Pestiek! Nem gondoljátok, hogy kicsit beképzelt a ti városotokon kívül mindent vidéknek hívni?
Tényleg ez a legfőbb téma amin vitatkozni lehet? Szerintem tényleg szánalmas hogy ez a legnagyobb probléma. És akkor jön az hogy a pestiek lenézik a vidékieket.
Erről szó sincs.
De teljesen az.
Hiszen a lakosságnak csak kb. 20%-a pesti.
Ez inkább nyelvészeti, mint kultúrális kérdés. Ugyanis nem arról van szó, hogy a puszta, vagy a paraszt kifejezéseket használnák, hanem arról, hogy a vidék szó jelentése átalakult, és már azt jelenti, hogy "Budapesten kívül", vagy "Nagyvároson kívül".... Tudom Miskolc sem éppen kisváros.
A Budapesten kívül élőknek meg miért kell mindenkit pestinek hívni, aki nem ért a mezőgazdasághoz? Miért kell sokaknak az összes mai Románia területén élő magyart székelynek hívni, miközben alig a felük székely? Miért kell a kárpátaljai és erdélyi magyaroknak minden Csonka-Magyarországon élő embert táposnak hívni?
Mert ez az elnevezés. Kész.
A Budapesten élők Csonka-Magyarország minden területét vidéknek hívják, ami nem tartozik Budapesthez közigazgatásilag. Nincs ebben semmi sértő. Ha köröcnek hívnák, jobb lenne? Csak egy szó minden pejoratív tartalom nélkül. A többi városban élő pedig gondolom a falusi területeket érti vidék alatt.
Egyébként Budapestnél tízszer kisebb Szeged és Miskolc, a többi város pedig még kisebb. Debrecenhez pedig egy csomó nem oda tartozó részt csatoltak, anélkül kisebb, mint Szeged vagy Miskolc. Budapesten többen élnek, mint a többi megyeszékhelyen összesen.
Ettől függetlenül nem kell felkapni a vizet.
Nem gondolod hogy néhány "vidékinek" furcsa komplexusai vannak? ;-)
Hidd el, Pesten is legfeljebb pár agyatlan idiótát érdekel, hogy a Budapest vége tábla mögött laksz, nem ebből áll az életünk.
Ha ezen szenvedsz akkor most szólok, hogy lesz még pár trauma az életedben, mert ha ezeket figyeled, akkor fogsz még sok ilyet találni.
Pl. belvárosi lenézi a külvárosit, budapesti a vidékit, debreceni a balmazújvárosit, magyar a cigányt, mérnök a bölcsészt, bölcsész a mérnököt, férfi a nőt, idős a fiatalt, pénzes a kevésbé pénzest.
Amikor ezekkel kezdesz foglalkozni, önmagadat hozod alárendelt szerepbe, saját magadat helyezed egy alárendelt helyzetbe.
A párom pesti belvárosi gyerek, én debreceni. Viccből általában kukoricásnak szokta hívni a helyet, ahol felnőttem. :) Egyszer nagyon komolyan - de tényleg mindenféle bántó szándék nélkül - megkérdezte, hogy csatornázva van-e a városrész, ahol laktam. Azt feleltem neki, hogy azért a fővároson kívül is fejlesztik az országot, sőt, aszfaltozott utaink is vannak. :D
Akármikor hazamegyünk, valahogy mindig az a vége, hogy:
- itt olyan nyugis, csendes minden
- itt nincsenek barom autósok, akiknek tökmindegy, hol járnak, keresztülmennek mindenkin
- itt olyan tiszta levegő
stb.
Nekem az a tapasztalatom, hogy azok a fővárosiak válnak beképzeltté, akik nagy nehezen vidékről Budapestre költöztek, aztán mindenkinek azzal villognak. Az echte budapestiek tök normális emberek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!