Vettem egy nyaralót, de az új szomszédom már rögtön kötekedik hogy a fáim beárnyékolják a kertjét, vágjam ki az összeset?
Nálunk is próbálkozott anno a 80 éves bácsika, hogy vágassam ki a tuját mert pont a veteményesét árnyékolja. Mondtam neki, hogy akkor jövőre ültessen máshova, kiröhögtem és otthagytam.
Ha átlóg a kerítésen a kertjébe akkor azt a részt levághatja vagy levágathatja, de nem kötelezhet arra, hogy vágasd ki a fádat ha nem balesetveszélyes rá vagy az értékeire nézve.
Egyébként ez meg pont az a típusú unatkozó ember, aki utána úgyis talál mást amibe beleköthet.
Szépen közlöd vele, hogy a fa marad, ha neki bem tetszik kezdeményezzen polgári peres eljárást.
Egyébként az előző tulajnál is nyílván probléma volt, nálad meg bepróbálkozik.
A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan- (épület) illetve a telekhatártól:
a)
1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény
1,5 m
1,0 m
b)
2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa, szőlő
2,0 m
1,5
c)
3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa
2,5 m
2,0 m
d)
4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa
3,5 m
3,0 m
e)
4 m-nél magasabbra növő, terebélyes díszfa, alacsony növésű gyümölcsfa
4,5 m
4,0 m
f)
Cseresznyefa, nyár, fűz, akác, fenyő, egyéb magasabb növésű gyümölcsfa
5,5 m
5,0 m
g)
Dió és gesztenyefa
6,5 m
6,0 m
Egyszerű a megoldás.
Cserébe a kérdező is átnéz a szomszédhoz és szinte biztos, hogy találni fog olyasmit, amivel ő szeg szabályt.
Így tehát érdemes a "te se bszogatsz, én se bszogatlak" elve alapján megbeszélni, hogy jószomszédok ugyan már sosem lesztek, de békén hagyjátok egymást és mindenki él a saját területén. Ha nem, akkor te is mész feljelenteni, aztán senki nem jár jól.
Amikor kertes házba költöztem az volt az első dolgom, hogy körbeültettem a telekhatároktól másfél méterre leyland ciprussal. Kellett neki jó 5 év, mire egybefüggő lett és jó magas, de megérte. A másfél méter kötelező, különben nem fogsz rendesen odaférni a nyíráshoz.
Minden évben kétszer nyesni kell, de benzines sövényvágóval nem tart sokáig. Úgy 3 méter magasra vágom, olyan, mint a fal, még a betörők ellen is jó.
Ne vagd ki a fat. Mondd meg neki,h legyen realista es vegyen inkabb kannas bort a lid.be .... meg tartostejet mar ne vegyen. 😁
Mekkora bunko szomszedod van.
Kerdezz vissza,h hogy mondta? Nem ertem. Jatsz el,h nagyot hallasz,ahogy az ilyen oreg szemetladak szoktak. Nagy tujakat es 5 meteres keritest huzz ponyvaval,h ne lasson be es ne tudjon zaklatni a rohadek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!