Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Honnan jön ez a fétis, hogy...

Honnan jön ez a fétis, hogy hétvégén nem szabad zajos munkát végezni?

Figyelt kérdés

Nálunk szombat délután, valamint vasárnap és ünnepnap tilos.

Pedig hétvégén az emberek jellemzően ráérnek dolgozni (füvet vágni, fát vágni, flexelni), másik oldalról viszont a többségnek nem kell éjszakai műszakot kipihenni, tehát olyankor kevesebb embernek probléma, hogy nem tud aludni a zaj miatt.

Ha mondjuk vasárnap délelőtt 9-kor levágom a füvet, az szerintem lényegesen kevesebb embernek okoz problémát (a kötekedőket kivéve), mint ha szerda délelőtt 9-kor vágom, amikor az éjszakai műszak után már alszik a szomszéd.

2024. jún. 13. 18:54
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
81%

"Hanem pl. a vasárnap délelőtt végzett munkáról van szó."

De mi a pék mócsingos f..szának pont a vasárnap jó erre? Miért nem jó a hétfő délután? A keddel mi van? A szerda nem jó? A csütörtököt elvitte a cica? A péntek nem is létezik? A szombat nem alkalmas sose?

2024. jún. 14. 21:12
 32/46 A kérdező kommentje:

30

3 oldalnyi, túlnyomórészt türhő duma nem adott választ arra, hogy miért zavarna több embert a vasárnapi, normális időben végzett (nem hajnali, nem éjszakai) fűnyírás, mint mondjuk a szerda délutáni. Vasárnap jellemzően mindenki otthon dolgozik valamit (kint vagy bent), amire hét közben nem volt ideje. Aki csak a seggét vakarja, azzal sincs gond, de ne kössön bele abba, akinek van valami hasznos munkája.

31

Ki mondta, hogy csak a vasárnap jó??

Én csak azt mondtam, hogy a szombat és vasárnap se rosszabb azok számára, akik épp akkor érnek rá. Annak apropóján, hogy sok településen pont akkor nem szabad dolgozni, amikor ideje lenne rá az embereknek.

A pihenés, mint már írtam korábban, nem csak a döglés és seggvakarás lehet, hanem aktív pihenés is. Ha pl. kertje van az embernek, ennek művelése nem mindenkinek egy kínos kötelesség, hanem sokak számára egy lehetőség a szórakozásra.

A másik oldalról meg, igen sokan szeretnek pl. kedden délelőtt pihenni (éjszakai műszak után), vagy csütörtökön délután (napi munka után, a 40 fokos hőségben). Ha te hét közben zajongsz, az is ugyanúgy zavar szomszédokat. Vasárnap délelőtt jellemzően többen érnek rá otthon dolgozni, olyankor észszerűbb, amikor erre alkalmas az időjárás. Aki dolgozik, azt pedig kevésbé zavarja a többiek munkája.

2024. jún. 15. 06:13
 33/46 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként ha ekkora nyűg az a gyep, lehet kezdeni kéne a kerttel valamit.

A pázsit a világ legértelmetlenebb dolga amit termeszthet az ember. Csak azért lett divat, hogy az emberek megmutathassák, hogy lám, ennyire unatkozom, meg ennyi felesleges földem van ami csak fű, amit vágok, locsolok, vagy még inkább valaki más gondozza helyettem.

De ez már nem az 1700as évek, és kérdező te se látszol túl boldpgnak vele.

Palántázz, ültess pár ribizli bokrot, legyen pl egy zöldséges kiskert, kis kikövezett kerti utak.

Ezt max egy kerti ollóval meg lehet nyírni, és kevesebbet költessz friss gyümölcsre, zöldségre is.

2024. jún. 15. 08:55
 34/46 anonim ***** válasza:
100%

Figyelj kérdező, én értem amit mondasz, de nem tűnik fel, hogy nem mindenki más megy szembe az autópályán, hanem te?

Nagyjából egy évezredes kultúrális alap az, hogy a vasárnap (egyes kultúrákban máshol a szombat) a pihenőnap. Ilyenkor sok helyen az üzletek zárva vannak vagy rövidebb nyitvatartással dolgoznak, a legtöbb dolgozó egyáltalán nem jár munkába (nyilván vannak kivételek) és ilyenkor a többség pihenni szeretne. Nem flexet, láncfűrészt és fűkaszát hallgatni. A világon senki nem mondta, se itt, se máshol neked, hogy ne dolgozz a kertben vasárnap reggeltől estig, ha ez minden kívánalmad, csak annyit kérnek, hogy ne rohadt hangos dolgot csinálj. Felőlem kapálhatsz, gyomlálhatsz, locsolhatsz, metszhetsz, kaszálhatsz kézi kaszával, palántázhatsz, áshatsz, etethetsz állatokat, összeszedheted a tojást, összegereblyézhetsz az udvaron, tök mindegy, csak ne bőgessél semmit. Ennyi.

2024. jún. 15. 10:12
 35/46 A kérdező kommentje:

33

Nem a gyep a kérdés lényege, csak az egyik példa, hogy mivel szoktak zajongani az emberek.

Nekem pont csak olyan 50 m2 van itt a háznál, a kert többi része haszon- és dísznövény. És ezek közt, valamint betoncsíkok közt van a fű, ezért is időigényesebb valamivel, mint sík részen, egy darabban háromszor ekkora.

34

Hát azért ha visszaolvasol, csak a hozzászólók kb. fele háborog a hétvégi munkák miatt. (A többiek vágják a füvet most is. :)

A hithű zsidóknál a szabbat teljesen dologtiltó nap, de a keresztényeknél még a régi világban is olyankor is el lehetett végezni azokat a munkákat, amiket szükséges volt. És amikor elterjedt, hogy olyan munkahelyekre jártak az emberek, ahol nem ők osztották be a szabadidejüket, akkor már csak a vasárnap maradt nekik a háztáji munkákra, vagy amikor éppen ráértek. (A szombat még nem volt szabadnap, esetleg rövidebb műszak.)

Laktam valamikor panelben is egy darabig, és ott is mindenki vasárnap IS mosott meg porszívózott, meg fúrta a falat, abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy olyankor voltak otthon, és olyankor volt ráérő idejük.

Most is mindig van hétvégén, aki olyankor csap zajt, mivel olyankor ér rá. Nem mindenki van úgy, hogy 5 napon ledolgozza a 8 órát, ezen kívül meg folyamatosan csak a fszát mereszti. Nekem is van más pénzkereső elfoglaltságom is, ami miatt általában nem érek rá hét közben délelőtt dolgozni itthon. (Délután meg nyilván nem fogok neki hőségben a fizikai munkának, ahhoz már nagyon debilnek kell lenni.)

Sőt, már arra is volt példa (biztos nehéz elhinni), hogy amikor ráértem volna, akkor meg esett az eső, és azért nem tudtam kint dolgozni. Aztán 2 hét után pont vasárnap történt meg, hogy otthon is voltam, meg az eső se esett, tehát kihasználtam.

2024. jún. 15. 11:12
 36/46 anonim ***** válasza:
85%
Jó hát igen, valahogy mindig úgy jön ki, hogy te vasárnap tudsz csak füvet nyírni meg flexelni, értem. Tényleg b...szdmeg, de tényleg BÁRMI mást csinálhatnál, de itt visongsz 4 oldal óta, hogy nem örül annak valaki, ha te vasárnap brümmögtetsz valamit.
2024. jún. 15. 12:02
 37/46 anonim ***** válasza:
84%

"Hanem pl. a vasárnap délelőtt végzett munkáról van szó. Miért fontosabb bárkinek is vasárnap délelőtt dögleni, mint szerda délután, mikor már úgyis fáradt a napi munkától?”

De értsd már meg, hogyha valakinek az a pihenés,hogy döglik és a seggét mereszti, ahhoz joga van, ne te mondd meg, hogy pihenjen már aktívan. A vasárnapi hangos munkavégzés tilalma azért lett kitalálva nagyon helyesen, hogy aki csak a seggét akarja mereszteni, legalább erre az egy csendes napra számíthasson, és ne kelljen gyökerekkel vitatkozni a arról, hogy hogyan töltse a szabad idejét. Nyírd le a füvet szombat délelőtt, ha ennyire hétvégére vagy berendezkedve, a többi napra meg tele vagy kifogásokkal.

2024. jún. 15. 12:58
 38/46 anonim ***** válasza:
82%

"Hanem pl. a vasárnap délelőtt végzett munkáról van szó. Miért fontosabb bárkinek is vasárnap délelőtt dögleni, mint szerda délután, mikor már úgyis fáradt a napi munkától?”

Azt meg még hozzátenném ehhez, hogy te szerencsétlen, én aktív pihenés közben sem szeretném azt hallgatni vasárnap, hogy 12 órán át nyírod az udvarnyi füvedet, mert képtelen vagy értelmes tempóban dolgozni.

2024. jún. 15. 18:01
 39/46 Micimacko67 ***** válasza:
0%
Én hétköznap este 6 után érek haza! Kb 7 óra amikor hozzátudok fogni a fűnyíráshoz...az nem b@szná a csőrötóket ha este 9-ig nyomnám a fünyírást? Hetente egyszer kb 2 óra...
2024. jún. 15. 19:55
 40/46 anonim ***** válasza:
100%
Micimacko67, és ebből hol jön az, hogy csak vasárnap jó neked? A szombat sose jó? Vagy nem tudod hétköznap két részletben lenyírni? Mit szöszmötölsz egy órát ahhoz hogy nekiállj? Meg egyáltalán minek vágod (főleg nyáron) hetente?
2024. jún. 16. 09:43
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!