Bunkóság, ha nem adok borravalót?
Tudom, hogy elvileg illik adni étteremben, viszont én nem érzem indokoltnak. Ha rendben volt minden, meg vagyok elégedve, akkor tök jó, ez volt szerintem az alap ami elvárható. Csak akkor adok amikor valami átlagon felüli kiszolgálásban részesülök vagy ennyire extrán finom volt a kaja, esetleg ennyire kedves, figyelmes volt a pincér. Pizzafutár detto, kihozta a pizzám, ez a munkája, nem értem, miért kéne pluszt adni neki.
Úgy vagyok vele, hogy az, hogy kiszolgálnak és finom az étel, az az elvárható alap. Amit ki is fizetek.
Bunkóság így hozzáállni?
Egyre több helyen belekalkulálják a számlába a borravalót is. Én is kártyával fizetek, és borravalót csak akkor adok ha tényleg minden tökéletes volt.
Pl: Szívesen adok olyan pincérnek aki kedves, mosolyog, segítőkész. De nem adok olyannak aki már attól rosszul van, hogy dolgoznia kell.
Szívesen adok a pizzafutárnak ha időben jön, és kedves. De nem adok ha csak úgy odavágja nekem a pizzát, "nesze ne"...
Szóval megválogatom kinek adok, kinek nem.
Szíved joga. Én szoktam adni, mert ilyen illemre neveltek, ráadásul mondjuk egy 2800 ft-os ebédnél nem fogok azon a 200 forinton fillérb**ni. Hadd örüljön neki.
A futároknak viszont még többet szoktam adni, mert ők aztán tényleg megszenvednek azért, hogy az ember megkapja a házhoz a kajáját.
Esőben, hóban, hidegben, tűző napon, ők mindig viszik, állandóan szopnak a parkolóhelyekkel, mert ugye az autót csak úgy nem lehet leb**ni valahova, felgyalogolnak akárhányadik emeletre, és egész nap úton vannak, sokan saját autóval...
Szerintem ők azért megérdemlik, persze ilyenkor jön a duma, hogy minek megy vendéglátásba, na de ha nem csinálná senki, akkor kénytelen lenne a nép embere otthon magára főzni, abba meg sokan belehalnának. :)
Én nem sajnálom tőlük azt a párszáz forintot, aki igen, annak meg szíve joga.
A bunkóság az, amikor valaki ezt elkezdi hangoztatni és beleköt a pincérbe/futárba vagy azokba az emberekbe, akik meg adnak borravalót.
Amikor valaki előadja útszéli paraszt stílusban, hogy kapja be az összes pincér meg futár, ő márpedig nem ad borravalót, mert kapják úgyis a fizetésüket és nehogymá', na az a bunkóság.
Az a munkájuk a pincéreknek, hogy kedvesen szolgálják ki a vendégeket.
Ez annyira alap fogalom, hogy a legtöbb étteremből pár egymást követő incidens után kirugnák a pincért.
Magyarul ez a munkája ... azaz semmiféle plusz juttatás nem jár érte.
Kalkulálják bele az árba vagy számoljanak fel szervizdíjjat. Ilyen egyszerű.
Ha mindenki továbbra támogadja ezt a rendszert, akkor soha sem fog megváltozni, de ha az étterem tulaj észre veszi, hogy az emberek nem nagyon akarnak borravaló adni, azaz kénytelen lesz szervidíjjal vagy magasabb árakkal kitermelni, hogy normális béreket tudjon adni, akkor lesz változás, ami mindenkinek jó lenne.
Nem bunkóság.
Egyedül a pizzafutárnak adok, mert egy régi, nagy belmagasságú társasház negyedik emeletén lakom, lift nincs. Ha felmászik a pizzámmal a negyedikre, nem, hogy a borravalót megérdemli, üdítővel is meg szoktam kínálni.
Étterembe nem igazán járok, kocsmában, bárokban akkor adok, ha valami extrát kérünk, pl. variálunk egy koktél összetevőin, vagy kérjük, hogy rakjanak be nekünk zenét, ilyesmi.
Nem adok.
Én annak idején postás voltam, sosem vártam el a borravalót, mert megvolt a saját fizetésem.
A pizzafutárnak is megvan a maga fizetése, nem fogok ilyen munkáért plusz pénzt adni. Ő nem valami tudós ember, aki jobbá teszi a világot, csak egy futár. Ha nem létezne, az sem lenne baj. Akkor kimennék a kajáért, és ennyi. A 21. században már nagyon egyszerű a közlekedés, főleg annak, akinek van kocsija.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!