Mikor és hogy költözhetnék vissza a házamba amit
feketén adtam ki?
Figyelt kérdés
1 hónapja kiadtam a házamat albérletbe feketén egy fiatal párnak akiknek van egy kisbabájuk is.Írtunk egy szerződést ami nem ér semmit szerintem mert csak úgy megírtuk.2 évre adtuk ki nekik. Ha vissza szeretnék költözni a házamba akkor hogyan tehetném ezt meg? Hallodtam hogy nehéz kirakni egy kisgyermeked családot.
Nincs olyan hogy "feketén" adod ki,nem kell hozzá kft-t alapítani. Az adóbevallásban kell szerepelnie a bevételnek,de az majd jövőre aktuális.
Szóban és írásban közlöd a szándékot,adsz nekik időt ,kb 1-2 hónapot a költözésre. Ha nem mennek ki,ez után se és hepciáskodnak, akkor 2 tanu mellett néhány markos legénnyel kipakolod a cuccaikat ,zárat cserélsz és kész.
2015. aug. 8. 15:48
2/19 anonim válasza:
Ha mindketten aláírtátok és dátumoztátok, akkor az szerződés, bíróság előtt is megáll. Ráadásul ha nem adózol a bevétel után, sebezhető vagy. Kérdés, mi van benne a szerződés felmondásával kapcsolatban, itt van a szabályozás:
"A kódex fenntartja a jelenlegi Ptk. szabályozását a határozatlan idejű bérleti szerződésekre, így az ilyen típusú szerződéseket mind bérlő, mind pedig a bérbeadó indokolás nélkül felmondhatja. Ami a határozott időre kötött bérleti szerződéseket illeti, itt csak akkor lehet a szerződést indokolás nélkül felmondani, ha ilyen felmondási lehetőséget a felek kifejezetten rögzítettek a szerződésben, egyebekben egy határozott idejű szerződés kizárólag szerződésszegés esetén mondható fel."
Azért ez nem ilyen egyszerű, ahogy első írta. Határozott idejű szerződésetek van.
2015. aug. 8. 15:55
4/19 anonim válasza:
Ha megvan a szerződés amit az aláírásoddal hitelesítettél, és kirakod őket, akkor vissza lesznek engedve. Téged megbüntetnek.
Emellett ha bontod a szerződést az anyagi kárpótlással jár feléjük. :)
2015. aug. 8. 15:56
5/19 anonim válasza:
Beszéltél erről a bérlővel is, hogy legyen ideje keresni?
2015. aug. 8. 16:06
6/19 anonim válasza:
Benne van a határozott idejű szerződésbe hogy nem emelhető a bérleti díj? Mert ha nincs,akkor felemeled 3x-osára és kimennek maguktól.
2015. aug. 8. 17:04
7/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! egyébként nem beszéltem velük erről csak felmerült bennem mert van hogy nem úgy alkalmazkodnak a dolgokhoz ahogy kéne.Külföldön vagyok és ezért érdekelt hogy ha esetleg valami gáz lenne velük akkor milyen lehetőségeim vannak.Nincs benne a szerződésben,hogy fix bérletidíjat kell fizetniük :) köszönöm mindenkinek!
2015. aug. 8. 19:04
8/19 anonim válasza:
Szerintem ha a szerződésben szerepel a bérleti díj összege és a határozott időtartam (2 év), akkor az emelés egyoldalú szerződésmódosításnak minősül. Addig nem lép hatályba, amíg a bérlő alá nem írja.
2015. aug. 8. 19:45
9/19 anonim válasza:
Kérdező most írta, hogy nem szerepel.
2015. aug. 8. 20:28
10/19 anonim válasza:
A bérleti díjnak szerepelnie kell benne, azt írta, hogy az nincs benne, hogy fix bérleti díjat kell fizetniük. szerintem ez a világon semmit sem jelent, ugyanis ha egy szerződésben az áll, hogy kiadod az ingatlant XY-nak két évre havi NN forintért, akkor az azt jelenti, hogy ők havi NN forintot fizetnek két évig. Bele kellett volna írnod, hogy milyen időközönként emelsz bérleti díjat, és milyen feltételekkel, enélkül sztem nem emelheted csak úgy duplájára/triplájára, pláne egy hónap után.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!