Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Mást is zavar a Budapest-gyűlö...

Mást is zavar a Budapest-gyűlölet?

Figyelt kérdés

Én a fővárosban születtem, és azóta is itt élek, bár nem a belvárosban.

Amikor egyetemre kerültem, és sok vidéki évfolyamtársam volt, akkor szembesültem vele, mennyire utálják a vidékiek a fővárosiakat. Egyszerűen nem értem miért.

Én eddigi 31 évem alatt egyetlen budapestivel sem találkoztm, aki rosszallóan beszélt volna valakiről, aki nem budapesti. A nem budapestiektől meg mást se hallok.

Értem én, hogy zavaró az ország Bp-központúsága, de erről egy sima fővárosi lakos nem tehet, nem minket kéne bántani miatta.

2013. okt. 11. 14:27
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
63%
Én viszont elég sok fővárositól hallottam, hogy a vidékiek parasztok, igénytelenek stb.
2013. okt. 11. 14:34
 2/15 anonim ***** válasza:
69%

Engem is zavar, de a munkahelyemen nem volt ilyen ellentét, pedig fele-fele arányban van pesti és vidéki, nagyon jól megvoltunk egymással.

Kedves Első! Én még egytől sem hallottam ilyet, legfeljebb itt a neten, de itt amúgy is megy a gyűlölködés.

2013. okt. 11. 14:42
 3/15 anonim válasza:
100%

Összetett, mondom miért:

(ipari városból jövő "vidéki" vagyok, aki 4 éve pesti)

- Vidékiek utálják, hogy Pesten van munka, vidéken nincs. Erről mindenki tehet, és senki se, se a vidéki, se a pesti, csak úgy mindenki, hogy szarban vagyunk gazdaságilag.

- A pesti úgy mondja, hogy "vidéki", ami nagyon gyakran a "paraszt" szinonímája lesz, mondják úgy is hogy "vidékies", ami nem kellemes, ha negatív értelemben mondják. Ez szerintem nem a mi generációink nyomták így be, a város-vidék ellentéte kb. a városiasodás óta meglehet, csak itt most az van, hogy Budapesthez képest minden vidéknek számít a pesti számára, mert ez "nagyobb" (fejlettebbnek nem mondanám, mert vidéken is van majdnem minden, kivéve amit nem lát el a vidék, mert rétegtermék).

- Az egész mögött semmi logika nincs, mivel kb. egy vidéki nagyváros olyan, mint újpest lakónegyedei, pláza és mozi vidéken is van (gazdasági okokból hogy bezár az más tészta, nem a vidék hibája, Pesten is bezárna ha nem lenne több lakos kisebb helyen).

- Személyes vélemény: iszonyat a nyüzsgés Pesten, túlzsúfolt, ideges, kapkodós hely, és a legtöbb vidéki nagyváros belvárosa egy jó erős fokkal tisztább, kultúráltabb, élhetőbb. Biztos van olyan vidéki, akinek ez az össz benyomása Pestről, ezért neki ez nem tetszik. Nekem se, de nem szidom, most se a belvárosban vagyok, nem véletlen.

Egyszerű:

Ne foglalkozz vele, az előítéleteket nem az oldja meg, ha vitázol, márpedig minden előítélettel kezdődő beszélgetés vitába torkollik. Csak mutasd meg, hogy te nem így gondolod, és megváltozik mások véleménye is.

2013. okt. 11. 14:42
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Itt több a lehetőség, mint vidéken. Sokan akármit csinálnak, úgy is idekényszerülnek, hiába az utálat. Nekem semmi bajom Bp-vel, pedig vidéki vagyok.
2013. okt. 11. 14:43
 5/15 anonim ***** válasza:

Thankyou!

Thank you. :-))) Nekem sem a nem pestiekkel.

2013. okt. 11. 14:54
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Engem úgy általában ez az általános gyűlölet/gyűlölködés zavar, elég elolvasni pár kommentet cikkek után és az embernek összefacsarodik a szíve.
2013. okt. 11. 14:56
 7/15 anonim ***** válasza:
Én vidéki voltam, már lassan 10 éve pesten élek. Amikor felkerültünk érettségi után iskolába páran, azt kaptuk a többiektől mikor találkozni hívtuk őket, hogy jajj, mi pestiek biztos nem vagyunk rájuk kíváncsiak, nekik nincs olyan izgalmas életük, nem tudnának szórakoztatni minket. És szépen lassan le is lettünk építve. Mi ugyanúgy kerestük őket, illetve nyilván amikor hazamentünk hétvégére, csak akkor tudtuk személyesen hívni őket valamerre, de mindig ilyen hülyén viselkedtek, vagy lemondták arra hivatkozva, hogy mi már pestiek vagyunk. Én vidékiként szerintem ma a vidékieket nem szeretem, mert csak sírni tudnak, hogy pesten mi van, náluk meg mi nincs. De ki mondta, hogy ott kell maradnia? Illetve én többször tapasztalom azóta is, hogy a vidékiek azok, akik "fentről" jövő embert kinéznek maguk közül. Például én ha tehetem mindent bankkártyával fizetek, mert megszoktam. Ha kis diszkontba megyek vagy piacra, ott meg előre veszek le pénzt, de amúgy mindent kártyával. A családom nekem például tipikusan ilyen főváros-gyűlölő: megszóltak a múltkor, mert az Aldiban vidéken kártyával fizettem és ez nekik nem tetszett, mert "lassítom a sort, a készpénz sokkal gyorsabb, de nekem ezt hiába mondják, mert én úri világban élek". Semmit nem csináltam, egyszerűen kártyával fizettem.
2013. okt. 11. 15:07
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a vidék az a falu, a város meg a város.BP meg egy más világ. :D Nem mondom hogy utálom,mert alapból nem rossz hely,de baromira zavar az ottani közlekedés,a nyüzsgés,és tele van divatmajmokkal,mindenki csak megy előre,átnéznek rajtad,akár meg is halhatsz az út szélén nyugodtan, megengedik :D

Nem valami barátságos ott a legtöbb ember,lehet azért mert felvannak készülve a rosszakaróik támadására (csövesek,kéregetők,aljanép)így kb csőlátással,felemelt fejjel közlekednek,senkire sem figyelnek oda látványosan,megpróbálják azt a látszatot kelteni hogy levegőnek néznek,mert így senki sem fog beléjük kötni.

Kicsit elvannak lustulva,majdnem mindenki tömegközlekedéssel járkál mindenhova,akkor is ha az baromi lassú néha + nyomorogni kell rajta.Kicsit olyan életképtelennek tűnnek a nagyvárosiak a szememben.De ez majdnem az egész emberiségre jellemző,hogy azt eszik amit eléjük raknak és mindenki megy a másik után.

Na én csak ennyit szerettem volna leírni,nem gyűlölöm Budapestet,de semmi pénzért nem laknék ott.

2013. okt. 11. 17:36
 9/15 A kérdező kommentje:

6-os, igazad van, innen indul minden. Sajnos. :(

7-es, ez durva, amit írtál.

2013. okt. 12. 06:37
 10/15 anonim ***** válasza:
Nekem semmi bajom a budapestiekkel, ellenben ha szóba hozom, hogy számomra Budapest nem jöhet szóba, mint lakhely, akkor nagyon sokan megsértődnek. Pedig nem lehet mindenki egyforma.
2013. okt. 14. 16:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!