Volt már dolgotok kontár szakemberrel?
Na én a kontár autószerelők miatt lettem hobbi autószerelő.
Az egyik félig felgyújtotta anno az autómat, mert lánggal melegítette a kormányrudat, a másiknál kb 500km-t bírt a vezérműszíj, aztán elszakadt, a 3. esetben vagy 5 szerelő sem jött rá a hibára, stbstb.
Rengeteg kontárral találkozom, ha véletlenül talál az ember egy használható szakembert azt nagyon meg kell becsülni.
Ez azért van, mert aki kicsit is értelmes az a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait, így a különböző építőipari, szerelő, szolgáltató és egyéb szakmák nagyon kontraszelektáltak. Ugyanakkor ez a felsőoktatás színvonalának a csökkenését is magával hozza.
Már a diplomás szakemberek felkészültsége is hanyatlik, egyre több rossz orvossal, tudatlan tanárral, alkalmatlan mérnökkel találkozik az ember.
A rossz szakemberek nem kérnek kevesebbet a munkájukért, mint a jók, sőt néha vastagabban is fog a ceruzájuk.
Ez egy egészen általános jelenséggé vált:
-Ott kezdődik, hogy a kereskedők nem ismerik az árujukat,
-a telefonos ügyfélszolgálatos tájékozatlan a saját cége működésében.
-A pénztáros akinek a pultjához ki van plakátolva, hogy milyen bankkártya elfogadóhely, nem tudja megmondani, hogy az mit jelent, a szót sem ismeri.
-Az autószerelőnek fogalma sincs arról, hogy a kijelzőn megjelenő ikon milyen hibára utal, hanem keresgélni kezd a neten (jó esetben), rossz esetben elkezd babrálni ezt-azt.
-A TV, laptop vagy telefon "szerelő" csak teljes modulokat tud kicserélni, amit én is meg tudok tenni, mert olyan mint egy legó, de semmit sem képes megjavítani.
-A körzeti orvos nem ismer fel egy szívinfarktust, hanem továbbküldi kivizsgálásra a beteget, aki az orvosi váróban hal meg.
-Az iskolai biológia tanár nem tud kapásból válaszolni a félhülye jehovás kreacionista baromságaira.
- Az építészmérnök a tervezés után körülbelül sem tudja megmondani (még +-20% pontossággal sem), hogy az általa tervezett ház felépítése mennyi ideig tart majd, és mennyi pénzbe fog kerülni. Arról nem beszélve, hogy külön statikus és külön épületgépész kell, mert azokhoz egyáltalán nem ért, "nem az ő szakterülete" és kicsit sem tájékozottabb ezek ügyében egy művészettörténésznél.
Ma már kezdem azt látni, hogy csak akkor feltételezhető, hogy valaki tényleg ért valamihez (legalább egy szűk szakterülethez), ha az adott területen legalább PhD-ja van és hobbiból is azt csinálja.
A szakmunkás bizonyítvány, okj, FOSZ, alapdiploma biztosan semmit sem ér, legfeljebb azt mutatja, hogy "na akkor hallott már ilyenekről".
Az MSc kezd valamit jelenteni, akinek az van az már legalább félművelt a diplomájának nevet adó szakterületen.
Még nem, mert próbálok mindent magamnak csinálni, vagy régóta ismert szakikkal.
A szakemberhiány egyébként valós jelenség.
-Nagyon sokan kimentek külföldre dolgozni
-Akik értenek hozza, azok drágán dolgoznak és akár évekre be vannak táblázva.
-Utánpótlás nincs, mert a kölykök is lelépnek az iskola után külföldre vagy ha maradnak akkor se tudnak a szakmáról szinte semmit. Ez az oktatás hibája.
Én autószerelőként végeztem, de amit az iskolában tanultam, annak nagy része használhatatlan. Remek képleteket tanultunk, hogy a dugattyú sebességét hogyan tudjuk kiszámolni, illetve milyen munkavédelmi előírások vonatkoznak ránk víz alatti (!!!) hegesztés során (satöbbi) de ezeknek a való életben semmi hasznuk nincs. Az egész képzés során szinte csak a gyakorlati órákon szereztünk használható tudást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!