Vidéken sokkal jellemzőbb az, hogy a szülők támogatják a gyereküket, mint Budapesten?
Pesten a gyerek már minél hamarabb el akar költözni albérletbe. Itt vidéken meg teljesen normális az, hogy valaki mamahotelben lakik.. Pesten ez gáznak számítana. Én több 30 körüli embert ismerek, akik még mindig szülőkkel élnek. Senki nem szólja meg őket. Pedig a srácnak már annyi pénze van, mint a fene, vállalkozása van, Mercedessel jár, de mégis mamahotelban él.
Ráadásul olyan is van, akik már összeházasodtak és a szülői házba költöztek. Emeletes családi ház, a szülők laknak alul, ők meg felül. Más az egész mentalitás.
Meg itt pl az is tök normális, hogy a szülő vesz a gyerekének egy autót. Mifelénk minden 20 éves gyerek saját kocsival, általában valami Volkswagen Golffal vagy hasonlóval jár. A pestiek meg utaznak a metrón. Meg hiába is keresnek ott többet, ha elverik a pénzük lakbérre meg szórakozásra.
Köszi, saját lakásom van pesten.
Autóm viszont nincs, mert idiótaság pesten autózni. Kiváló a tömegközlekedés. Ha hetente kéne taxiznom, még az is olcsóbb, mint saját autót fenntartani. Plusz ott a car sharing. A nagybevásárlást ingyen rendelem a metro-bol. Stb.
Persze vidéken fontosabb az autó, mert gyenge az infrastruktúra. Ezt ne állítsuk már be úgy mintha jó dolog lenne. :D
Vidék mint Győr ? Vidék mint egy Békés megyei zsákfalu ?!
Nem mind1!
"Emeletes családi ház, a szülők laknak alul, ők meg felül. Más az egész mentalitás."
Ez nem mamahotel, meg úgy az egész ahogy te gondolod az se mamahotel, röviden mamahotel hogy értsd: egyáltalán nem dolgozik az illető, és ezen felül ki van szolgálva, fizetnek helyette mindent stb.
A mamahotel egy negatív jelző, általában ilyen esetekben használjuk.
Talán azért tapasztalod azt, hogy vidéken jobban támogatják a szülők a gyerekeket, mert általában van örökség, illetve egy élet munkájából könnyebb félretenni 2-3 milliót, amibe egy falusi közepesen szar ház kerül, erre általában a fiatalok vesznek fel hitelt, és/vagy van egy kis tartalékuk.
A pesti nem teheti meg, hogy 20-30 millióért vesz egy garzont.
A tartalék pedig miből lesz ? Külföldi munkából!
Kimennek 1-2+ évre dolgozni, hogy meglegyen a hitelhez a beugró (nem jut eszembe a kifejezést amit keretem).
Legalább is én ezt tapasztalom, vagy a másik hogy igénybe veszik a CSOK-ot.
#7 Te meg dolgozz nettó 200-ért csak nehogy bezárjon a cég mert más nincs vagy szarabb.A budapesti keres 1,5-2-szer annyit és kismillió munkahely közül válogathat.
Budapesten azért is akar jobban elmenni a kölök mert nagyobb a panellakások aránya amiben sokkal nehezebb elférni mint egy vidéki házban.
Autó szinte felesleges mert jó a tömegközlekedés,max 10 percenként megy akármi és kb minden utcában van egy megálló,havi 10ezerért eljutsz akárhova.Dugóban tötyögni a millió idegbeteg között nem egy nagy élmény,én imádok vezetni de a fővárosban keveset használnám én is.Vidéken autó nélkül meg vagy lőve nagyjából,szinte létszükséglet,nagyobb szükség van rá ha akárhova el akar jutni az ember.
Hát én nem látom, hogy olyan bazi nagy jólét lenne Pesten. Nyomorognak a kis panellakásokban vagy ami mégrosszabb, az omladozó 100 èves körfolyosós bérházakban. Itt meg mindenki építkezik, megy a verseny, hogy kinek van jobb háza. A szomszédék is azzal menőznek, hogy új kerítésük van.
#9, #10
Kifizetem a 800-1000 forintos benzint is. Nagy autó ez, 2,1 tonna. Szereti a hasát, én nem sajnálom tőle.
Az én (budapesti) ismerettségi körömben is támogatják a szülők a fiatal, huszonéves gyerekeiket. Van aki kapott lakást, van akinek segítenek fizetni az albérletét. Nyilván nem mindenkinek, de azért itt még ezt sokan megtehetik. Én meg is őrülnék ha husznévesen még a szüleimmel kéne laknom, nekem az nem segítség lenne. Inkább úgy mondanám, hogy kisebb településeken reménytelen a fiatalok helyzete, ezért kénytelenek a szüleikkel lakni. De nyilván nem jódolgukban tesznek így.
Ja, a kocsi ritkább, mert itt nem kell. De nekem pl vennének a szüleim ha kérném. De nem kérek. Nem vezettem évek óta, minden itt van közel.
Miért kéne nyomorogni panellakásban? Én imádok így élni. Kertesből, agglomerációból szöktem fel ide, francnak sem volt kedve kertészkedni, házat karbantartani, dugóban munkába járni, aztán dugóban haza jönni. Így csomó szabadidőm megmarad. Az sem baj, hogy kicsi. Mindig is kicsi lakásban akartam élni. Kevesebbet kell takarítani, kevesebb vele a munka, kevesebb a rezsi. Meló után csak hazaérek és szabad vagyok. Nem kell szerelni, nem kell takarítani, nem kell főzni sem, mert ezer kajálda van a környéken. Persze főzhetek ha akarok, néha szoktam is. De nem muszáj. És ez a lényeg.
Nem tudom pontosan mit értesz vidék alatt, de az élhető városokra ugyanúgy jellemző, hogy sokan panelben, társasházban élnek. A tényleg ritkán lakott vidéki településeken élők meg cseszhetik a szép kerítésüket, ha cserébe nincs munka a környéken, ami van, az is rosszul fizet. Cseszhetik a nagy házaikat, ha télen nem tudják majd kifűteni.
Szerintem szánalmas amúgy ez a jampizás, kinek jobb a kocsija, kinek jobb a háza. Azt szeretem Pesten, hogy mindenki éli a saját életét, nem azt lesi hogy mit csinál a szomszéd.
Szóval én kipróbáltam mindkettőt, és azt tudom mondani, hogy engem lakni innen max lábbal előre visznek máshová (legalábbis országhatáron belül).
Szerintem lehet akármilyen jó fizetésed Pesten, akkor is csak egy lakásban laksz. A kertes ház az igazi jólét.
Ezért nem is költöznék fel soha pestre.
“Szerintem szánalmas amúgy ez a jampizás, kinek jobb a kocsija, kinek jobb a háza. “
Márpedig a verseny a fejlődés motorja. Ez működteti a kapitalizmust.
Szerinted a kertes ház az igazi jólét, más meg direkt nem akar abban lakni. Ez a szép, hogy különböznek az emberek.
A versenyt lehet méltósággal is csinálni. Nem csak úgy, hogy kicsapjuk a kirakatba ami van, az suttyó szokás. Pláne ha az a valami egy húsz éves autó, vagy egy kertes ház bivaly.sznád alsón, vagyis valami értéktelen dolog, amit a pesti lakásom árából tízszer meg tudnék venni ha akarnék, csak hát nem akarom.
Mert ha még valaki egy vadiúj sportkocsival, vagy egy rózsadombi villával flexel, arra is azt mondom, hogy szánalmas viselkedés, de ott már egy kis irigység is vegyül legalább ebbe, szóval célt ér az illető dicsekvése. Ha egy Volvora meg egy vidéki házra veri magát az ember, az csak szimplán szánalmat ébreszt, irigység nélkül. Vagyis kontraproduktív. Hiszen az illető menőzni akar, de helyette égeti magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!