Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Mi az indokolatlan lepontozás...

Mi az indokolatlan lepontozás lélektana?

Figyelt kérdés

Számtalan olyan kérdést feltesznek ezen az oldalon, melyekre- amennyiben valaki nem vicceskedi el- nem létezik rossz válasz, hiszen egy objektív tényt írnak le a hozzászólók.

Elő-előfordul, hogy itt ütöm el haszontalan perceimet, jó érzés válaszolgatni/segíteni, de ezen régóta gondolkodom, miért is értékelnek le maximálisan jó válaszokat.

Különösebben nem érdekel a "pontozás", nincs valós jelentősége, mégis kíváncsi vagyok egy bevett szokás lélektanára.

Példák:

- Hány fiúval voltál életedben?

Lány válaszol: 14. Lepontozzák.

Miért? Nem az volt a kérdés, hogy mennyit tart erkölcsösnek (bár az is szubjektív vélemény lenne), hanem az, hogy hány sráccal volt dolga a válaszolóknak. Neki ennyivel. Hogy lehet ez a válasz "rossz"?

- Mennyit keresel?

Leírom, hogy mennyi az átlagos bevételem, nyilván sokaknak elképzelhetetlen és irreális, mások viszont csak szórakozásra többet költenek, s még az utcám sem hagytam el.

Mindegy, jön a lepontozás, holott ezen platformon még dicsekedni sem lehetne, hiszen anonim, másrészről pedig relatív, mi a sok, mert itt a határ mellett Szombathely környékén még egy átlag Ausztriába naponta ingázó, egyszerű értelmiségi alkalmazott (orvos, mérnök) sem akad fent azon, hogy pl.- hasamra csapok- 4000 euró/hó, Pesten, s az ország más részein viszont az alkalmazottak alulfizetettek, nyilván máshogy hangzik ott ez az összeg. Ettől függetlenül egy objektív tény, ki mennyit visz haza, mit lehet ezen leértékelni?

Van, aki 100 000 forintot, van, aki 1 milliót, s van, aki kivesz egy évben százmilliókban mérhető osztalékot.

Az egyik rossz válasz lenne, vagy mi? Van rossz válasz?

Volt egy kérdés: diploma nélkül milyen munkával lehet 150 000 forintot keresni?- érdeklődött a kérdező.

Válaszoltam, hogy a szakácsom 275-öt kap egy hónapra Sárváron, s ráadásul ez már nem is kirívó bér nyugat-Magyarországon.

A kérdésnek tökéletesen megfelelő, részletes választ adtam- lehúzták.

- Melyik a kedvenc autómárkád?- hangzik a kérdés

- Seat- írja valaki. Lepontozzák.

Miért? Nem úgy szólt a kérdés, hogy melyik a legjobb/legprogresszívebb, hanem a személyes kedvencre vonatkozott.

Sorolhatnám reggelig, viszont inkább kérem, hozzáértő részletezze eme viselkedésforma pszichológiáját!

2018. máj. 22. 10:42
 1/9 anonim ***** válasza:
66%

Nemcsak a válasz helyességét, valóságtartalmát pontozzák, hanem azt is, hogy szimpatikus vagy nem szimpatikus a válasz. Van, akinek meg csak úgy szimplán az a szórakozása, hogy végigpontozza a válaszokat. Vagy mindenkinek ad egy pirosat. Miért ne? Nincs jobb dolga.

Nem kell ezzel foglalkozni. Nekem inkább az a fura, amikor ezt valaki annyira a szívére veszi.

2018. máj. 22. 10:52
 2/9 anonim ***** válasza:
66%
Az embereknek rendszerint fáj az igazság, fáj a kirívó, és még jobban fáj, ha XY-nak egy fűszállal több van a kertjében, mint nekik. Egy válaszoló értékelése nem csak a válaszok hasznosságát minősíti, hanem azt, mennyi indulatot váltott ki az oldalon vele - márpedig ha valaki kimondja itt az igazat feketén-fehéren, az általában komoly indulatokat vált ki.
2018. máj. 22. 10:55
 3/9 anonim ***** válasza:
41%
Látod, itt is működik :D
2018. máj. 22. 11:04
 4/9 anonim ***** válasza:
38%
Egy példát mondok. Egyszer vitafórummá alakult az egyik kérdés. Volt olyan aki képes volt több felhasználónévvel is beregisztrálni ide, hogy engem lepontozhasson, az ő válaszait meg fel. Hogy az olvasó higgye azt hogy neki van igaza. Ezt az illető maga vallotta be. Persze jót röhögtem az illetőn, hisz ahhoz több e-mail fiók nyitására is szüksége lehetett és képes volt a több felhasználónévvel történő bejelentkezésekre pazarolni idejét csak hogy másokat lenyomhasson hogy ő kerülhessen feljebb.
2018. máj. 22. 11:07
 5/9 anonim ***** válasza:
46%
Én csak a baromságokat szoktam lepontozni. Valaki meg élvezi, hogy ha egy olyan válaszra tehet pirosat, ami nem tetszik neki. Unalom, ennyi.
2018. máj. 22. 13:29
 6/9 anonim ***** válasza:
44%
Valamilyen frusztráció. Ha épp boldog valaki teljes kiegyensúlyozottság és mámor lepi el, kétlem hogy itt dekkolna bárki is :D, aki meg lepontoz, az még szarabbul van lelkileg... más magyarázat nem nagyon van. Lehet itt kitérni arra hogy hülye, de mindenki tud állati hülye, bunkó de kedves és jófej is lenni. Ki milyen helyzetben van, mennyire tudja kezelni a helyzetet és mennyire intelligens együttállása az, ami kiadja miért olyan az ember, amilyen.
2018. máj. 22. 15:10
 7/9 anonim ***** válasza:
35%
Bocs, nem olvastam el. Én mikor teljesen segítőkész és alapos választ adok, amire durván lepontoznak, akkor annak a kérdésnek a többi válaszát is lepontozom, mert ha az enyém enyém ér, a másé sem ér többet.
2018. máj. 22. 17:59
 8/9 anonim ***** válasza:
39%
Szerintem, nincs "lélektana". Többnyire nem a valasz hasznossága alapján megy a pontozás, hanem tetszik/nem tetszik alapon. Ez talán a politika rovatban latszik a leglátványosabban. Meg persze, alighanem akadnak olyanok is, akiknek ez egyfajta "szórakozás".
2018. máj. 22. 22:54
 9/9 anonim válasza:
24%
Én az egyik kérdésre kétféle választ adtam, mert az érem két oldalát vizsgáltam, mint ahogy mindig is szoktam. Hiszen nem minden tisztán fekete vagy fehér, csak a kérdező ismerheti pontosan a problémája árnyalatait. Az a válasz, amelyik a többség véleményével egyezett "100%-osan hasznosznak tűnik", a másik válaszom pedig 9%-ban... Tehát, ha valaki a többséggel szembe próbál menni, az így jár. Normális fogalma: "Az általánosan elfogadottnak megfelelő, nem kirívó vagy meghökkenést keltő; elvárt, szokásos vagy átlagos." Tehát, mondjuk egy olyan kérdésre, hogy a "férjemnek viszonya volt, de szeretjük egymást, elváljunk-e?" az a normális válasz, hogy válni kell. Én így lettem 55%-os :D A százalékod megmutatja, mennyire vagy normális :D
2018. máj. 25. 08:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!