Az élet miért olyan mint egy rossz vicc?
Egy darabig jártam egy olyan képzésre, ahol többek közt volt gazdasági tárgy. Miközben a világgazdasági növekedés grafikonját nézegettük, a csoportból valaki feltette az ultimate kérdést, mi lesz, ha megáll a növekedés. A választ persze senki nem tudta, az oktató sem.
De én azt gondolom, az emberiség sokkal erősebb annál, mint hogy csak úgy fogja magát és kihaljon. Sok-sok természeti változást túléltünk már akkor is, mikor tizedannyian voltunk, mint most, a gazdaságunk nagyságrendekkel fejletlenebb volt, és kevesebb tudás volt a kezünk ügyében. Én azt gondolom, ha történne valami, és a Föld lakosságának túlnyomó része kihalna, akkor is maradnánk annyian, hogy újra benépesítsük a planétát, és valószínűleg jóval rövidebb idő alatt, mint ahogy történt a történelem során. Persze, ha csak nem valami olyasmi lesz, ami viszi az egész bolygót, pl. egy hatalmas meteor, ilyesmi.
Nekem sem attól jobb, hogy másnak rosszab volt, hanem attól, hogy látom, hogy most a nyugati civilizációban élő embernek átlagosan jobbak az életkörülményei és a kilátásai, mint századokkal vagy ezredekkel ezelőtt.
De nem is ez a lényeg, hanem a már említett szubjektív/objektív boldogság. Én azt gondolom, aki a külső körülményekben nem találja meg a boldogságot, az kezdjen el tapogatózni befelé, mert annak valószínűleg ez az útja.
Nagyon egyszerű, (és ezt mindenki vezesse le magára, 100%, hogy megtapasztaltátok már)
Szarlétben az embernek nincs ideje gondolkozni. Mi köti le az agyad? Hogy túléld a másnapot. Összekapard a döglött lóhús és fűrészpor kenyered, miközben az életedet bármikor kiolthatha egy akna, kalasnyikov, vagy USA drón.
Eleve ha önfenntartó életet végzel, 24/7 ezen dolgozol. Nincs idő picsogni. Nincs idö gondolkozni, mert a túlélés a tét.
Namármost, ha jólétben üldögélünk a PC előtt, dugig áll a kaja a boltokban, béke van... akkor elkezd mindenki agyalni. Becsavarodik.
Az emberek képtelenek elfoglalni magukat, és egyszerűen önsajnálkoznak, és rossz kedvük lesz a nagy jólétben. Minél nagyobb a jólét, annál kevésbé lesznek boldogságforrások apró örömök.
Pl egy lóhús sült, fűríszpor kenyéren.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!