Miért bálványozzák ennyire Budapestet a magyarok?
Elég egyszerű közegben éltek.
Szombathelyiek vagyunk, tehát országhatáron belül messzebb nemigen lakhatnánk.
Kéthetente megyünk családilag színházba, operába, vásárolni, Ferencváros meccsre, vagy csak szórakozni, esetleg egyszerűen csak ismerősökhöz.
2 óra kényelmes autózás, nincs ebben semmi különös, vagy "bálványozás".
Miért lenne "nagy szó" ott élni, az költözik Pestre, aki csak akar (legalábbis uniós állampolgárként), a szabad helyváltoztatás alkotmányos jogod.
Én sosem élnék Pesten, de mivel kulturális- és gazdasági centrum, elfogadom, hogy vannak programok, melyekért utaznom kell.
Munka lehetőség, ami fizet is.
Kultúra, iskola, ami versenyképes.
Sajnos elmúlt 15 évben egyre kevesebb vidéki és egyre több bp-i munkalehetőség van elég sok szakmában.
Vidéken pl Székesfehérvár, Veszprém a tömeg közi olyan, ha lekésem a buszt, gyalog gyorsabb vagyok - ez Miskolc, Pécs és Debrecenben azért nem jellemző.
Veszprémben és Székesen is 9-13 között lefeküdhetsz a fő útra 10 perc mire megkérik, hogy fiatalember legyen szíves feküdtjön a járdára.
Miért? Miért?
Gazdasági érdek.
Budapest a lehetőségek városa, úgymond.
Mindenhez képest sokkal szélesebb választékban vannak munkalehetőségek, átlagosan magasabb fizetések, sokkal több szórakozási lehetőség, nagyobb választék vásárlás terén.
Az a város él, nyüzsög. Van akinek ez kell.
Míg pesten közel 2 millió, addig az azt követő nagyvárosokban csak 100-160 ezer ember él.
Én amíg vidéken laktam gyerekként, gyakorlatilag tök menő volt ha valaki azt mondta hogy ő felment Pestre.
Pest Magyarországon egyfajta kultusz, beleivódott - főleg a vidéki - emberek természetébe
Inkább a budapestiek vannak rákattanva Budapestre. Anno cseréltem postán könyveket, de sok cseretársnak tök az volt egyértelmű, hogy mindenki pesti, és személyes átadást akartak, amikor meg közöltem, hogy bocs, de kis békés megyei falumba inkább postán kérem a könyvet, fel voltak háborodva.
Minden Pest körül forog, ami nem Pest, az vidék. Igen, Debrecen, Szeged vagy Miskolc is.
Definiáld kérlek mit értesz bálványozás alatt.
Egyszerűen csak tény, hogy Európai szintű város, mondhatni világváros, ahol nagyságrendekkel több a munka, rendezvény, ott lakik az ország 1/5-öde és még ugyanennyi ingázik oda naponta dolgozni.
Ráadásul az ország adottságaiból és Bp központi elhelyezkedéséből kifolyólag nincsen semmi ellenpólusa, az összes többi városunk 200 ezer fő alatti.
Én utálom Pestet, mint a szart. :D
Üdv: egy Pesti Resti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!