Akik lakótársakkal élnek együtt, el szokták kapni egymás betegségeit?
Nagyon változó! Családi életmódban, lakótársi viszonyban, sőt, munkahelyen is (hiszen néha ott több időt töltök) vegyesek a tapasztalataim. Nem állítanám egyik verziót sem, az elkapom és a nem kapom is megesett sokszor.
A bárányhimlőről jut eszembe. Jómagam kisgyermekként átestem rajta, nejem nem volt soha bárányhimlős. Fiúnk, amikor elkapta annakidején, ahogy az óvoda nagy része, azt hittük lányunk is megkapja majd, de nem. Viszont egy évvel később, amikor egyetlen egy kislány jött az óviba betegen, akkor ő volt a másik, aki elkapta, senki más.
Ilyen, olyan influenzajárványt vészeltem túl probléma nélkül. De voltam beteg, amikor környezetemben senki más. Pár évenként a családban és/vagy munkahelyen a többiekkel együtt betegedtem le.
A Covid csúcspontját is átvészeltem, miközben rokonok, barátok betegedtek meg, sőt, meghalt egyik legjobb haverom, aki kollégám is volt. Két hétig harcolt az intenzíven, majd feladta a szíve. Majd édesanyám is eltávozott, de őt hivatalosan nem ismerték el covid halottnak. Annak ellenére, hogy eléggé egyértelmű volt, 29 nap alatt adták ki őt és a halotti anyakönyvit, a boncolásit, amin egy szó szerepelt, szívelégtelenség. :( (háromszor vitte be a mentő, mindhárom alkalommal pár óra múlva haza is hozták. Utolsó esetnél hajnali 1 órakor vitték haza, hajnalban meghalt a fél oldalára lebénult ágyhoz kötött édesapám mellett, aki még telefonálni sem tudott a vezetékes dect telefonnal, mert áramszünet volt reggelig.)
Feleségem orvos, végig dolgozta a járványt, jómagam home officeban melóztam. Mikor kaptuk el a covidot? Három oltással, amikor lényegében lecsengett a járvány. :-o Nehezen, de túl lettünk rajta. Az akkor 90 éves, immár velünk élő apám és kamasz gyerekeink nem kapták el szerencsére. Fiúnk ellenben a járvány alatt legalább hatszor volt influenzás, ill. influenza szerű megbetegedése, minden alkalommal negatív lett a covidteszt.
Gyerekeinkre (jelenleg 15-17 évesek) sajnos mai napig jellemző, óvodai, majd iskola kezesnél minden évben hazahoznak valami betegséget és ágynak esnek. Vitamin ide, vagy oda, első félévben elég sokat hiányoznak ezért.
Nejem, aki naponta foglalkozik betegekkel, átlagban 2-3 évente egyszer betegedik le influenza szerű tünetekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!