Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Hogyan álljak a sarkamra?

Hogyan álljak a sarkamra?

Figyelt kérdés

Én egy 25éves nő vagyok, aki nem tud a sarkára állni és kiállni magáért, sem nemet mondani és igen hogy még bővitsem a repertoárt befolyásolható is vagyok.

Sokszor irigylem azokat az embereket, akik kerek perec megmondják a frankót ha valami atrocitás éri őket, akik kiállnak magukért és nem hagyják magukat más elnyomásának engedni, és igen is tudnak nemet mondani anélkül hogy aggoódnának ,"hogy jaj most milesz."

Segitséget szeretnék kérni miként s hogyan tudnék ezen változtatni. Adódnak ebből problémáim és csak magamban feszengek és őrlödöm.

Olykor előfordul ,hogy annyira felspanolom magam a felgyülemlett dolgok miatt hogy gyomoridegem lesz.. Magamban 1000x lejátszom mit kellett volna akkor mondanom, de mégsem tettem.... álmaimban törnek elő azok a dolgok amiket a valóságban kellene megbeszélni vagy csak kiállni magamért.

Nem tudom milehetne a megoldás.

2019. jún. 2. 07:41
 1/6 anonim ***** válasza:
Beszélgess egy pszichológussal. Minden rossz szándék nélkül mondom.
2019. jún. 2. 08:49
 2/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Maximálisan értem a problémád. 32 éves nő vagyok, és még én is csak most jövök bele abba, hogy hogyan kell nem mindent lenyelni és elfogadni.

Az nagyon jó, hogy tudatosítottad magadban, hogy ilyen vagy. Innentől lehet tudatosan küzdeni ellene.

Az ilyen gátlások abból adódnak, hogy az ember attól fél, mit tesznek, mit gondolnak majd mások róla, ha ő nemet mond, nem fogad el valamit, vagy nemtetszését fejezi ki. Elmondom: semmi. Más ezt naponta többször csinálja. Tőled talán nem szokták meg, ezért rendkívülinek fog hatni először, de ez nem azt jelenti, hogy tilos nemet mondani, és kiállni magadért.

Kezdd azzal, hogy tisztázod magadban, mik azok, amik történnek és nemet mondhatnál rájuk (illetve kellene). pl van egy kolléga, aki rendszeresen rád tol valami melót, pedig nem kellene elvállanod, vagy ilyesmi. Készítsd fel arra magad, hogy ha ez legközelebb megtörténik, akkor szépen kedvesen, de határozottan nemet mondasz.

Más szitukra is készülhetsz. Alapvető, hogy csak arra mondj igent a magánéletedben, amihez valóban kedved van, és ne mások elvárása miatt. Ha legközelebb ajánlanak valamit, pl egy mozit, vagy bármi programot, tne automatikusan válaszolj, mert arra mi hajlamosak vagyunk, hiszen a másik boldoggá tétele a cél - legyen az a szempont, hogy valóban kedved van-e hozzá. Várj a válasszal és gondold át, valóban akarod-e.

Szóval ilyen egyszerű dolgokkal lehet kezdeni.

Ha panaszos ügyet intézel valahol, a legjobban az udvariasság oldja a stresszt, a szitutól való viszolygást. Legyél kedves, udvarias, jobban állnak hozzád, nem lesznek taplók és nagy valószínűséggel sikerrel zárul a dolgod.

A legfontosabb tehát az, hogy tudd, hogy semmi nem történik, ha nemet mondasz. Neked is, mint másnak, jogod van hozzá. Ha hirtelen bólintottál valamire, amire nem kellett volna, utólag rájössz, akkor utólag keresd fel az illetőt és mondd vissza a dolgot. Nem baj, ha egyből nem megy szemtől-szembe és kapásból, ha utólag cselekszel, az is cselekvés. Majd legközelebb megy kapásból.

Én is leráztam magamról egy-két béklyót pár éve, amiket jófejségből viseltem. Aztán jól pofán csapott, hogy amúgy mindenki tesz arra, milyen "jófej" vagyok én ezzel a kutya nagy szervilitásommal, és abbahagytam az egészet. Most is ugyanúgy tesz rám mindenki, de legalább több a szabadidőm és nem végzek más helyett értelmetlen feladatokat. Szóval nagyon megéri!

2019. jún. 2. 08:59
 3/6 anonim ***** válasza:
Tanulj valamilyen küzdősportot, az megtanít kitartónak lenni. Nézz olyan filmeket, ahol van pár önbizalommal megáldott személy (pl.: Dokik Dr. Cox-a). Otthon, tükör előtt próbálj szövegeket begyakorolni, hogy X, Y helyzetben mit mondanál, majd a környezetedben lévőkkel gyakorold be ezeket.
2019. jún. 2. 12:19
 4/6 anonim ***** válasza:

Fogadd el magad úgy ahogy vagy, és értsd meg hogy akkor is jó vagy ha nem azt mondod amit más hallani akar :)

Nálam ez jött be

2019. jún. 2. 18:15
 5/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

1,Kommentelő:

Megfordult már a fejemben, nem egyszer.

2,Teljes mértékben így van ahogy mondod.

Van bennem egyfajta megfelelési kényszer is mások iránt, és maga a félelem amiről írsz, hogy mit gondolnak majd mások ha nemet mondok, vagy csak elmondom az én álláspontom bizonyos dolgokról.

Igen ez megjelenik a munkahelyemen is , legfőképp a családban is ez a probléma.

Csak az a baj ha nemet is mondok, még én érzem magam rosszul,olykor még lelkiismeret furdalás is gyötör. Azaz érzésem lesz, hogy úristen segíthettem volna neki ha pl megkérnek valamire, de nem tettem. Ilyenkor rossz embernek érzem magam. Úgy érzem cserben hagytam. És igen félek hogy vajon mit gondol rólam ezek után..

2019. jún. 3. 08:49
 6/6 anonim ***** válasza:
Kettes vagyok. Kérdező: semmit nem fognak gondolni. Kétfajta ember van: aki nem képes a sarkára állni és szorong, ha mégis megpróbálja, illetve a másik az, aki azt csinál, amit akar. Az első típus csodálna, ha kiállnál vele szemben (de nem is valószínű, hogy ő kihasználna), a második meg nem törődne vele, mert ő is olyan és érti a dolgot. Túlszorongod, hidd el. Tudom, nem lehet csettintésre túllépni ezen, átállítani az agyad, de kezdd el a folyamatot. Senkinek nem vagy a cselédje, hogy állandóan a kedvét lesd. Tessék néha igenis picit önzőnek lenni, az a normális.
2019. jún. 3. 17:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!