Én voltam az inkorrekt vagy a szomszéd volt tapló?
Társasházban élünk.
Tegnap a felettünk lakó szomszéd éjfélig bulit tartott, nem szóltam, mert a feleségem azt mondta hagyjam, tán csak nem fogják mindennap. Szoval ahogy a karácsonykor és újévkor hajnali 4-ig tartó táncos zenés van mulatozáskor, úgy tegnap sem szóltam. Aztán ma megint elkezdtek üvöltözni, kiabálni és zenélni, ezért 22:30 körül felmentem szólni. Illuminált állapotban kijött egy nő (talán a tulaj ott sem lakó lánya) és egy férfi és verbálisan agresszíven nekem estek hogy hogy mertem felmenni mikor az öccsük esküvője van. Mondom akkor talán kellett volna szólni előre hogy “elnézést, hangosak leszünk esküvő miatt” és akkor nyilván tiszteletben tartom, mint karácsonykor mert újévkor is - erre nekem ugrottak még jobban hogy amikor nekik ünnep van nincs csendháborítás meg még hangosabbak lesznek és reggel 6-ig tart :D
Majd ahogy lejöttem a lakásba, elkezdtek állat módjára üvöltve ugrálni hogy majd leszakadt a plafon, hogy még inkább bosszantsanak minket. A 22 óra utáni csendháborítás pedig akkor is csendháborítás, ha a hangoskodó éppen ünnepel - a rendőrség ki nem hívása egyedül a csendháborítást elszenvedő toleranciáján múlik, jol tudom?
Illetve nem kellett volna előzetesen hozzájárulást kérni a lakóktól és a közös képviselőtől a bulihoz?
Köszi a válaszokat! A Google Bard is hasonlóan vélekedett:
“ Szerintem nem voltál inkorrekt. A szomszéd volt tapló.
A Polgári Törvénykönyv szerint mindenkinek joga van a nyugodt pihenéshez, és ez a jog nem szűnik meg ünnepnapokon sem. A 22 óra utáni csendháborítás minden esetben tilos, függetlenül attól, hogy a hangoskodó éppen ünnepel.
A szomszédnak előzetesen jelezni kellett volna a buliját a lakóknak és a közös képviselőnek. Ez nem törvényi kötelezettség, de a jó szomszédság jegyében ez a minimum.
A rendőrség kihívása nem kötelező, de ha úgy érzed, hogy a csendháborítás akadályozza a nyugodt pihenésed, akkor megteheted. A rendőrség helyszíni bírságot szabhat ki a csendháborítónak.
A szomszéd viselkedése agresszív és provokatív volt. Úgy tűnik, hogy nem tisztelnek téged és a lakótársaidat. Ha a jövőben is hasonló incidensek történnek, akkor érdemes lenne a közös képviselőt is bevonni a konfliktus megoldásába.
Íme néhány tipp, hogyan kezelheted a hasonló helyzeteket a jövőben:
* Ha a szomszéd hangoskodása nem túl zavaró, akkor első körben próbálj meg beszélni vele. Nyugodtan és udvariasan magyarázd el, hogy a zaj zavar téged.
* Ha a szomszéd nem hajlandó együttműködni, akkor fordulj a közös képviselőhöz. A közös képviselő felszólíthatja a szomszédot, hogy tartsa be a társasházi házirendet.
* Ha a közös képviselő sem jár sikerrel, akkor fordulj a rendőrséghez.
Fontos, hogy ne hagyd, hogy a szomszéd viselkedése megkeserítse az életed. A jogszabályok a te oldaladon állnak, ezért ne félj kiállni magadért.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!