Az emberek miért nézik le azt, aki nem dolgozik, és nincsen végzettsége?
Én azt szeretem a legjobban, mikor valaki úgy csinál, mintha a saját döntésem lenne, hogy dolgozok-e vagy sem. Mintha csak úgy besétálhatnék valahova, hogy na akkor én mostantól itt dolgozok és kezdeném a műszakot. Sajnos ez nem ennyire egyszerű, van amikor hiába jelentkezik 1000 helyre is az ember, hogy szeretne ott dolgozni, válaszra sem méltatják vagy elküldik a fenébe. Ebben az esetben nem hibáztatható az illető, hiszen nem rajta múlik a dolog. Többnyire pofára megy, tehát a fiatal csinos csajok eleve előnyben vannak, számukra elképzelhetetlen hogy ne találjanak munkát, hiszen simán felveszik őket még érettségivel is bármelyik irodába. Aztán jönnek a kapcsolatok, akinek a szülei, rokonai, barátai tehetős és befolyásos emberek, őt is benyomják bárhova, akár alkalmas a munkára, akár nem. Aztán jönnek a jó szakmával vagy diplomával rendelkezők, őket is felveszik, mert valakinek dolgozni is kell a protekciós és nyalis emberek helyett. De ez is olyan, hogy valaki dönthetett rosszul 18 évesen, amikor még nem volt rálátása a dolgokra és nem is segített neki senki a helyes útra térni...onnantól meg már megette a fene az egészet, amikor valaki kiesik 22-25 évesen egy használhatatlan diplomával az egyetemről. Meg nem is való mindenkinek a mérnök vagy informatikus szakma, egyszerűen nem lenne jó benne, nem tudná megtanulni normálisan.
Szóval nagyon összetett dolog ez, igazából csak az aktuális igények döntik el, hogy kiből lesz a társadalom számára hasznos és értékes ember és kiből nem. Például aki most egy nagyon jó programozó, az lehet 100 évvel ezelőtt egy hajléktalan csöves lett volna, mert nem értett volna egyetlen akkor "divatos" szakmához sem (többnyire fizikai jellegű szakmák). Ma meg lehet az lesz egy munkanélküli "semmirekellő", aki 100 éve megállta volna a helyét a világban. De gondolkozhatunk kisebb léptékben is. Nagyon sok múlik a szerencsén is. Nem szabad elítélni senki, aki nem dolgozik, mert ott az esetek 99%-ában nem arról van szó, hogy nem szeretne dolgozni, mert hülye, hanem egyszerűen úgy alakultak a dolgok, hogy nem tud dolgozni, bármennyire is szeretne.
Az igen, máris törölve lettem?
Nem, nem lesz kevesebb. De a mentalitás teljes mértékben elítélendő. Legalább ne _akarnál_ kolonc lenni. Szégyen érzeted sincs, hogy élősködsz? Tedd a szüleid nyakán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!