Mi volt a legnagyobb különbség, amit észrevettél, amikor vidékről Budapestre költöztél?
5 évet éltem ott.
Elég is volt.
Rengeteg pozitívuma van - de csak egy részét lesz időd, pénzed, energiád stb. élvezni!
Rengeteg sznobbal fogsz találkozni, ami egy idő után idegre menő!
Sokan akarnak átvágni - érdemes résen lenni!
A pestiekkel szemben nagy hátrányod, hogy ezeknek mindenhol van/lesz egy volt iskolatársa, szomszédja, gyerekkori barátja, úgyhogy te mindig ott leszel a sor végén.
Minden pesti azt hiszi, hogy nélküle megáll a világ.
Minden pesti azt hiszi, hogy vidéken csak idióták élnek.
Tisztelet a kivételeknek.
Ami nekem feltűnt:
-minden van elerhető max el kell buszozni/metrózni/villamosozni kicsit messzebbre.
-Éjszakára, hetvégére se áll le minden, lásd: 24 órás boltok (bár ez inkább a belső kerületekben)
-A tömeg, és hogy általánosságban mindenki rohan, és a saját dolgával van elfoglalva (ez akkor tűnik fel mikor pár napra hazamegyek kisvárosba és lassan mennek az emberek vagy megbámulnak)
-az emberek sokkal jobban lesz#rják hogy nézel ki vagy ha merészebben kísérletezel a kinézeteddel (kisvárosban ezért már megkapod a nézéseket meg a sutyorgást hogy juuuuj hogy néz ki 😓)
-rengeteg a kéregető
-meg hát ugye a város krémje, mikor fura alakok leülnek melled a buszon, akik magukban beszélnek vagy láthatóan és érezhetően részegek, stb.
-egyes helyeknek megvan a maga hangulata, pl a pesti urban életértés, mikor az aluljáróban harmónikazene szól a húgyszagban egy részeg meg tüdőből káromkodik rá.
-nekem hiányzik a természet mondjuk, mindig mikor hazamegyek feltűnik, milyen nagy is az ég. Nekem az ég hianyzik legjobban 😕
Budapest nemcsak "Pestből" áll, nem is értem, hogy a vidékiek miért mindig így hivatkoznak rá. Én Budapesten élek születésem óta és elhihetitek, hogy azt, ami mostanság a belvárosban meg úgy általánosan a belső kerületekben van, nem sikerült megszoknom.
Régen ez nem ilyen volt! És nem 70 éves vagyok, hanem 35, tehát ha azt mondom, hogy "régen", akkor a 10 évvel ezelőtti állapotokra gondolok, ami nem is volt olyan régen. A körúton mindig nyüzsgés volt és a hajléktalanok akkor is jelen voltak az aluljárókban, de nem ennyien. A mostani városvezetés szerint a "szabad Budapest" azt jelenti, hogy mindenkinek joga van az utcán szarni meg hugyozni és belefetrengeni, mert ez jelenti a liberális nyugati eszmét. Hát... voltam már jó pár nyugati nagyvárosban, de ekkora retket, mint itt, szinte sehol nem láttam, még a párizsi vagy athétni bevándorló negyedben sem, pedig ott azért vannak érdekességek.
A pesti oldal egy gettó lett Karácsony vezetése alatt, Buda még úgy ahogy tartja magát, bár a Szél Kálmán tér környéke is elég retek lett. Viszont a budai oldalon nagyon sok a zöld terület, erdők, jó levegő, kulturális emberek. És nem, nem azért írom, mert rózsadombi sznob vagyok, messze nem. Hanem mert ha átmegyek valamelyik hídon, úgy érzem, hogy egy másik városba érkeztem. Ott kezdődik a szar- és húgyszag, a hányásukban fetrengő, bedrogozott hajléktalanok, az okádó részegek meg a zsebes és balhés cigányok.
Cserébe sajnos a budai oldal drágább is, de azt hiszem, megéri a felárat, mert sokkal élhetőbb, mint Pest.
Az pedig elég vicces, hogy a vidékiek kijelentik, hogy azért szar Budapest, mert nagy a tömet. Szerintetek miért nagy? Mert mindenki felköltözött a vidéki munkanélküliség elől. Amikor gyerek voltam, még teljesen élhető volt, nem voltak ekkora dugók, a buszokra is fel lehetett férni. Most ha péntek este meginnál egy sört a barátokkal egy random kocsmában és nincs asztalfoglalásod, kb. kiröhögnek, hogy hogy gondolod... Hogy lettünk ennyien? Nem úgy, hogy minden budapestinek 3-4 gyereke született. Ne értsetek félre, nincs bajom a vidékiekkel, sőt, többségében sokkal kedvesebbek és közvetlenebbek, mint a tősgyökeres budapestiek, de azt látni kell, hogy a "pestre költözés" jelensége teszi lassan élhetetlenné ezt a várost, mert nem ennyi emberre tervezték. Szóval lehet felköltözni a magasabb fizetés meg a jobb lehetőségek reményében, de akkor ne csodálkozzunk, ha a gyógyszertárakban már az utcán áll a sor vége, egy Spar kasszánál meg a sorok között kígyózik.
A zaj nálunk egyáltalán nem. Igaz belső udvarban lakunk, nem utcán. Vagy ha úgy vesszük, akkor zaj, mint a zaj hiánya. Steril csend. Semmi. Még madarak se. Kicsit ijesztő.
Utcán meg hol nem?? A faluban is hangos a főút az autók kamionok miatt.
Az viszont ultra gáz, hogy az emberek mindent összeszarnak, húgyoznak,szemetelnek. Konkrégan fostengerben kell lépkedned. És ez a teljes városra igaz. Minden parkra, minden lakótelepre, és a belvárosra is. Az emberek vagy maguk piszkítanak a közterületekre, vagy a kutyáikkal teszik ezt. Hihetetlen balkáni igénytelenség van.
A tömegközlekedés pedig hiába jobb és sűrűbb, mint a többi városban... rövid úton bicajjal sokkal gyorsabb vagy. Hosszabb úton pedig autóval sokkal gyorsabb. Kivéve ha a metrómegálló mellett laksz, és metrómegálló melletti hely a célod. De ez eléggé ritka.
A pozitívumok elenyészőek, és átlag keresettel, albérletben élve nem is igazán engedheted meg magadnak, hogy bulis-nyüzsis vagy kultúr helyekre menj.
Lefosott falak, mégtöbb kéregető, finom illatok a keletinél...
Ami pozitívum, hogy sokféle ember van, van egy pár látnivaló és sok mindent meglehet találni (boltok, szervíz stb.)
14-es: " Viszont a budai oldalon nagyon sok a zöld terület, erdők, jó levegő, kulturális emberek." - És ráadásul milyen viccesek is?!
Ember! A debreceni Nagyállomást folyton fikázzák - nem ok nélkül - hogy milyen retro. Hát, a Déli Pályaudvarhoz képest egy fényesen csillogó palota!
Hogy lehet fényezni Budát úgy, hogy egy nemzetközi forgalmat bonyolító vasút-állomás, a balatoni vonatok fő indulási pontja mocskosabb és lepusztultabb mint egy lepratelep?! Nézd már ezt a sz@rt egy külföldi szemével: [link]
Persze vannak gyönyör helyek is Budán, de a kirakat mégis egy vasútállomás egy városban...
Zaj, húgyszag, szros utcák, aluljárónként átlag 4 csöves...
Pozitívumot nem tudok mondani.
Már 8 éve nem élek Bp-n, de akárhányszor feljövök akár csak 2-3 napra, órákon belül hányhatnékom van ezektől.
Undorító koszfészek az egész.
Budapestet csak Béccsel, Prágával, Bukaresttel(!) lehet összehasonlítani.
Bécs higgadt eleganciája, Prága hóbortos szabadsága gyönyörű, karbantartott épületekkel van cifrázva. Bukarest úgy épül, mint ha Távol-Keleten lennénk.
Budapesten gyönyörű épületek vannak nagyrészt avítt állapotban, egy sznob, prűd, lepusztult, ellenséges és megosztott társadalommal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!