Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Milyen papír kell egy szlovák...

Milyen papír kell egy szlovák embernek a Magyarországra való költözéshez és munkavállaláshoz?

Figyelt kérdés
Barátnőmmel egy határ választ el minket, én Magyarországon élek ő Szlovákiában, Nagymamája Magyar volt, így egyik szülője félig Magyar a másik Szlovák, akcentussal beszéli a Magyart, de mindent megért és beszéli is. Szeretném ha hozzám költözne, de nem tudom egyáltalán hova forduljak ezzel vagy mit kell összeszedni, vagy csak simán ideköltözik bejelentjük a hivatalba és elmehet dolgozni?
2016. dec. 5. 21:17
 1/6 anonim ***** válasza:
47%

Egy kockázati tényezőre felhívnám figyelmedet. Nem tudok semmit erről a dologról, csupán ennyit hallottam:

nem létezik kettős szlovák-magyar állampolgárság, de ha jól tudom, eleve nem adnak ki szlovák állampolgárságot kettősként, tehát más párosításban sem.

Tudtommal még szlovák olimpikonoknak, hírességeknek sem.

Ennek szerintem nézz utána, mert nem biztos, de ezt hallottam.

Ebből az következik, hogy aki szlovák állampolgár, de magyar állampolgárrá szeretne válni, akkor ha megkapja, elveszti az összes addigi olyan jogát, ami szlovák állampolgárként addig megillette.

És tudtommal soha többé nem kapja vissza a szlovák állampolgárságát.

Jól meg kell gondolni tehát!

A helyzetet bonyolítja a gyermekvállalás szlovák, valamint nem szlovák állampolgárok között. Ha jól tudom, a gyermek sem lehet kettős szlovák állampolgár, asszem el kell dönteni, melyik lesz. De ugye ez további bizonytalanságokat is felvet: mert ha minden igaz, ebből következően a család így fog kinézni:

egyik szülő szlovák, a másik szülő nem szlovák (pl magyar), a gyermekük meg vagy egyik, vagy másik.

Na most bele lehet gondolni, miféle bürokratikus bonyodalmak következhetnek innentől, akár Szlovákiában, akár Magyaro-on él ez a család. Bár tudtommal Magyaro-on elfogadóbbak, és kevesebb lesz a hercehurca, bár ismerve általánosságban a magyar bürokráciát, efelől se volnék nyugodt a helyetekben...

(Ha jól tudom, akkor magyarból szlovákká hasonlóan bonyodalmas, de abban kevésbé vagyok biztos.)

2016. dec. 5. 21:36
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Uniós állampolgár, tehát semmiféle engedélyre nincs szüksége. Átköltözik, és ugyanúgy bejelentkezik az önkormányzatnál, mintha magyar lenne. Munkát is szabadon vállalhat, hiszen uniós állampolgár.
2016. dec. 6. 10:22
 3/6 anonim ***** válasza:
Amit az utóbbi ír, osztom, én is így tudom, azonban, kedves kérdező, nagyon ügyelj az állampolgárságra: NE változtassátok meg, ha lehet, vagy esetleg ha akarjátok, akkor annak nagyon alaposan nézzetek utána - lásd az első hozzászólásomat.
2016. dec. 6. 18:26
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, állampolgárság váltáson egyáltalán nem gondolkodunk, jó nekünk ez így :) csak együttélés szempontjából voltam gondban, hogy ő tud e itt dolgozni és hivatalosan élni, de ahogy olvastam az uniós állampolgárságot, hogy szabadon költözhet át ide, megkönnyebbültem :)
2016. dec. 12. 20:07
 5/6 anonim ***** válasza:
Költözni, meg dolgozni igen, de nem véletlenül ecseteltem az állampolgárság kérdéskört. Mivel nem derült ki a kommentjeidből, hogy házasságot is terveztek-e. Ha igen, akkor már felmerülhetnek állampolgárság körüli bürokratikus problémák. Avval meg tehát óvatosan.
2016. dec. 13. 23:45
 6/6 A kérdező kommentje:
házasság? szerintem egy élettársi papír is megteszi, egyenlőre :D
2016. dec. 17. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!