Kezdőoldal » Emberek » Lakóhely, szomszédok » Erkély nélküli panelben...

Erkély nélküli panelben cigizhet folyamatosan a szomszéd alattam?

Figyelt kérdés
Nem tudom kinyitni az ablakaimat mert folyamatosan cigizik és fújja ki a füstöt az ablakán ami pont hozzám jön be, konkrétan ha nyitva van az ablak olyan a lakásom mintha egy láncdohányos lakna benne..
2023. aug. 30. 19:07
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
58%

#18 A te szövegértésed is hagy némi kívánnivalót maga után. A passzív dohányzás káros és nem hinném, hogy az a helyes hozzáállás, hogy "á, nem rosszabb, mint ez vagy az, akkor nem is kell vele törődni". A főzős példa elméleti kérdés volt. Nyilván a lakásokban főznek, szinte mindegyikben, ez természetes, nem erről volt szó, hanem arról, hogy ha a szomszédod (még egyszer: elméletileg) állandóan zsíros kajákat főzne és bemenne a zsírszag a lakásodba, átvenné minden, az bizonyára téged is zavarna. Nos, egy láncdohányos szomszéd (mint amilyen a kérdésben szerepel), aki mondjuk otthonról dolgozik, vagy nem is dolgozik és állandóan otthon van, nyitott ablaknál cigizik, ennél rosszabb. Neked lehet, hogy sosem tűnt fel, hogy a cigiző szomszéd büdöset csinált a lakásodban, de lehet, hogy másnak feltűnik, vagy mást jobban zavar a füst, esetleg tényleg olyan az épület kialakítása meg a szélirány, hogy több füst megy be a lakásokba.

Hozzám egy időben szinte minden nap jött be füst az ablakban cigizők miatt. Nem állandóan, de bejött. Nem vertem ki a "hisztikét", de igenis zavart. Azt is én írtam, hogy valaki égő cigicsikket dobott ki az ablakon, ami beesett az alatta lévő lakásba. Ez balesetveszélyes. Amióta be van tiltva az épületen belüli dohányzás, a dohányosok szépen lejárnak az épület elé cigizni, ők sem csapják ki a hisztikét, hogy miért van így, hanem megértették és elfogadták, hogy az ablakban cigizéssel zavarnak másokat, ezért történt a változtatás.

2023. aug. 31. 08:03
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

"Erkély nélküli panelben cigizhet folyamatosan a szomszéd alattam?"

Ha a házirend nem tiltja, igen, cigizhet.

2023. aug. 31. 08:15
 23/30 anonim ***** válasza:
49%

21: A passzív dohányzás hatásait nem ilyen kitettséggel mérik. Amit mondtam annak az volt a lényege hogy a leírt kitettség statisztikailag jelentéktelen kockázatot jelent, kb. mérési hibahatáron belül van. Nem az, hogy annyi más káros dolog van, ezt engedjük el hanem hogy ez annyira nulla, hogy bármi mástól jobban félhetnél.

Világos, hogy elméleti kérdés a lényeg az volt hogy teljesen bugyuta. Nincs egész nap főzés, nincs egész nap ablakodba pöfékelő sem. Ezek barokkos túlzások, nem azt kell kérdezni, hogy zavarna-e ha a szomszéd “egész nap” főzne, hanem tényleg “egész nap” megy be valakihez a cigifüst? Nyilván nem. Azt még elhiszem hogy néha esetleg megcsapja az orrát. A frusztrált emberek a másik felét beképzelik. Bolond nevelőapám jut eszembe erről, akit anno még akkor is zavart hogy éjjel kint a konyhában “zörgök” (mert gyakran könyvet olvastam és azt lapoztam) amikor otthon sem voltam, csak égve felejtettem a villanyt mikor mentem el. Anyám mondta ez a hülye szentségelt, aztán kiment szólni hogy fejezzem már be aztán ott sem voltam xd Hála Istennek már rég megszabadultam onnan.

A témára visszatérve, nyilván nem pusztán azért hozták ezt a szabályt mert másokat zavar. De egyébként helyesen változott a dohányzás megítélése a napjainkra, egyre kevesebben bagóznak, közegészségügyi megfontolásból kb. zéró tolerancia van, mondjuk egy társasházban màr nem megkérdőjelezhetetlenül a rendes használat része, sőt… ezért elég könnyen korlátozni lehet. Önmagában a zavar az kevés lenne, bár sokan azt hiszik bármi ami zavarja őket azért lehet kapálózni, hát nem. Ebben az esetben egyébként persze lehet ilyen döntést hozni és ez rendben is van. Engem ez a neurotikus, fontoskodó szomszéd jelenség foglalkoztat akinek a kereszthuzat egy pillanatra átvitte a hangyafingnyi cigifüstöt a kifinomult kis orra előtt, de már hörghurutja lett, tüdőrákja, mindjárt meghal, a gyereke asztmás rohamot kapott, a macskája elpusztult, büdös a lakás, cigi szagú lett az összes ruhája, xanaxért kell nyúlnia annyira zavarja :D El tudok képzelni olyan helyzetet ahol zavaró lehet, de az esetek többségében ez hisztike. És ha megszűnik a probléma akkor kitalálnak mást. (Miért horkol éjjel? Ne húzza le ennyiszer a wc-t éjszaka. Cserélje le az ajtót mert túl hangosan csukódik. Vegán és rosszul van a hússzagtól. /valós történetek ihlették a példákat/)

Amúgy az épület előtt ha cigiznek, olyankor senkinek nem fújja be az ablakán a füstöt a szél? :D

2023. aug. 31. 09:12
 24/30 anonim ***** válasza:
52%
23, ennyi hülyeséget összehordani, idegesítőbb vagy mint a nevelőapád.
2023. aug. 31. 09:26
 25/30 anonim ***** válasza:
61%

#23 Nem tudom, te hol tájékozódsz a passzív dohányzás káros hatásának mértékéről, de én egyáltalán nem úgy tudom (nem kamuoldalakon látom, mielőtt ezt feltételeznéd), hogy elhanyagolható a hatása. Tény, hogy van sokminden, ami valamilyen mértékben káros és nem kiiktatható, de amit (legalább részben) ki lehet iktatni, azzal igenis lehet foglalkozni.

"Világos, hogy elméleti kérdés a lényeg az volt hogy teljesen bugyuta. Nincs egész nap főzés..."

Teljesen mindegy, hogy nincs ilyen, a lényeg az összehasonlítás, te viszont hárítod, ami sokatmondó.

"Engem ez a neurotikus, fontoskodó szomszéd jelenség foglalkoztat akinek a kereszthuzat egy pillanatra átvitte a hangyafingnyi cigifüstöt a kifinomult kis orra előtt, de már hörghurutja lett, tüdőrákja, mindjárt meghal..."

Az ilyen szomszéd engem is zavar. De itt nem ilyenekről volt szó. A kérdezőhöz pl. nem egy hangyafingnyi füst megy be, hanem egy (vélhetően) láncdohányos füstje, állandóan. Hozzám is naponta jött be a füst. Megszüntették az okot. Horkol, lehúzza a wc-t éjszaka? Tegye, nem is hallom, vagy ha igen, nem zavar. Cigifüst bejön egy évben néhányszor? Nem zavar. Minden nap bejön? Az zavar. Társasházban sem véletlenül hoznak szabályokat, nem lehet persze minden apróságot korlátozni, nem is kell, de nem véletlenül nem lehet pl. felújítani késő este vagy hétvégén, hangosan bulizni éjjel stb. Szerintem ami a lakóközösség nagyrészét zavarja, és szabályozható, azt lehet szabályozni. Ha meg valaki minden apróságért hisztizik, azzal nem kell foglalkozni.

"Amúgy az épület előtt ha cigiznek, olyankor senkinek nem fújja be az ablakán a füstöt a szél? :D"

Nálunk nem, mivel van egy kis beálló az ablakoktól távolabb, ott cigiznek.

2023. aug. 31. 09:32
 26/30 anonim ***** válasza:
91%
Sajnos igen.
2023. aug. 31. 09:44
 27/30 anonim ***** válasza:
51%

25: Harmadjára írom, hogy a passzív dohányzás hatásait nem így mérték, erre az esetre nem lehet ráhúzni mert egyébként szabad levegőbe kifújt és esetleg más helyiségbe visszaáramló dohányfüst olyan minimális kitettséget jelent aminek a rizikója közel nulla (következetesen nem mutatható ki hogy lenne).

Hogy ezt nem érted meg az sokatmondó.

2023. aug. 31. 09:47
 28/30 anonim ***** válasza:

“ Amúgy az épület előtt ha cigiznek, olyankor senkinek nem fújja be az ablakán a füstöt a szél? ”

Nekem igen, szenvedek is miatta, de sajnos nem tudok mit csinálni. :(

2023. aug. 31. 09:50
 29/30 anonim ***** válasza:
63%

National Health Service

[link]

Kutatás:

[link]

Még egy kutatás:

[link]

Van még sok.

2023. aug. 31. 10:08
 30/30 anonim ***** válasza:
62%

Azért az színvonal, hogy a sok bagós nem elég hogy bebüdösít másokhoz, még védi is a védhetetlent, és lepontozza aki szerint ez gond...

Nyilván aki dohányzik nem érzi annyira és nem zavarja, mert a dohányzás tönkrevágta a szaglását. Tudományos tény hogy tompítja a szaglást, de logikus is. Meg mindenféle jöttment magyaráz hogy nem érzi, covid óta rakat ember szaglása tönkrement, vagy már előtte se volt jó. Attól még sokan érzik és ugyanúgy ott is van attól hogy te nem érzed.

Az meg hogy a passzív dohányzás ne lenne káros, szemenszedett hazugság! A dohányosnak jó esetben ott a füstszűrő, neked nincs. És pont a huzat nagyon szépen be tudja rántani az egész füstöt alólad, mert nem a lakásában fogja szívni hanem kiáll az ablakba! Hogy az ő lakása ne legyen büdös, a tied cserébe telibe bagószagú lesz.

Arról nem is beszélve hogy egyre több igénytelen tróger szív olcsó, szemét kapadohányt. A rendes ciginek szerintem sincs nagyon bűze. De mióta egy igénytelen láncdohányos tróger alánk költözött, azóta folyamat fulladok ha nyitva az ablakom. Így is a fél ház dohányzott eddig is, apró kellemetlenség de nem zavart annyira, nem volt fullasztó. Ez meg félóránként gyújta a nem tudom mit szív de iszonyat büdös és fullasztó, konkrétan ha nem vágom be az ablakot abba a pillanatba, fullaszt és köhögtet. És beáll a bűz ide félórára, órára. Ha utána szellőztetek, még vigyázni kell mert amint félig meddig kiment, már gyújtaná a következőt.

És akkor jön aki megmagyarázza nekem hogy ez oké sőt nem káros nem zavaró, meg lepontozza a válaszom. Hát ennyit az átlag dohányosok értékrendjéről és moralitásáról! Csikkeldobálás, szemetelés, tűzesetek csak a ráadás. Meg az igénytelen tróger otthagyott bűzlő hamutál az erkélyen. Mert ő úgyse érzi mert szaglása sincs már, és akkor nem létező a probléma is... Meg aki teszem azt aszmás, azzal mi a helyzet? Ja tudom, a dohányosok szerint így járt, meg ő hibája, minek költözött panelba. Az meg hogy a láncdohányos a panelban mások lakását telefüstölni, az szerintük teljesen oké, nem ő a hibás kicsit se. Tipikus az egész. Mehet a lepontozás dohányosok, nem érdekel! A normálisabb, korrektebb kommenteket ugyanúgy szétbarmoltátok.

2023. aug. 31. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!