Miért várják el a pizzafutárok a borravalót?
Már ne is haragudjanak, de kifizetek majdnem 200 forintot egy pizzáért, és akkor még a borravalót is elvárják? Én tehetek róla, hogy kevés a fizu? Nem az én feladatom fizetni az ő számláikat. Mi jogon várja el, hogy én pénzt adjak neki, mert ő elvégzi a munkáját? Arra ott a főnöke. Ha nem tetszik a fizu, akkor menjen és keressen rendes munkát. Ha nem vennék észre, az országban senki nincs rendesen megfizetve, most akkor az ápolók is várják el a "borravalót" az ágytálcseréért, vagy a tanárok ne magyarázzák el a leckét, aki nem ad pénzt? Szóval szégyellhetik magukat.
Én soha többet onnét nem rendelnék, de még a pizzát is visszanyomtam volna a kezébe és az illetékesnél panaszt tettem volna. Aztán majd ha kirakják , talán megtanulja megbecsülni azt amije van.
Én nagyon utálom a borravaló rendszerét, undorító és roppant unfair dolognak tartom.
Ennek ellenére beláttam, hogy ilyen a világ, és alkalmazkodtam hozzá. Egyszerűen minden ételrendelés árához hozzáadok 10%ot és annyit fizetek MINDIG. Ha hamar jön, ha későn jön, ha hideg, ha meleg.
Magamban nem is borravalónak nevezem, hanem szállítási költségnek, ahogy például ha könyvet rendelek, ott is van szállítási költség.
Én se értem a borravalózás logikáját, valaki elmagyarázhatná. A szolgáltatás-szektorban elvégzett munka alapból többet ér, mint az érte kapott fizetés? Illetve így az összes többi szektorban elvégzett munka kevesebbet ér, mint az övék? Mire fel?
Egy programozó miért nem kapja meg a kódjának az értékének a 10%-át ügyfelenként pluszba, fizetésen felül? Az nem érv, hogy "mert ő amúgy is jól keres", mivel arányosan többet is tett a munkájáért, legalább annyival, mint amennyivel több fizetést kap a futárnál - így nem keres jobban a futárnál. Erőfeszítés/bér arányában a futár keres jobban, és még ő kapja a béren felüli borravalót is az ügyféltől.
Azért ha egy átlag fizetésű ember élete végén összeszámolná, mennyibe fájt összesen a futárok, pincérek, fodrászok stb. puszira adott borravalója, nem egy és nem két havi kereset-kiesés jönne ki belőle. Illem miatt.
Nem az a rossz, hogy meg "kell" becsülnöm a munkájukat. Tisztelem őket, tudom, hogy nem könnyű az élet, én szívesen adok borravalót a fáradozásukért - de én miért nem kapom ezt meg? Az én munkám miért nincs megbecsülve azzal a plusz társadalmi juttatással, amivel az övék igen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!