Miért köszönnek az emberek egymásnak egy lépcsőházban
ha nemis ismerik egymást?
"Udvariasság? Az mit jelent pontosan?"
Tudod régen úgy volt, hogy miközben valaki felnőtt egy családban, az évek során megtanulta azokat a magatartási normákat, amik a kulturált viselkedéshez hozzátartoztak.
Mire felnőtt lett a gyerekből, már tudta, hogy mit illik és mit nem. Az udvariasság ennek a hétköznapi etikettnek az egyik fejezete.
Ahogy írtam régen a család, meg az iskola volt az a környezet, ahol a gyerekek lépésről lépésre megtanulták a viselkedés szabályait.
Manapság meg jobb esetben pl. a gyakori kérdések weboldalon tesz fel hasonló kérdéseket, aki egyáltalán érdeklődik valamilyen szinten a téma iránt.
;)
2020. jan. 11. 15:45
12/17 Zoro86 válasza:
Ezután a kérdés után pszichológiai terápiára szorulok.
Hallod, google használatával nézz utána alap etiketteknek, vagy azt csinálsz amit akarsz.
Rövid válasz: egy lakóház az egy közösség is, mint egy mini falucska.
2020. jan. 12. 08:07
Az egymásra való figyelés közelebb hozza az embereket. Közösségépítő ereje van, amire jelenleg nagyon nagy szükség van.
2020. jan. 13. 09:33
Faluban is köszönnek egymásnak az emberek, pedig mégcsak nem is szomszédok sőt az is lehet hogy a falu másik felén laknak :) Engem régebben, főleg tinédzserként nagyon zavart hogy végigmentem az utcán és boldog boldogtalan sosem látott emberek köszöntek. Aztán elköltöztem a fővárosba ahol szinte átnéznek az emberen, még a szomszédok sem köszönnek egymásnak. Azóta mikor hazalátogatok a szüleimhez már tudom értékelni, hogy észreveszik az embert és megtisztelik egy üdvözléssel, szóval már boldogan visszaköszönök :)
2020. jan. 13. 18:23
15/17 anonim válasza:
Azért, mert emberek! Te hol nőttél fel?
2020. jan. 14. 05:58
16/17 Piroschka2 válasza:
Régebben ez nem így volt. Nem köszöntek egymásnak a lépcsőházban, de a boltokban is azt mondták: 'Tessék kérni'. Ma meg mosolyognak az eladók és ha nem veszel semmit akkor is kedvesek. ÉS úgy kb. 10 éve vagy korábban elkezdtek az emberek köszönni egymásnak az erdőben is. A kirándulók. Talán sokan jártak Ausztriában már, ahol 'Grüs Gott'-al köszöntik egymást a kirándulók. Szóval az emberek manapság sokkal kulturáltabbak mint voltak a rendszerváltás előtt. Az utakon is az autósok is hála Istennek. Az 50-es években állítólag még ki volt írva a villamoson hogy 'Ne kopjon a padlóra'. Nagy utat tettünk meg!
2020. jan. 14. 07:48
17/17 Jászay András válasza:
Apró adalék: Ha férfi vagy, köszönj előre a felnőtt nőknek, és a nálad idősebb férfiaknak. A nők előre köszönjenek a náluk idősebb nőknek és minden öregnek. A többieknek köszönj vissza.
2020. jan. 14. 07:50
Kapcsolódó kérdések: