Ne érdekeljen mások mit gondolnak rólad! Igaz ez?
Nos, én úgy gondolom, hogy ez csupán egy frázis. A leghalványabb igazság sincs ebben és egy szörnyű tanács.
Bárkiről is van szó, és az élet bármely területéről is beszélünk mindig! mások szemének a tükrében látjuk magunkat. Könnyebb ezt elképzelni, ha sarkítunk és negáljuk az állítást.
Tegyük fel, hogy nagyon jól nézek ki, de mondjuk egy olyan abszurd helyzetben, mint pl a Trumanshow egész életemet színeszek között töltöm el, akiktől csak azt a visszajelzést kapom, hogy ez nem igaz. Evidens, hogy elhiszem ezt, nem? Hiszen minden megerősít ebben.
De másik példa: megyek az utcán és észreveszem, hogy a szembejövők mosolyognak rám nézve. Önkéntelenül is elkezdem nézegetni magam a kirakatok tükrében, hogy mi annyira mókás rajtam, nem? De legalább a smink tükröm előveszem.
Miért mondják ezt még is?
#1 És ha tegyük fel egy szar ember vagyok? Egy gyilkos vagyok? Egy pedofil vagyok? De, ha csak egy szadista pedagógus vagyok? Akkor is ezt tanácsolod? Hogy "szabaduljak meg a negatív szégyenérzettől" és "függetlenítsem magam mások véleményétől"?
Nem definiáltam a "negatív szégyenérzetet". Azt a fajtát értem ez alatt, ami megakadályoz a mindennapi működésben, a céljaid elérésében (természetesen azokéban, amiknek mások nem látják kárát) stb.
Az említett pozitív szégyenérzetet pedig pl pont az olyan esetekben tartom szükségesnek, amilyeneket felsoroltál. Ezeknél az illető átlépett egy határt: ártott.
Rövidebben: Negatív szégyenérzetet olyan dolgok keltenek, amikkel nem ártottál másnak. Pozitívat meg azok, amikkel igen.
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy legyen meg az a csoport akinek adsz a véleményére, de ott se mindig kell elfogadni. Komolyan, én nagyon korán elkezdtem ezt, ugyanis tény, ronda vagyok. A személyiségem se a legjobb.
Ha valaki azért akar kedvelni, mert, hogy megfelelek a társaságnak, és kedvesnek, aranyosnak adom magam, akkor semmi keresnivalóm abban a társaságban. Nem hiába van kevés barátom. A lelkivilágomnak is sokkal jobban tesz. Nem érdekel ki mit szól hozzá, ha fura színű a hajam, hogy kinevetnek, ha furcsa a cipőm, vagy kiszakadt a nadrágom. Nem érdekel, ha valakinek nem tetszik a véleményem és nem érdekel, ha valaki meg akar változtatni. Jobban bírnának ha folyton másokra adnék? Lehet. Jobb ember lennék? Nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!