Erkély nélküli panelben cigizhet folyamatosan a szomszéd alattam?
Látom itt már folyik egy vita, megvannak a kialakult vélemények.
Én csak annyit szeretnék még hozzátenni, hogy ne feledkezzünk meg arról se, hogy ez rettentően egészségkárosító dolog is! Éveket vehet el az ember életéből a passzív dohányzás! Szóval ezzel sem árt kalkulálni hogy a zavaró hatáson kívül még egészségkárosító is. De igazából van az az legalja kátrányos kapadohány ami lentről is képes úgy, tartósan bebüdösíteni a lakást, mintha maga a tulajdonos dohányozna. Az még értékromboló is lehet. De az otthonosságot mindenképp elveszi. A zaj se jó, az is káros, stresszt okoz, rossz alvást. De a passzív dohányzás a saját lakásodban mások miatt, szerintem rosszabb annál is.
13: A dohányfüst ily módon való minimális beáramlása a mérések szerint kevesebb mint egy ezrelékkel növeli a különböző ehhez kapcsolódó megbetegedések kockázatát HA az illető egész életében ki van téve a szennyezésnek. Tehát gyakorlatban még ennyi kockázata sincs. Meg a panelrengetegben valaki kinyitja az ablakot és friss levegőt enged be? Hahaha jó vicc volt.
Én sem dohányzom, de még sosem szagoltam ki ha a szomszéd cigizett. Aki meg attól tart hogy ettől betegszik meg az inkább levegőt se vegyen.
Nem panelrengeteg, nyugi, rengeteg a zöldterület, az ablakom is ilyenre néz. Nincs négysávos út a közelben. Tudom, nem olyan, mintha erdőben laknék, de nem is olyan, mintha a Nagykörúton tartanám nyitva az ablakot. A passzív dohányzás pedig bizopnyítottan káros, olvass utána.
És nemcsak káros, de a legtöbb nemdohányzó számára zavaró is, ha állandóan a cigifüstöt kénytelen szagolni. Ti megszoktátok, hogy ruhátok, táskátok, lakásotok dohányszagú, de másoknak hadd ne legyen kötelező elviselni az állandó bagófüstöt. Vagy te szívesen vennéd, ha a szomszédod egész nap zsíros kajákat főzne nyitott ablaknál, állandóan bemenne a szag a lakásodba és átvenné a ruhád, törölköződ, ágyneműd? Pedig az még elviselhetőbb, mint a cigifüst.
16: Szövegértésed amúgy rendben van?
"A passzív dohányzás pedig bizopnyítottan káros, olvass utána."
Nyilván. Nem arról volt szó, hogy káros-e hanem hogy leírt módon olyan alacsony koncentrációban juthatnak be a lakásodba ami egészen jelentéktelen kockázati tényező. A kültéri szállópor koncentráció vagy a beltéri sütőolaj használatnál nagyobb kockázatot nem igazán jelent. Márpedig a kültéri szálló por 5 mikrogramm/köbméter nagyobb koncentrációja ugyanannyira káros mintha dohányoznál, az éves átlaga meg elég kevés lakott területen alacsonyabb itt Magyarországon.
"Ti megszoktátok, hogy ruhátok, táskátok, lakásotok dohányszagú, de másoknak hadd ne legyen kötelező elviselni az állandó bagófüstöt. "
Mint írtam nem szoktam meg, hiszen nem dohányzom és mások sem dohányoznak a környezetemben, családom, legtöbb barátom szintén nem. Viszont laktam már én is társasházban ahol dohányoztak némelyik szomszédos lakásban és szemben a nagy hisztivel nekem sosem tűnt fel hogy nyitott ablaknál büdöset csinált volna a cigifüst a lakásomban. Eleve gyanítom hogy szélirány és légnyomáskülönbség függvényében a füst nagy része nem a lakásokban pláne nem mindig az én lakásomban fog kikötni.
"Vagy te szívesen vennéd, ha a szomszédod egész nap zsíros kajákat főzne nyitott ablaknál, állandóan bemenne a szag a lakásodba és átvenné a ruhád, törölköződ, ágyneműd?"
Az túlzás, hogy szívesen venném de a hisztikét sem csapnám ki. Az egy lakás rendes használatába beletartozik, hogy otthon főznek ami mindenképpen szagokkal jár, esetleg zsírgőzzel miegyébbel jár. Ezeknek nyilván valahol távozniuk kell, nem írhatom elő hogy dögöljön meg otthon és ne nyisson ablakot. Én nem korlátozhatom abban hogy a lakásában főzzön, meg mit főzzön. Egyébként is főzni nem "egész nap" szoktak, mi az egy vendéglő? Az "egész nap" cigizik valaki is nyilván ugyanilyen költői túlzás. Nekem ezekről ilyen tipikus élhetetlen, frusztrált, unatkozó emberek jutnak eszembe akik gyártják maguknak a problémákat, a konfliktusokat hogy valami értelmet nyerjen az életük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!