Hogyan ismerhetném meg jobban Budapestet?
Nemrég költöztem ide, előtte csak akkor jártam fel, ha itt volt dolgom.
Szeretném minél előbb és minél alaposabban megismerni a fővárost, hogy például gond nélkül segíthessek egy járókelőnek eligazodni.
Navigáció nélkül sajnos sehová nem tudok eljutni, és látványosságokból is csak néhányat ismerek.
Szeretnék a tömegközlekedéssel kapcsolatban is tisztában lenni, de fogalmam sincs, hogyan fogjak neki, hogy képben legyek legalább csak alap dolgokkal.
Van valami ötletetek?
Mióta élek pesti vagyok, de még mindig találok új helyeket, ismeretlen utcákat :)
Sokat gyalogolok, ha csak tehetem és így fedezek fel sok mindent !
Tök fölösleges megtanulni bármit is. Ha valahova el akarsz jutni, akkor google útvonaltervező bármikor egy pillanat alatt választ ad és még azt is tudja, hogy melyik busz mikor jön, vagy, hogy éppen késik-e.
Ahogy éled az életed, úgy meg szépen lassan ragadnak majd rád infók.
Megismerni nyilván úgy tudod, hogy jársz, közlekedsz benne.
A gyaloglás jó ötlet, én suliból, munka után, hétvégente jártam-keltem. Mai napig van, hogy elmegyek sétálok, biciklizek egyet.
Biciklizéseknél, sétáknál megszoktam, hogy rögzítem az útvonalat mint a túrázások során, és vissza nézem térképen, hogy éppen merre jártam, így a látottakat könnyebben el tudom helyezni térben.
Felszállsz egy hosszabb menetidejű tömegközlekedési járműre!
-Egy örökké valóság, mire az útvonal egyik végpontjától odaér a vonal másik végpontjára - és még sok érdekes, izgalmas "embert" is megismerhetsz közben.
Régen mit csináltak az emberek, amikor nem volt se navigáció, sem okostelefon?
Vegyél egy térképet, otthon lehet nézegetni, ismerkedni az utcákkal. Aztán pedig sétálj, és nézelődj. Egyszer erre, egyszer arra. Szép lassan meg fogod ismerni a várost. Legalább a főbb útvonalakat, és a környéket, ahol laksz.
Ahány idegen városba költöztem eddig, mindig ezt csináltam.
+1 a terkepre. En 8 eve lakom itt, a kotelezoen latogatott lokacioim miatt relative jol megismertem. Az egyetemnek 3. es 8. keruletben van tagintezmenye, laktam a 3. es 13. keruletben, ha videkrol jottem akkor a Keletihez vagy Puskashoz erkeztem. Dolgoztam Zugloban, Kobanyan, Csepelen, Ujpesten, Budatetenyben es most Kelenfoldon. Tobb utazos munkam volt, ezert az osszes ki es bevezeto utat ismerem. Ha valamit vasaroltam akkor nem hazhozszallitassal kertem, hanem elmentem erte az adott uzletbe, eleinte BKV-val majd az utobbi evekben autoval. De soha sem hasznaltam GPS-t. Otthon megneztem merre kell menni, melyik jarat, melyik megallonal kell atszalni, hany sarkot kell setalni, ha pedig autoval mentem mindig kerestem referenccia pontot, pl. OMV, Aldi, OTP, rendorseg, templom, stb.
Egyebkent nem olyan bonyolult, a Deak a belvaros amit a Lanchid kot ossze a Dunaval. A Deakon atmegy a kiskorut, aminek a masik vege a Szabadsag hid. Egy ivvel kintebb a nagykorut, Margit es Petofi hid kozott, ezen vegig megy a 4-6 villamos. Keresztbe a Keleti-Bach csomopont az Erzsebet hiddal, ezen a vonalon a Zugloi buszok mennek vegig. A nagykoruttol egy ivvel kintebb a Konyves Kalman-Hungaria-Robert Karolykorut ami az Arpad es Rakoczi hid kozott megy, az 1-es villamos itt kozlekedik Obudatol Kelenfoldig. Van a 3-mas metro ami eszak-del iranyban Pesten megy vegig, a budai fonodo villamos ugyan ez csak Budan, a 2 es 4-es metro pedig kelet-nyugat iranyban. Kb. ennyi az alapja, 3 koriv, 2 metro "vizszintesen", 1 metro Pesten "fuggolegesen" es 2-3 villamos Budan szinten "fuggolegesen". Ha pedig tavolabb szeretnel menni, ott vannak a HEV-ek, csillagpontosan Bekasmegyer, Godolo es Csepel fele. Vagy busz.
Jo tajekozodasi pontok a plazak, palyaudvarok, kozlekedesi csomopontok, terek es a hidak.
Ismerkedj meg egy főbb útvonallal és úgy lesz viszonyítási alapod.
Aztán ha az megvan jobban bele lehet mélyedni.
Én a nagykörutat szoktam alapul venni, hogy onnan hogyan jutok el egy adott helyre vagy ha eltévedtem akkor hogyan jutok a körútra.
Mondjuk alapvetően ez olyan, hogy ahol rendszeresen mozognod kell, ott kialakul egy mentális térkép fejben, ahol meg nem kell ott marad az előre tervezés meg navigálás.
Korábbi éveimben azt sem tudtam merre van Kőbánya, Kispest. Nyilván rá tudtam bökni a térképen, de nem volt róla fejben semmi képem. Mióta errefelé lakom, meg a fél rokonságom is, munkahelyem is erre van, így sokkal jobban ismerem mi merre hány méter.
És szerintem tényleg segít, ha az ember térképre helyezi a látottakat. Legalább nagyságrendileg.
Még egyetem első hetében volt gólyahét, és vittek minket ide-oda. Villamos, buszozás, ilyen villamos, olyan villamos, azt sem tudtam merre vagyunk, úgy tűnt, mintha bejárnánk a fél várost. Utólag megnézve meg marhára alig mozogtunk, konkrétan a fő vonalakon mentünk végig BME-Móricz-Kálvin-Deák.
Vagy akkori mentorunkkal 20x telefonáltam, mert mondta, hogy 4-6-os villamossal jönnek. Én nem értettem, hogy most akkor 4-es vagy 6-os amin vannak, meg fogalmam nem volt, hogy ez majdnem végig egy vonal és 2-3 percenként jár :D
Egyik lekezelő munkatársamtól kaptam a lecseszést, hogy 5 éve élek Pesten, de azt se tudom mi merre van. Csak mert nem tudtam semmit a belvárosról, ő meg 5. kerületben nőtt fel.
Aztán beszélgettünk, a 11. kerületről annyit tudott, hogy "Ott van a Móricz, nem?" Aztán mára az egyik leginkább fejlődő kerület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!