Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mitől motivált valaki?

Mitől motivált valaki?

Figyelt kérdés
Nekem már elképzelésem sincs. 1 évem van az érettségiig, nincs veszve semmi. Mindig is mondogatták a tanáraim, hogy jó képességű vagyok, sokra vihetném. A legtöbb tárgyból mégis a minimumot teljesítem, mert nem látom értelmét, hogy erőlködjek. Félek ez is felesleges lenne, mint más dolgok, amikre rászántam magam valahogy. Ha ennyi idősen lehet ezt mondani, a legtöbb dologban totál szerencsétlen vagyok, vagyis voltam eddig. Nincs olyan rokonom, akiben lehetne bízni (alapból borzasztó kevés van, és mielőtt felmerülne, tettek is érte, hogy így lássam), barátokat pedig szinte lehetetlen találni ebben a korosztályban hosszú távra, csak a viccelődésig lehet jutni. Párkapcsolatban is állandóan olyanokat fogok ki, akiket nem érdekel semmi, jelenlegi barátom szerint minden "majd lesz valahogy". Nem is lehet mindent halál pontosan megtervezni, mi várható évek múlva, de szerintem egy nagyvonalú elképzelés fontos lenne, ami a jelenben tud adni motivációt. Csak azt sem tudom mit kéne később kezdeni magammal. Sok minden érdekel, viszont ebben az országban többnyire azt hallom, ez is rossz, az is rossz. Próbálok valamit csinálni a helyzetemmel, mindig vannak előre lépések, de a legfontosabbal nem tudok mit kezdeni évek óta. Akinek önmaga miatt van motivációja, hogyan? Akit mások tudnak támogatni (sajnos velem is ez lenne) honnan ismert meg olyan embereket, akiket érdekel is valami a saját világukon kívül?

2018. okt. 12. 14:17
 1/1 anonim válasza:

Huh. Nagyon nehéz témába kérdeztél bele, azthiszem ez a kérdés nem gyakorira való, inkább egy mély személyes beszélgetés keretei között tudom elképzelni. :) De megértem, ha nem nagyon van senki körülötted, szóval megpróbálom megfogalmazni a gondolataimat.

Nagyon sokáig én is érdektelen voltam a tanulás iránt, és igazság szerint nincs is ezzel semmi baj. A mai oktatásrendszert, elvárásokat kontra magyar munkalehetőségeket tekintve elég nehéz motiváltnak maradni. Főleg ha nem igazán áll melletted senki. Családom nem igazán volt sosem mellettem, támogatás jó részét tanároktól, barátoktól és a páromtól kaptam.

Ne értsd félre, nem azt mondom jó ez így, mert nem lesz a későbbiekben hasznodra, csupán nem okollak érte. Még ha ilyen helyzetben is vagyunk, kezdeni kell magunkkal valamit, mert ez van, ebbe kell élni amíg nem változik. Ezt kell kihasználni. Lehet úgy érzed, nagyon lemaradtál és nagyon sokmindent kellene pótolnod, de tényleg nincs veszve semmi. Én a gimi 3. évébe kezdtem el matekot tanulni, képzelheted mennyire le voltam maradva, mégis most a legjobbak között vannak a dolgozataim, csak mert csinálok házit, és megkérdezem amit nem értek.

Tehát motiváció. Mikor elkezdtem úgy igazán, motiváltan tanulni, akkor nem nagyon tudtam mi szeretnék lenni. Az doppingolt, hogy egyre jobb jegyeket szereztem, hozzá tudtam szólni az órákhoz, jók lettek a dolgozataim, meg hát olyan nagyobb célok is megvalósultak mint pl a nyelvvizsga. Egyszóval a sikerélmények. Én az a tipusú ember vagyok, aki a sikerek miatt mindig egyre jobb és jobb akar lenni. Nem feltétlen van mindenki így ezzel, de szerintem valamilyen szinten működik.

Ha tanulsz akkor ne mások miatt, magad miatt tanulj. Tudd, hogy egyszer lesz gyümölcse. Ne hidd el ha valaki azt mondja nem így lesz. Ha nem is becsülnek meg sehol érte(amit kétlek), te több vagy tőle.

A másik amit mindenképpen tanácsolnék neked: ÖNISMERET!!! Nagybetű, felkiáltójel. Minél jobban megismered magad, annál tisztábban tudod mit akarsz. Egyre jobban körül tudod majd írni mihez van képességed, és mit szeretsz. Lehet elsőnek csak annyi lesz meg, hogy a tudományok érdekelnek, vagy inkább humán irányzat, elkezdessz rá jobban figyelni, rájössz hogy mennyire jó vagy ebben és abban, és téged pontosan pl a nyelvek érdekelnek és olyan szivesen lennél...... Aztán egyre jobban fogod élvezni amit tanulhatsz.

Szerintem keresned kellene olyan embereket magad köré, akikkel tudsz igazán mélyen beszélgetni. Bár az a véleményem az emberi lélek autómatikusan vonzódik a hozzá hasonló emberekhez, szóval nem feltétlen vagy rossz helyen a barátaid között, maximum féltek egymással úgy igazán őszinték lenni. És nincs ezzel semmi baj (egyébként van, csak a mai társadalmunkban vált ez természetessé), mindenki fél feltárni önmagát. De szerintem az emberekkel lehet mélyen beszélgetni, csak alkalmat kell találni, és bátornak lenni. És hidd el ők is megnyílnak neked. Érezni fogod kivel tudod megbeszélni a dolgaidat. Kifejezetten kapcsolatépítő dolog lesz. De vigyázz magadra, és hallgass a megérzéseidre, kinek, mikor, hol, mit, milyen formában.

Na most hogy kibölcselkedtem magam, elmegyek aludni. :D Remélem tudtam valamennyit segíteni, ha gondolod és akarsz még beszélgetni írj rám nyugodtan. :)

2018. okt. 14. 23:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!