Mit tehetek? Ti mit tennétek? A szomszéd kutyája hajnali fél ötkor rákezd ugatni és amíg ki nem fullad, addig nem hagyja abba.
Panel házban lakom és az alattam lévő szomszéd kutyája egy új szokást vett fel pár hete. Hajnali fél ötkor, mikor a gazdája elmegy dolgozni rákezd ugatni és általában 1-2 óráig megállás nélkül csinálja a show-t. A háznak "remek" az akusztikája így csukott ajtók mellett is tisztán hallom és nagyon hangos.
Szóval így néz ki minden reggelem: 4:30-kor ébresztő a kutya miatt, füldugó be majd egy fél óra kell mire visszaalszok. 6:30-kor szól az ébresztő és úgy ébredek fel, mint a mosott szar.
GYIK:
- Miért nem rakom be már lefekvéskor a füldugót?
Így tettem az elején, de még így is felébredtem a kutyaugatásra és vissza se tudtam aludni. Viszont azt tapasztaltam, hogy ha utólag teszem be a füldugót, akkor tompítja annyira az ugatást, hogy ha nehezen is, de visszatudjak aludni.
- Miért nem fekszel le hamarabb?
Mikor kéne? 8 órakor lefeküdni, hogy ki tudjam aludni magamat rendesen? Általában este is van még elég dolgom, nem beszélve hogy csak forgolódnék de aludni nem tudnék.
Megpróbáltam beszélni a szomszéddal, aki egy idősődő hölgy. Bocsánatot kért és türelmet, mert az új munkája miatt ilyenkor kell eljárnia és a kutya még nem szokta meg. Ezt teljesen megértem, de amikor megpendítettem, hogy amúgy a kutya egy nagyon okos állat és meg lehet tanítani dolgokra, akkor azt a választ kaptam, hogy nem tud vele mit csinálni "majd leszokik róla" - hát kösz... Kérdem én, hogy akkor az ilyennek minek kutya?
Próbáltam egy-két szomszéddal is beszélni, hogy őket mennyire zavarja az ugatás, de inkább a visszájára fordult a dolog. Az egyik még rendesen bekavarta a szart és próbálta a szomszéd nénit ellenem hangolni.
Szóval több hét telt el, de nem történt semmi. A kutya őrjöng hajnalban, én mindig felkelek és ha vissza is alszok, akkor is nagyon rosszul ébredek.
Szóval ti mit tennétek? Mik a lehetőségek? Én már sok mindenen gondolkoztam. Altatón, az ajtóm hangszigetelésén, egy jobb füldugón át (Alpine sleep soft-ot használok, eddig nem találtam ennél jobb, többször használható füldugót) sok mindenen. Utána néztem jogilag milyen mozgás terem van, de úgy láttam nem sok. Amúgy is szeretném békésen rendezni a dolgot és nem tovább mérgesíteni a szomszédi viszonyokat.
Fúh, először is köszönöm a válaszokat!
Viszont, mielőtt válaszolnék én is egy dolgot tisztáznék, mert felvetődött. Semmilyen körülmények között nem bantanám a kutyát. Mindig a gazdi felelős a kisállatért, de a felelőtlen állattartásról is lehetne naphosszat beszélni.
#1 ezzel az a baj, mint írtam, hogy nem nagyon sikerült a szomszédokkal megbeszélni a dolgot, akivel beszéltem is az meg bekavarta a szart. A gondnok és a lakógyűlés ennél komolyabb dolgokra is beleszarik, szerintem ha kezdeményeznék egy ilyen lakógyűlést elhajtanának a francba, nem beszélve arról, hogy nem hiszem, hogy bármit is előmozdítana a dolog az elmérgesedésen kívül.
#2 Persze, hogy nem a kutya tehet róla eszem ágamba sincs bántani őt. Viszont azt erősen kétlem, hogy megtudnám szokni. Sok zajt megszoktam mióta panelbe élek, de ez egy annyira éles hang, hogy a mély álmomból is simán fel tud verni.
#3 Reménykedek, de ha a gazdája nem tesz semmit, akkor kétlem, hogy ez pozitív irányba változni fog.
#4 Ahogy láttam a néni nem egy tech zseni és a másik szomszéd szerint "nélkülözésben él" szóval nem hiszem, hogy lenne erre pénze vagy arra, hogy kutyaoktatóhoz vigye a kutyust. Márpedig, akinek van pénze majomra annak legyen banánra is.
#5 Nagyon sok pénzt beleöltem a költözésbe és a házba, emiatt nem szeretnék továbbállni. A másik, hogy mi garantálja, hogy a másik helyen nincsenek ilyen gondok? Amúgy sajnos tisztába vagyok vele, hogy a hatóság szarik ezekre a dolgokra. Közvetlen mellettem drogosok laknak, akikkel már évek óta nem tudnak mit kezdeni.
#6 Igen jól mondod, valószínűleg ez lenne a megoldás egy tréner. De az egyik, amit te is mondasz, hogy szarik bele, a másik hogy valószínű nincs erre pénze. Márpedig egy kisállattartás az költséggel jár, ezt is bele kellene kalkulálni.
#7 Sajnos ami engem is kiakasztott, hogy a néni nem tűnik túl együttműködőnek ilyen téren. Oké bocsánatot kért, meg türelmet, de amikor neki kéne tennie valamit, akkor csak a vállát vonogatja. Amúgy sajnálom, hogy neked is gondod van a szomszéddal. :/
#8 Nem bántanám a kutyát és nem azért nem költözök valami jobb helyre, mert nem akarok, hanem mert ennyire telik. Komolyan ki vágyik arra, hogy panelba lakjon? Amúgy mióta panelba lakok azóta testközelből tapasztalom, hogy mennyire szarnak az emberek a békés együttélés feltételeire.
#9 Hát igen jól összefoglaltad, tipikus nyugger hozzáállás sajnos. Amúgy tényleg idősek mindketten, de attól még lehetne más a hozzáállásuk. Az is igaz, amit leírtál, hogy annál kicsit többre lenne szükség a kutyanevelésnél, de hát sok ember tesz rá magasról. Ő elmegy dolgozni, nem zavarja, hogy a kutya órákig vonyít utána.
#10 Mindenképp érdemes tenni egy próbát, már én is gondolkoztam rajta, hogy megpróbálok a neten keresni praktikákat és elmondani neki, hogy próbálkozzon meg vele. Csak tényleg nem tudom mennyire venné rossz néven a dolgot. Amúgy éppen nem úgy reagált, mint a leszarom gazdik, de nem is úgy, mint aki konstruktívan állna hozzá a problémához, hanem inkább: "majd abbahagyja". Mindegy, egy beszélgetést mindenképp még megér, köszi.
#11 Az állat bántalmazását továbbra se tartom célravezetőnek.
Albérlet? Akkor jelezném a tulajnak, hogy oldja meg. Ha nem oldja meg, keresnék egy másik lakást.
Saját lakás? akkor eladnám és vennék másikat.
Azt vedd figyelembe, hogy a kora miatt esetleg másban szocializálódott, lehet, hogy nem tartotta a lépést, nem naprakészek az ismeretei. Nekem van olyan idősebb szomszédom, aki tőlem tudta meg, hogy közterületen kötelező a póráz, vagy hogy a kutyakaki össze nem szedése büntethető (csak nem büntetik), most nincs kutyája, de amikor régebben volt, akkor még ezek a szabályok nem voltak, és úgy került szóba, hogy őt bosszantják a póráz nélküli neveletlen kutyák meg a kutyakaki és büntetni kellene szerinte, és mondtam neki, hogy amúgy már van ezekre szabály.
De van egy idős kutyás is a környéken, aki elég nehezen tudta kezelni a gyerekeitől kapott kutyát, és egyáltalán nem vette rossz néven, amikor érdeklődve elkezdtem beszélgetni vele, és javasoltam neki konkrét kutyaiskolát is. Aztán nem tudom, hova vitte a család a kutyát, de még mesélte nekem lelkesen, hogy már megvan a kezdő időpont is, úgyhogy biztosan mennek, és hogy ő is mindenképpen megy velük, és együtt akar tanulni. :-)
En meg azt mondom, hogy ha a sajat lakasod, legyel onzo. Ha a kutyat leszarja mindenki, es a te erdeked, pihenesed senki sem veszi figyelembe, sot mi tobb hergelik egymast ellened, akkor vedd fel a kesztyut.
Nyilvan elso 2-3 kor egy parbeszed a szomszeddal. De ha mar 2 hete tonkreteszi az eletminoseged es a kisujjat sem mozditja, akkor nincs kegyelem. En nyomast gyakorolnek ra, ejjel nappal csongetnek, ugy hallgatnam a zenet mikor o alszik, hogy "raszakad" a mennyezet meg kiborul a konyhaszekrenye.
Hallgathatsz nagy hangeron kutyaugatast vagy macskanyavogast is, akkor amikor o aludna. Nem kell sokaig, csak hogy felebredjen ra. Hetkoznap mehet hazibuli is, 10-15 fovel. Mielott megy dolgozni, felhivod magadhoz a liftet es kitamasztod az ajtot. Csak arra a 3 percre amig el nem indul gyalog lefele.
Mikor a pihenes a tet, nincs kegyelem. Ha nem erti meg hogy ez addig amig nem foglalkozik a kutyajaval nem valtozik, es nem partner a kozos problematokban, addig nem fog aludni. Ha kutyaugatast hallgatsz ra is kenheted, igy te is hergelheted a szomszedokat. Ha nem allsz a sarkadra tovabb fogsz szenvedni. 2-3 naponta normalis hangnemben lehet erdeklodni, hogy mizuka van a kutyival.
Viszont ha alberlet, egyszeruen koltozz el.
Akkor mondd meg a szomszédnak, hogy ha nem csinál hangszigetelést, akkor bírósághoz fordulsz.
Nem hiszem el, hogy a többi szomszéd nem hallja a folyamatos ugatást. Süketek?
Egyébként ha a normális kérés nem segít, akkor én is azt tenném, amit fentebb javasolt hozzászóló írt. Pl. dübörögnék a feje felett a padlón, mikor alszik. Vegye észre magát a hölgy.
Rohadtul idegesítő egy folyamatosan ugató, vonyító kutya egy társasházban.
Tapasztalat.
Korábbi lakóhelyünkön is volt 3 emelettel feljebb egy ilyen, éveken át hallgathattuk minden hétköznap órákig a dög koncertjét, míg a gyerekek haza nem jöttek a suliból, hogy gyorsan levigyék. A tulajdonosok ott is tojtak a többi lakóra. Mert 10 emeletes házba ugye létfontosságú kutyát tartani...
Bocsi, hogy nem tudok mindenkinek válaszolni egyessével. Viszont jöjjön egy kis helyzetjelentés, hogy a párbeszéd mire jutott:
Szóval lementem a hölgyhöz, aki a "megint itt van ez a fax" arckifejezéssel fogadott - ezzel együtt másodjára voltam nála amúgy, szóval ennyire viszem túlzásba a látogatását.
Bár minden erőmet összeszedtem, hogy illedelmes legyek, de a nő mindenre hisztisen reagált, hogy ő már nem tud mit csinálni és hagyjam őt békén. Igyekeztem felajánlani a segítségemet, hogy ha kell nyomtatok ki neki pár cikket a szeparációs szorongásról és annak kezeléséről. De kb mintha a falnak beszéltem volna. Persze megérkezett az egyik szomszéd, aki rögtön a nő védelmébe kelt. Azt mondja ő nem hall semmit. Alig bírtam visszanyelni, hogy valami csúnyát mondjak. Szóval ketten osztották az észt, amikor úgy láttam, hogy ez egy meder nélküli vita, akkor továbbálltam.
Szóval sajnos itt nem a korral van baj, hanem a nem akarással.
A gond az, hogy bár albérlem a lakást, de az egyik családtagomé, ezért nem szeretnék neki ártani, hogy elmérgesítem a viszonyt a szomszédaimmal. Plusz már elég sok pénzt beleöltem a lakásba/költözésbe nem akarnám egy fél év után itt hagyni egy ilyen miatt, aki nem neveli meg a kutyáját. Plusz a "kedves" szomszéd nem közvetlen alattam lakik, hanem az alattam lévő mellett. Szóval ha én elkezdek őrjöngeni abból ő nem sok mindent fog meghallani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!