
 17/17 anonim ***** válasza:
96%

Sajnos kérdező nem fogod tudni ezekkel a problémát lerendezni finomkodva. Hisz írtad, már szó szerint magyarázkodtál neki, hogy most nem érsz rá, menjen el, és te is leírtad, hogy alig tudtad elküldeni.

"Ikszelje ki", "ne foglalkozzon vele" stb és látod, hogy nem érti meg, vagy nem érdekli, ő akkor is jön. Az meg már alapba bunkóság, hogy ráfekszik a csengőre addig, amíg ki nem nyitod. Ha őt nem érdekli, hogy neked más dolgod van, nem érdekli, hogy téged zavar, akkor téged miért érdekel, hogy megsértődnek-e vagy sem?

Itt van a kutya elásva. Az unalmát egyszerűen rajtad éli ki. Ez pofátlanság.

Én a helyedben a következőt tenném:

Ha még egyszer jön, behívnám, és elbeszélgetnék vele őszintén. Megmondanám neki, hogy kedves meg szívesen segítesz, de nekem ez sok, mert egyre több dolgom van itthon is és a munkahelyemen is, és igenis nagyon zavar, hogy minden apróság miatt átjön. Megkérdném, hogy minden dolgot írjon fel pontosan (körítés nélkül) és egy héten egyszer (nagyon max kétszer) átmész segíteni hozzájuk egy fél órát. Pont. Pluszba felírnám neki még egyszer, hogy ha akármit lát, ikszelje ki, stb.

Amennyiben nem érti meg, és még utána is folyamatosan a nyakadra járkál, vagy mindenféle sürgősnek titulált indokkal átjön, akkor már én sem lennék könyörületes, és kijelenteném, hogy a türelmemnek vége, nem tartotta be, így innentől kezdve sajnálom, de nem érdekel többet a számítógéppel kapcsolatos problémái. Oldja meg vagy vigye szerelőhöz. Ennyi. Majd szépen becsuknám az ajtót. Amennyiben ez sem használ, úgy tényleg megfenyegetném, hogy fel lesz jelentve zaklatásért, mert mindennek van határa.

Én a helyedben nem foglalkoznék azzal, ha megsértődik. Őt érdekli, hogy téged állandóan zaklat, zavar, elveszi az idődet, és reggel/este amikor pihennél, izomból nyomja a csengőt? Nem. Akkor meg?

2017. jan. 3. 10:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!