Miért tekintik sokan ekkora dolognak a diplomát?
Azért mert egy átlag diplomás kb kétszerannyit keres mint egy nem diplomás. Természetesen van olyan diplomás aki nem keres többet és van olyan szakmunkás aki meg milliókat visz haza. De az esetek túlnyomó részénél egyáltalán nem ez van.
Én egy csomó szakmunkást ismerek, annak egy elég kis százaléka keres elég jól, a nagy része a gyárban dolgozik viszonylag kevésért, viszonylag rossz munkát, viszonylag több műszakban.
A diplomás ismerőseim 99% diplomás munkakörben sokkal jobban keres.
Természetesen sokat lehet olvasni a mekiben mosogató diplomásokról... ilyenkor az a kérdésem, hogy te hány ilyet ismersz? Mert én egyet sem.
A JÓ, azaz ÉRTÉKES diploma valóban nagy kulcs az élethez!
Az sajnos más kérdés, hogy manapság minden 2. fiatal büfészakos, aztán sírnak, hogy miért munkanélküli vagy árufeltöltő, vagy éppen keres fele annyit, mint a gyári melós, vagy pláne villanyszerelő szomszédja.
Manapság, főleg a csajok szemében ciki a "melós szaki", mert csak a diplomás lehet EMBER.
"Az sajnos más kérdés, hogy manapság minden 2. fiatal büfészakos"
- ezt honnan veszed?
"aztán sírnak, hogy miért munkanélküli vagy árufeltöltő, vagy éppen keres fele annyit, mint a gyári melós, vagy pláne villanyszerelő szomszédja."
- Hány olyan diplomást ismersz aki fele annyit keres mint egy gyári melós?
Ezek ilyen városi mendemondák, jellemzően a nem diplomások vigasztalgatják vele magukat.
Szerintem ez egyfajta "reakciós" folyamat.
A szülők azt látják, hogy kétkezi munkából nem lehet megélni, a szakmunkás oktatás, utánpótlás teljesen le lett építve, így a szülők jobb híján egyetemre küldik a gyereket.
NA meg sokan csak végletekben gondolkoznak. Vagy "ülsz az irodában" vagy "dolgozol a gyárban" helyzetet vázolnak fel, mintha nem lenne egymillió más szakma a világon, amiből meg lehet élni.
Azt is tegyük hozzá, hogy szakmunkásnak lenni alapvetően erős fizikai munka. Lehet, hogy sokat keres, ösztönzi a pénz, széthajtja magát, csak éppen az élete felénél belerokkan.
Illetve ahhoz hogy valaki diplomával mosogasson már erősen kell az egyén "szerencsétlensége" is. Nekem is van ismerősöm, aki mindig csak tervezget, hogy ezt csinálja MAJD, azt csinálja MAJD, közben árufeltöltőként dolgozik diplomásan. Mások meg simán elhelyezkedtek szakmán belül, persze megvan a szívós része míg gyakorlatot szerez az ember, de onnantól egyértelműen magasabb szinten fog állni.
A diploma egyfajta szűrő manapság kb. mint régen az érettségi volt. Csak most átvette a helyét.
Ha nem az oklevélnek megfelelő munkakörben helyezkedsz el akkor nem sokat ér a diploma önmagában!
Én mondjuk egyet értek azokkal akik a light-osabb képzések állami finanszirozását/keretszámát radikálisan lecsökkentenék. Mert így tényleg semmi értelme nincs az egésznek. Pénzpocséklás. Csak az oktatók lobbiérdeke elég erős mert akkor ők elveszítenék a kényelmes állásukat.
Így meg marad minden a régiben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!