Fiúk, lányok, zavarna ha párotok falusi lenne és enyhe tájszólással beszélne?
falusiként még be is jönne..
én is tudok somogyi tájszólással dödögni és jól is esik néha
Életem egyik felét falun töltöttem, azt pedig hatalmas baromságnak tartom, mikor a tájszólása miatt írnak le valakit, szóval nem zavarna.
Ráadásul szerintem hozzá is ad valaki személyiségéhez, ha nyaranta kapát adtak a kezébe, és kirakták a kertbe kapálni, vagy télen neki kellett aprítani a tűzifát.
Ezen a világon semmi nem múlik, kismillió tényező sokkal fontosabb ennél.
Bizonyára érdekes lenne számomra, mivel sokat laktam faluban, de tájszólással nem sokat beszéltek. Nagyanyámtól felszedtem pár szót, meg egy helyen a szomszédból, de ennyi (ez összesen pár szó). Sok más nyelvben sokkal könnyebb erős tájszólást találni, nálunk nem jellemző, legalábbis ott nem, ahol én laktam.
Egyes népdalokban van tájszólás, azt nagyon poénosnak tartom, főleg az e és az é hang közti hangot, kicsit összpontosítani kell, de ki tudom mondani, tanultam is az falu kórusával olyan dalt, amihez kellett.
Én is, a párom is városból származunk, de laktunk faluban s hivatalosan most is faluban lakunk (fizikailag 3-4 km-re a legközelebbi településektől, ezek is apró falvak). Egypár szót kivéve a magyar irodalmi nyelvet beszéljük. Sokkal több angol szó van, mint tájszó, de van a szókincsemben a magyar nyelvből már kihalt szó, nyilván szleng és teljesen egyéni szavak is. Mindennek megvan a maga szerepe, szegényebbnek érezném magam nélkülük. Sok szót pedig csak tudok, de sosem használnám, mert nem az én világom (székely szavak).
Párom zalai és bizony mond néha érdekes dolgokat, amik nekem tök újak
- kágyiló
- "tányérat"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!