Összevesztünk a lakótársammal a melegházasság/örökbefogadás témán. Nem nagyon tudtam már mit mondani az érveire, ti tudnátok?
A házasságnál ott vagyunk megakadva hogy neki ez a véleménye: Ha két felnőtt,cselekvőképes ember úgy dönt,hogy szeretik egymást,és szeretnének ezentúl házastársak lenni,és élni azokkal a jogokkal amikkel ugyanebben a helyzetben lévő hetero embertársaik élhetnek,az konkrétan miért és kinek rossz? Milyen negatív hatása van az átlag polgár életére, ha Peti és Zoli szépen elmennek a hivatalba és nyilatkoznak arról hogy ők házasságban kívánnak élni?
Én erre próbáltam azzal érvelni hogy a házasság hagyományosan ugye egy szentség férfi és nő között,és hogy ott van a melegeknek az élettársi viszony,de erre ez volt a válasz:
Ha a hagyományos házassági értékeket akarjuk képviselni,rendben.Akkor ezentúl nincs válás.Nincs 2 hónap múlva meggondoltam magam,nincs 3-4 férj/feleség egy élet során.Vagy ha annyira ragaszkodunk ahhoz hogy másképp hívjuk a melegek házasságát,legyen inkább élettársi kapcsolat,az is oké,de akkor járjanak hozzá pontosan ugyanazok a jogok.
Ez a vita kb. itt állt meg.Aztán az örökbefogadás:
Én azt mondom hogy egy gyereknek hogy egészséges legyen mentálisan kell apuka,anyuka,szerető család,minta.
Erre a válasz: És ha anya/apa meghal/elhagyja a családot/stb.?Vegyék el a gyereket az egyedül maradt szülőtől?Plusz a gyerekek nem csak otthon látnak mintákat/példaképeket, vannak rokonok,barátok,tanárok is az életükben akikre felnézhetnek,néha jobban is mint a saját szüleikre.Plusz, ugye mi a garancia arra,hogy csak mert a gyerek egy hetero párnál van jó élete lesz?Becsúszott gyerekek akiket inkább a nagyi nevel,ha tudja,bántalmazott gyerekek ezrei,stb stb.És a gyerekek akik eleve az árvaházban kötöttek ki,kiknek is a gyerekei?Hetero pároké többnyire.Ha nem lenne ilyen lehetőség hogy árvaház,vajon hány út szélén hagyott/vízbe fojtott áldozat került volna ki az árvaházak lakói közül?A mentális egészség,pedig nem garantált csupán azért mert anya meg apa nevel egy gyereket,lásd az imént említett elhanyagolt/bántalmazott gyerekeket.
Durván így állunk,igyekeztem pontosan leírni az érveit amire nem tudok mit mondani.Nem akarom hogy megromoljon a viszonyunk (én amúgy hetero fiú vagyok,ő biszexuális lány),mert amúgy nagyon rendes,az eddigi legnormálisabb lakótársam (ezt a részét leszámítva),és szeretném észérvekkel meggyőzni hogy nem jól látja a dolgokat.Lassan 10 hónapja lakunk együtt,neki azóta barátnője van (gondolom előtte is már együtt voltak),de fiatalok vagyunk,úgyhogy még bőven rájöhet hogy nem ez az egészséges.Eddig nem nagyon tettem szóvá semmit a barátnővel kapcsolatban,vagy az életmódjával kapcsolatban,ez a vita a Kövér Lászlós megjegyzés után alakult ki,mert épp együtt néztük a hírekben,és ez jött ki belőle.Azóta baromi rossz a hangulat,nem beszélgetünk,csak köszön,és eléggé elkerül.Most nyilván úgy érzi győztesként jött ki a vitából,de ez nem így van,csak nekem fogytak el az érveim.Remélem itt kapok pár ötletet amivel ráterelhetném a jó megoldásra.
*Nekem (és szerintem az emberek nagyobbik részének)*
Segítek, az emberek nagyobbik része pont hogy elfogadja hogy vannak melegek, és csak annyit mondanak rá hogy éljék az életüket boldogan. És nagyobbik részük nem gondolja azt sem hogy betegség, főleg a fiatalabb generációkban.
Persze, hogy jogod van a véleményedhez. Mint ahogy neki is. Érvei viszont neki vannak, neked nincsenek.
De erről a jó megoldásra terelésről, már megbocsáss, nekem azonnal az ugrott be, amikor a vallásosok jó útra akarják terelni a nem vallásosokat.
Kerdezo: a sajat, nyilvanvaloan vallasi alapu velemenyedet ne probald meg olyanra tukmalni, aki nem vevo ra. Akkor se ha biszexualis, homoszexualis, fekete, feher, sarga, szemuveges, kopasz, barmi.
A hazassag 'szentsege' egy kozepkori felfogas, es igen, igaza van a lakotarsadnak, hogy oke, ne lehessen a melegeknek hazasodni. De akkor:
- nincs szex neked se a hazassag elott,
- a megkotott hazassagot nem bonthatod fel soha,
- szexelni kizarolag sotetben, feloltozve lehet mert az csakis ugy erkolcsos,
- semmifele fogamzasgatlast nem hasznalhatsz se te, se a jovendobelid, meg csak a megszakitott kozosulest se (!), hiszen az bun
- minden gyereket meg KELL szulnie akkor is ha tudottan beteg, hiszen az abortusz is bun, es mindet neked kell eltartani.
Ja, hogy ez igy sok lesz?
Az ugy nem megy am kispajtas, hogy kivalogatjuk a szentirasokbol ami kenyelmes meg tetszik meg egyezik a kis korlatolt vilagkepunkkel, a kenyelmetlen / kellemetlen dolgokat meg elegansan atlepjuk!
A lakótársadnak van igaza. Ez egyértelmű. Neked teljesen be van szűkülve a látóköröd, és csak a férfi-nő párost látod magad előtt. Pedig az embereknek el kéne fogadni hogy nem csak ez van.
Nagyon nem az a jó megoldás amit te gondolsz.. Amúgy meg ha nem tudsz érvelni, az teljesen nem a mi dolgunk. Az egész "érvelésedből" látszik hogy csak egy irányba látsz.
Mi az hogy hagyomány? A kérdés az, hogy mi a fontosabb: a szerelem vagy a hagyomány? Durván több mint száz évvel ezelőtt nem csak a nem heterok kérdése volt, sőt igazán nem is az. Ha egy lány beleszeretett egy fiúba és az viszont szerette őt, az nem jelentett semmit. Egy Montague nem vehet el egy Capuletet... Ugyi? Egy rangos lány nem nézhet nem rangos fiúra és fordítva. Mit számít, hogy két ember szereti egymást? Nem ez a tradíció. Mit tettek az emberek? Ellenálltak, szenvedtek. Ma ez kiszorult csak a nem heterokra, persze sokkal enyhébb formában, de ettől még mindig nem lehetnek a fennálló társadalmi normák miatt egymáséi ha akarják ha nem.
Aki egy kicsit is ismer irodalmat, az tudja, hogy a szerelmi költészet és a világ szerelmiirodalma nagy része évszázadok óta ez ellen protestál.
A kérdés a következő: mi a család? Két vagy több ember akik szeretik egymást, törődnek egymással vagy anya apa gyerek? Ez családiasság, szeretet kérdése vagy tradíció kérdése? És mi a szerelem? Két ember aki beleszeretett egymásba, vagy a házasság? Jól van-é az, hogy a házasság nem szerelem a szerelem nem házasság vagy nincs?
A mentális egészségre pedig mi hat a gyereknél? Ha szeretik vagy nem szeretik vagy az, hogy ki neveli? Nem lehet egészséges és boldog azért mert nem egy szülőanya és apa neveli hanem Hetty néni? Vagy egy vagy két nő? Vagy egy vagy két férfi? Akiknek egyébként nem is muszáj kapcsolatban lenni, csak legalább két ember. Szóval ennyi a kérdés. Legalább két három ember aki kortól, nemtől függetlenül törődnek egymással a család, vagy a dolgozó apuka, a mosogató anyuka, és a csattogós pillangót tologató gyerek?
Tradícionális kérdés vagy szeretet kérdés?
Én nem gondolom, hogy Ő is tökéletesen látja a dolgot, de szerintem te is tévedsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!