Mit gondoltatok a tegnapi eutanáziás hírről? Szerintetek kell, hogy joga legyen egy embernek eldönteni mikor halhat meg?
Joga van.
104 éves volt, nyilatkozta, hogy sok, elege van, elfáradt. Megértem őt, mindenki fogja be a száját, aki nem élt le még 80-90 évet sem, csak okoskodni tud :)
Amúgy Svájcban az eutanázia teljesen elfogadott, szerencsére, és nem is kell "kimondottan nyomós" indok.
Ez nem jog kérdése. Öngyilkos pl bárki lehet aki még cselekvőképes nem fogják megbüntetni érte ,mondjuk nehéz is lenne. Amit az öreg csinált az is öngyilkosság egy formája csak profi szinten . Ha jól halottam neki kell bevennie a mérget amit a svájci orvosok adnak neki.
A baj ott van ,hogy sokan élőhalottként szenvednek évekig és fizikailag nincs lehetőségük véget vetni az életüknek. Segíteni meg nem akarnak nekik, jogokra hivatkozva. A háziállatukat meg elviszik altatásra,ha eljön az idő. Érdekes kettős szemlélet, az állatokat megkímélik, az embertársuk had szenvedjen.
Nehéz kérdés. Évekkel ezelőtt mikor több haldoklót láttam a végső napokban akkor egy etikai előadáson felvetettem, hogy miért nem lehet a legsúlyosabb eseteket "átsegíteni" ezen. Miért kell azt végig nézni, hogy az ember méltósága hogyan megy el a semmibe? Azt a választ kaptam, hogy ez veszélyes részben azért mert a legsúlyosabb kritérium relatív, és egy ilyen törvény manipulálásra is lehetőséget adhatna (gondolom úgy, hogy attól függne, hogy a betegnek van több pénze vagy a rokonoknak).
Évekkel később volt alkalmam szemályesen beszélni az etika előadóval (ő egy másik prof volt). Akkor is éppen téma volt az eutanázia és megkérdeztem mi a véleménye. Azt mondta, hogy ő az életre, a gyógyításra tette az esküjét. Ha azon kezdene gondolkodni, hogy miként segítsen át valakit a másvilágra akkor nem orvos lenne hanem gyilkos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!