Megtilthatja a testvérem hogy a Szülői házba költözzek?
van egy testvérem és meghaltak a szüleink. A szülőiházban 50%-50% a részünk.
ő közösen elszeretné adni a házat de,én nem szeretném és be szeretnék költözni. de ő nem akarja megengedni hogy beleköltözzek és úgy hogy ő nem is akar benne lakni.
én nem tudom kifizetni az ő részét,ő lehet hogy kitudna engem,de nem biztos. a kérdés az lenne hogy ő elutasíthatja az én beleköltözésemet vagy nem? a beleköltözésemmel kapcsolatban mi változik ha ő nem tud ki fizetni és mi változik ha ő ki tud fizetni belőle?
és ha ő megtudná vásárolni tőlem az én részemet kötelezhet arra hogy eladjam esetleg közösen adjuk el?
mellék kérdés:
a hagyatéki tárgyalásnak van díja? ha igen kb mennyibe kerül?
egy kb 3-4 millió forintos házról van szó.
(a leírtak alapján szerintem nem kell ecsetelni hogy a "próbáljátok megbeszélni,mert testvérek vagytok" dolog miért offos)
3-4 millió forintos ház és így acsarkodtok rajta?
El kell adni, a pénzt megfelezni és élje mindenki a saját életét tovább úgy, ahogyan eddig.
Nem tudja megakadályozni, hogy beköltözz, te viszont nem tudod megakadályozni a ház eladásat. Ha nem mész bele, bírósagon kervémyezheti a közös tulajdon megosztásat, akkor elárverezik a házat, megkapjátok a pénz felét és mehet mindenki, amerre lát, kilakoltatnak, ha nem mész.
Jobban jársz, ha belemész az eladasba, mert a ház ugyis el lesz adva, de arverezéssel még kevesebb pénzt kapsz, buksz rajta.
Most haltak meg egyszerre a szüleitek, vagy hogyhogy nem volt még hagyatéki tárgyalás?
Minden tulajdonosnak joga van beköltözni, és minden tulajdonosnak joga van hozzájutni a tulajdona árához.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy beköltözhetsz, de a testvéred követelheti, hogy vagy fizesd ki a részét, vagy adjátok el a házat, és felezzétek meg az árát.
Ha nem tud hozzájutni a pénzéhez, és beperel, akkor a bíró első körben megkérdezi, hogy melyiktek akarja és tudja kifizetni a másiknak a részét. Ha egyiktek akarja, másik nem, akkor probléma megoldva, azé lesz, aki kifizeti a testvérét.
Ha egyiktek se akarja vagy tudja kifizetni a másikat, akkor a bíró kötelez benneteket a ház eladására, és a pénz megfelezésére. Először szabadon kereshettek vevőt, de ha te mondjuk mindenkit visszautasítasz, hogy maradhass a házban, akkor egy idő után elő fogják írni a kényszerárverezést, amikor elkel, amennyiért elviszik, és már nem mondhatod, hogy nem adod ennyiért.
A jogi utat próbáld mindenképp elkerülni, mert igen drága szórakozás, sokba kerül a pereskedés. Ügyvéd, bíró, értékbecslő, stb. mind tőled kéri majd a fizetését.
Tévhit amit irsz 2#
"Ha tehát egy ingatlannak egyenlő arányban két tulajdonosa van, ez nem azt jelenti, hogy mindkét tulajdonos csak az ingatlan felét használhatja. "
Nyugodtan bekoltozhetnél. De ő is. Csak a másik ilyenkor irigy szemét.
a házhozbtartozo dolgokat pl kazán vagy fűtőtestek bojlerek stb, közösen kell akkor is karbantartani. Ez törveny.
Nem kötelezhet eladásra téged a te részeddel.
Hagyatéki egy ügyvéddel kb 30 ezer. De vannak akik biztos tobbet kérnek ennél. Nem árt válogatni árajánlatokat bekérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!