Mi az indokolatlan lepontozás lélektana?
Számtalan olyan kérdést feltesznek ezen az oldalon, melyekre- amennyiben valaki nem vicceskedi el- nem létezik rossz válasz, hiszen egy objektív tényt írnak le a hozzászólók.
Elő-előfordul, hogy itt ütöm el haszontalan perceimet, jó érzés válaszolgatni/segíteni, de ezen régóta gondolkodom, miért is értékelnek le maximálisan jó válaszokat.
Különösebben nem érdekel a "pontozás", nincs valós jelentősége, mégis kíváncsi vagyok egy bevett szokás lélektanára.
Példák:
- Hány fiúval voltál életedben?
Lány válaszol: 14. Lepontozzák.
Miért? Nem az volt a kérdés, hogy mennyit tart erkölcsösnek (bár az is szubjektív vélemény lenne), hanem az, hogy hány sráccal volt dolga a válaszolóknak. Neki ennyivel. Hogy lehet ez a válasz "rossz"?
- Mennyit keresel?
Leírom, hogy mennyi az átlagos bevételem, nyilván sokaknak elképzelhetetlen és irreális, mások viszont csak szórakozásra többet költenek, s még az utcám sem hagytam el.
Mindegy, jön a lepontozás, holott ezen platformon még dicsekedni sem lehetne, hiszen anonim, másrészről pedig relatív, mi a sok, mert itt a határ mellett Szombathely környékén még egy átlag Ausztriába naponta ingázó, egyszerű értelmiségi alkalmazott (orvos, mérnök) sem akad fent azon, hogy pl.- hasamra csapok- 4000 euró/hó, Pesten, s az ország más részein viszont az alkalmazottak alulfizetettek, nyilván máshogy hangzik ott ez az összeg. Ettől függetlenül egy objektív tény, ki mennyit visz haza, mit lehet ezen leértékelni?
Van, aki 100 000 forintot, van, aki 1 milliót, s van, aki kivesz egy évben százmilliókban mérhető osztalékot.
Az egyik rossz válasz lenne, vagy mi? Van rossz válasz?
Volt egy kérdés: diploma nélkül milyen munkával lehet 150 000 forintot keresni?- érdeklődött a kérdező.
Válaszoltam, hogy a szakácsom 275-öt kap egy hónapra Sárváron, s ráadásul ez már nem is kirívó bér nyugat-Magyarországon.
A kérdésnek tökéletesen megfelelő, részletes választ adtam- lehúzták.
- Melyik a kedvenc autómárkád?- hangzik a kérdés
- Seat- írja valaki. Lepontozzák.
Miért? Nem úgy szólt a kérdés, hogy melyik a legjobb/legprogresszívebb, hanem a személyes kedvencre vonatkozott.
Sorolhatnám reggelig, viszont inkább kérem, hozzáértő részletezze eme viselkedésforma pszichológiáját!
Nemcsak a válasz helyességét, valóságtartalmát pontozzák, hanem azt is, hogy szimpatikus vagy nem szimpatikus a válasz. Van, akinek meg csak úgy szimplán az a szórakozása, hogy végigpontozza a válaszokat. Vagy mindenkinek ad egy pirosat. Miért ne? Nincs jobb dolga.
Nem kell ezzel foglalkozni. Nekem inkább az a fura, amikor ezt valaki annyira a szívére veszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!