Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A legtöbb embernél miért...

A legtöbb embernél miért tabutéma a pénz és a fizetés?

Figyelt kérdés

Legyen szó akár baráti, vagy rokoni összejövetelről, bár a munkájáról mindenki ejt néhány szót, azt általában senki sem árulja el, hogy mennyit keres (és ugye megkérdezni sem illik). Valamint ha pénzről van szó, akkor is csak sokan ködösítenek, hogy "ez olcsó volt, drága volt, sokba került" stb, de konkrét számokat nem mondanak.

Számomra furcsa, hogy az emberek előbb kezdenek el beszélni a különféle egészségügyi problémáikról, és a családi dolgaikról (ami aztán tényleg magánügy), mint arról, hogy mennyi a fizetésük.

Mitől alakult ez ki, miért lett ennyire tabutéma a pénz és a kereset?

2018. máj. 18. 09:42
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
97%

Helyzettől és családtól függ. Párom családja előtt pl azért nem beszélünk pénzről, mert akkor megkapjuk, hogy mekkora kulákok vagyunk, illetve jönnek kölcsönkérni, amit mindenképpen el akarunk kerülni.

Én családomnál meg egyszerűen nem téma, mert ez csak pénz, vannak sokkal fontosabb, érdekesebb témák. Persze ha lakásfelújítás vagy megtakarítás vagy egyéb direkt pénzközpontú kérdés merül fel, akkor beszélünk róla, potnosan, de ez ritka.

Barátok esetében meg csak az igazán jó barátokkal szeretek erről beszélni, haveri/ismerősi kapcsolatoknál csak viszályt meg irigységet szül.

2018. máj. 18. 09:51
 2/12 anonim ***** válasza:
97%

Mert nagyon sok az irigy, kapzsi, haszonleső, felszínes érdekember. Ha elmondod a kereseted, akkor az ha kevés akkor esetleg lenéznek, sajnálnak, semmibe vesznek, még ha sok, akkor "hú a köcsög gazdag, biztos mások nyomorán él", Ennyit keres? Hm, jó lesz vele jóban lenni, s akkor talán nekem is jut belőle". Na ezért nem szeretnek az emberek erről beszélni.

S barátságban, családi és párkapcsolatokban is nagyon sokan megszívták már az őszinteséget, s az esetleges jószívűségüket amikor a másik könnyes szemmel kérleli hogy adjon neki kölcsön, amit aztán sok esetben sosem lát viszont, s ha ezt számonkéri akkor jön a "minek az neked, neked van bőven, nekem meg nincs!" A menj el dolgoznira, keress másik munkát, vagy oszd be jobbanra pedig csak a sértődés megy.

2018. máj. 18. 09:53
 3/12 anonim ***** válasza:
79%
Nem turkálunk más zsebébe. Utáltam nagyon a régi rendszert, amikor borítékba kaptuk. Kétszer annyi volt benne mint a kollégámnak, de egyszerűen nem fogta agyilag hogy a fele 5 gyerekre a családi pótlék. Vagy is egyformán kerestünk.
2018. máj. 18. 10:18
 4/12 anonim ***** válasza:
96%

Nálam azért, mert miután elmondom, mindig megvádolnak, hogy tuti csak kamuzom...

Ha szerintük minden nettó 500+os fizetés kamu, akkor azzal nem tudok mit csinálni.

2018. máj. 18. 10:35
 5/12 anonim válasza:
96%

Megnyugtatlak, ez nem csak itthon van jelen, pl az USA-ban, vagy bármelyik Uniós államban sem szívesen beszélnek az emberek a pénzügyeikről baráti társaságokban. (Bár nem is panaszkodnak mint a magyarok hogy fáj a dereka 2 hete, stb.)

Ennek oka valószínűleg az, hogy egy baráti / rokonai összejövetelen általában az emberek szórakozni szeretnének, beszélgetni olyan dolgokról, amelyek miatt nem éreznek, vagy más nem érez lelkiismeret furdalást. Ilyen példa az, ha valaki a fizetéséről kezdene el beszélni hogy milyen sok, valaki tuti szarul érezné magát belül, hogy neki milyen kevés. Szerintem ezért.

2018. máj. 18. 10:48
 6/12 anonim ***** válasza:
48%
Ki pontozott le és miért? Mert leírom ami történt? Vagy mert azt hitted cigány vagyok 5 gyerekkel? Idióta. Eszedbe se jut hogy két elváltnak van bátorsága újra kezdeni úgy, hogy az egyiknek kettő, a másiknak 3 gyereke van?
2018. máj. 18. 11:36
 7/12 anonim ***** válasza:
91%

Az úgy azért elég nagy csalás. :)

Nekem van 3 gyerekem, neked 2, és akkor mindketten megkapjuk az 5 gyermekre járó kedvezményt.

2018. máj. 18. 11:55
 8/12 anonim ***** válasza:
93%

Sok az irigy haszonleső, aki rögtön jön kölcsönkérni, mert "nekünk sok van ezért kölcsön KELL adnunk".

De aki nem kér kölcsön az minimum beszól.

2018. máj. 18. 12:36
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem kaptuk mind a ketten. Én vagyok a pasi, közös háztartás, párom beleegyezett hogy nekem folyósítsák a csp-t. És más kedvezményt nem vettünk igénybe.
2018. máj. 18. 14:11
 10/12 anonim ***** válasza:
89%
Süt belőled a rossz indulat. Itt a válasz a kérdésre!
2018. máj. 18. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!